Is het vandaag je eerste jaardag? Eén jaar geleden ben je overleden, je zat toen nog veilig in mijn buik. Op 20 december 2021 ben je geboren. Dit zijn twee datums waar we bij stilstaan, en ieder jaar bij zullen blijven stilstaan. Een jaar geleden stond ons leven compleet op de kop. De toekomst, zoals we deze met jou voor ons zagen, kwam er niet. Eén jaar met en zonder jou, lieve Fem. Dat klinkt misschien gek, maar zo is het wel. We moeten je alweer een jaar missen.

Eén jaar zonder jou.

Een jaar waarin we zoveel herinneringen met jou hadden moeten maken.

Een jaar vol rouw, de ene dag meer aanwezig dan de andere dag.

Een jaar waarin we niet te weten zijn gekomen hoe je als baby geweest zou zijn. Op wie zou je lijken? Welke kleur ogen zou je gehad hebben? Zou je een rustige of juist drukke baby zijn?

Een jaar waarin we nog niet te weten zijn gekomen hoe het is om gebroken nachten te hebben door voedingen, krampjes of huiltjes.

Een jaar alle eerste keren zonder jou beleven. Eerst de Kerstdagen en oud en nieuw, daarna de Paasdagen, die rond jouw uitgerekende datum vielen en ook Moederdag, Vaderdag en onze verjaardagen.

Een jaar waarin we ons leven weer opgepakt hebben zonder voor jou te mogen zorgen. Weer sporten, werken, leuke dingen doen met vrienden en familie. Zonder dat we rekening hoeven te houden met middagslaapjes of het regelen van oppas.

Een jaar zonder alles waarvan we dachten dat het zou gaan komen.

Maar aan de andere kant zijn we ook alweer een jaar verder met jou erbij. Want zo voelt het voor ons.

Een jaar waarin we iedere dag een kaarsje branden bij jouw mooie urn bij ons in huis.
Een jaar waarin we dagelijks met trots jouw naam noemen.
Een jaar waarin we nog meer liefde voor elkaar zijn gaan voelen.

Een jaar waarin we meer over onszelf hebben mogen leren. Al hadden we dat natuurlijk liever op een andere manier geleerd.
Een jaar waarin ik opnieuw zwanger mocht worden, nu van jouw broer, die we binnenkort mogen verwachten.

Je bent dan niet fysiek bij ons, maar toch ben je er voor ons altijd en overal. Je hebt ons ook heel veel gebracht en daar zijn we trots op. Vandaag en de komende dagen denken we nog een beetje extra aan jou lieve Fem.

Mandy

Over Mandy

Mandy Swinkels-Manders (‘95) is getrouwd met Johan. In het dagelijks leven werkzaam als leerkracht in groep 1-2. In december 2021 is hun dochter Fem* stilgeboren na een zwangerschap van 23 weken.