Book Group: Vaders

Als de man verliest

Als de man verliest

De ervaring leert dat mannen vaak anders omgaan met groot verdriet dan vrouwen. Die zijn geneigd tot praten, ze zoeken steun bij elkaar of hulp bij een psycholoog. Voor een man is niets zo frustrerend als het verlies van controle. Menig man valt terug op destructief gedrag. Isolement ligt op de loer, met suïcide als uiterste consequentie. Hoe is dat te voorkomen? Wim van Lent en Tim Overdiek zijn gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Zij schreven een boek vol waardevolle lessen en inzichten, gebaseerd op hun rijke ervaring met mannen die door tegenslag zijn geveld. Daarnaast interviewden zij bekende Nederlandse mannen, die openhartig vertellen over hun ervaringen.

lees meer...
Noor, jij komt altijd terug

Noor, jij komt altijd terug

Noor is het derde dochtertje in het gezin van Stefaan en Heidi. Tijdens de bevalling kwam ze in een storm van verwikkelingen terecht. Uiteindelijk kon ze slechts acht dagen haar leven delen. In die korte tijd liet ze een onuitwisbare indruk na en veranderde het leven van het gezin voorgoed. Als eerbetoon aan Noor en als oproep om ook aan deze vorm van verdriet de nodige erkenning te geven, schreef haar papa dit boek. Hij vertelt aan zijn overleden baby het verhaal van hun samenzijn en afscheid. Je leest er het leven van Noor in, het overleven tussen hoop en wanhoop en het zoekende en tastende rouwen en verder gaan in het leven, waarin Noor van betekenis blijft.

lees meer...
Donderdagmiddagdochter

Donderdagmiddagdochter

Donderdagmiddagdochter is het ontroerende en oprechte verhaal van een vader die om moet gaan met het verlies van zijn kind, van een echtgenoot die zijn huwelijk door zijn vingers ziet glippen en van een man die zijn geloof moet herijken.

lees meer...
Schaduwkind

Schaduwkind

Dit autobiografische verhaal is onderverdeeld in een vijftigtal korte fragmenten en gaat over de dood van zijn pasgeboren dochtertje Isa. Thomése wisselt passages van ontreddering, diepgaande rouw en sprakeloosheid af met stukjes over het geluk van het prille vaderschap. Het boekje is opvallend weinig emotioneel en met een zekere afstand geschreven vanuit een mannelijk (vaderlijk) perspectief. De auteur probeert het onzegbare te zeggen. Te beschrijven hoe een heel leven overhoop wordt gehaald waarbij elke betekenis opnieuw moet worden uitgevonden. Een adembenemend relaas in een mooie literaire en symbolische taal, met als doel zijn schaduwkind (een soort engeltje) vast te leggen in die taal: ‘Als ze ergens nog is, dan in de taal.’

lees meer...
Geen hartslag meer

Geen hartslag meer

Jarenlang draaiden Marcel en Pien mee in de medische molen om zwanger proberen te raken. Toen Pien zwanger werd van Anna waren ze de koning te rijk. Tot hun grote verrassing en vreugde werd Pien daarna spontaan zwanger. Na een zwangerschap van meer dan 36 weken ging het heel onverwacht mis. Uren drukte werden plotseling opgevolgd door rust. Die rust duurde te lang. De verloskundige gaf meteen aan dat het niet goed was. In het ziekenhuis werden hun bangste vermoedens bevestigd: baby Stef was in de buik van zijn moeder overleden. Vader Marcel neemt de lezer mee in een achtbaan van emoties. Het boek is informatief voor vrouwen en stellen die op het punt staan te beginnen met vruchtbaarheidsbehandelingen.

lees meer...
Myla

Myla

Een aangrijpend verhaal over een onzekere periode op een ICK afdeling en daarna. De vader pakt bij de hand en neemt je mee in de emotionele achtbaan. Hij vertelt hoe hij die tijd heeft ervaren. Hoe hij in het diepe werd gegooid maar niemand hem vertelde hoe diep het was. Het enige wat hij kon doen was blijven zwemmen. Voor zichzelf, voor Myla, voor zijn gezin. Voor zorgverleners die Family Centered Care hoog in het vaandel hebben staan is ‘Myla’ een uitgelezen mogelijkheid om van heel dichtbij te ervaren hoe een vader een dergelijke periode beleeft. Hij neemt geen blad voor de mond en vertelt over zijn diepste gevoelens.

lees meer...