We gaan naar het tuincentrum. We hebben behoefte aan kleur en vrolijkheid in de tuin. Samen met Lif stap ik in de auto en al rijdende bedenken we dat het ook goed is om nieuwe planten voor Fiene te kopen en voor mijn opa. De lavendel bij opa is echt uit de kluiten gewassen en dus zeker aan vervanging toe. We nemen de tijd en Lif zoekt zorgvuldig de plantjes uit voor mijn opa en Fiene. Daarna nog wat versiering: een blauwe vogel voor opa en een flamingo voor Fiene. Ik ben trots; trots op mijn lieve Lif. Ze praat zo vol liefde over mijn opa en Fiene. Ze heeft ze nog nooit ontmoet, nog nooit gezien, nog nooit aangeraakt en toch voelt ze zich met hen verbonden.

Een paar dagen later gaan we samen op pad. Onze fietskratjes vol planten, versiering, schepjes, aarde en tuinhandschoenen. Lif wil eerst naar mijn opa en daarna naar Fiene. Ze haalt alle oude planten eruit, plaatst zorgvuldig alle beeldjes aan de zijkant en zet alle nieuwe plantjes neer om te kijken of het zo mooi staat. Hier en daar wisselt ze plantjes, net zo lang tot alles naar wens is. We zetten Suzan en Freek aan en zingen mee terwijl we onze tuinhandschoenen vergeten. Vieze handen en nagels, het maakt niets uit. Ik ben even samen met mijn meiden en dat voelt zo goed!

Thuisgekomen ruimen we de spullen op, wassen onze handen en dan laat ze vol trots de foto’s aan Niels zien. Een dikke knuffel volgt. Lif pakt haar tekenspullen en loopt het hofje in. Samen met haar vriendinnetje tekent ze erop los. Portretten en gekke poppetjes maken vindt ze geweldig. Ik zit in de zon en opeens loopt zij met haar tekenboek naar mij toe. Een portret van een meisje: lang haar, een lok, een gezicht met een vraagteken erin. Erboven staat Fiene. Ik slik, krijg tranen en krijg een dikke knuffel. Samen huilen we.

Fleur

Over Fleur

Fleur van Schalkwijk is 38 jaar, woont samen met Niels de Wilde en samen hebben zij vier kinderen. Fiene*(2011), tweeling Lif en Sef (2012) en Ferre (2017).