boek schaduwvrienden
Schaduwvrienden
Auteur: Anne Knook-Duijnkerke en Corine de Man- van Tol
Shop:
Omschrijving:

Schaduwvrienden is een prentenboek bedoeld voor kinderen die een broer(tje) of zus(je) zijn verloren. Het boek geeft uitleg over rouw en verlies en kan gebruikt worden door ouders, leerkrachten en hulpverleners.
Ouders kunnen het boek lezen met hun kind(eren) en zo het verlies van het broertje of zusje bespreekbaar maken. Door de doe- en bespreekopdrachten biedt het boek veel waardevolle verbindingsmomenten tussen ouders en kinderen.

Binnen de klas kan Schaduwvrienden gebruikt worden om klasgenootjes van het kind dat verlies kent uitleg te geven over rouw. Zo kunnen zij leren dat het heel normaal is dat hun klasgenootje soms ineens verdrietig is. Veel kinderen kennen vormen van verlies waarbij de metafoor van rouw als schaduw goed aansluit. Het gesprek over al deze vormen van verlies geeft verbinding en laat kinderen weten dat ze niet alleen zijn.
Voor kinderen die (nog) geen verlies kennen is het een waardevolle boodschap dat verdriet en liefde heel veel met elkaar te maken hebben en liefde doorgaat over de grenzen van het leven heen.
Door rouw bespreekbaar te maken in de klas, zal dit een nog veiligere plek worden voor het kind om te rouwen.

Binnen de hulpverlening is Schaduwvrienden een waardevol boek om te gebruiken bij rouwbegeleiding in de vorm van psycho-educatie en het bespreekbaar maken van emoties en momenten waarop het gemis klein of groot aanwezig is. Binnen de doe- en bespreekopdrachten is er ruimte voor o.a. het vaak voorkomende schuldgevoel wat gepaard kan gaan met rouw.

Schaduwvrienden is ook uitgebracht in de vorm van vertelplaten, zodat het goed gebruikt kan worden in groepen. Dit kan in de klas, maar bijvoorbeeld ook bij een kindermoment van Eeuwigheidszondag of Wereldlichtjesdag.

Daarnaast zijn bijpassende kaarten ontwikkeld, zo kan aan het kind een persoonlijke kaart worden gegeven als herinnering aan zijn/haar eigen schaduwvriend(en).