Book Group: Films

The Starling

The Starling

McCarthy kruipt in de huid van het personage Lilly. Ze krijgt een zwaar verlies te verwerken. Als een klein vogeltje naast haar stille huis nestelt, krijgen ze het met elkaar aan de stok. Het vogeltje valt de door rouw gevelde Lilly aan en lijkt haar te pesten. In een poging van het beestje af te komen, ontdekt ze weer haar wil om te leven en vermogen tot liefde.

lees meer...
Pieces of a woman

Pieces of a woman

Een krachtige en realistische film waar herkenbare onderwerpen zoals rouw, woede, ongeloof en schuldgevoel aan de orde komen. In de openingsscene is de zwangere Martha (Vanessa Kirby) die thuis moet bevallen. De bloednerveuze aanstaande vader Sean (Shia LaBeouf) is er ook bij. Een normale geboorte eindigt echter in een intens drama: Martha en Sean worden ouders van een stil geboren baby. De film vervolgt met de reis die Martha aflegt in haar rouw. Het echtpaar gaat samen door een heftige relatiecrisis. Daarnaast is er ook aandacht voor de impact van het overlijden van een baby op de partner van de moeder, de grootouders, andere familieleden en ook zorgverleners.

lees meer...
Return to zero

Return to zero

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een succesvol echtpaar. Maggie (Minnie Driver) en Aaron (Paul Adelstein) bereiden zich voor op de komst van hun eerste kind. Een paar weken voor de uitgerekende datum komen ze tot de traumatische ontdekking dat hun zoon in de buik is overleden en doodgeboren gaat worden. Maggie en Aaron proberen hun leven weer op te pakken maar worden geconfronteerd met de rouw die na de bevalling volgt. Hun leven en hun relatie lijkt voor altijd te zijn veranderd. De omgeving toont weinig begrip. Aaron probeert op verschillende manieren zijn weg te vinden – door ontkenning, vlucht en alcohol – maar als Maggie uiteindelijk ontdekt dat Aaron een relatie heeft gekregen met Dana, een collega, besluit zij om hun huwelijk te beëindigen. Net als Maggie denkt een nieuw leven te zijn begonnen, ontdekt ze dat ze zwanger is, van Aaron. Met behulp van Claire, een empathische arts die jaren daarvoor een vergelijkbaar verlies had meegemaakt, lukt het Maggie eindelijk om te rouwen om haar zoon. Daarna moeten zij en Aaron weer bij elkaar komen om vervolgens een onrustige en beangstigende zwangerschap mee te maken.

lees meer...
Romeo

Romeo

‘Romeo’ geregisseerd door (ervaringsdeskundige) Rita Horst, met Monique van de Ven, Johan Leysen en Ottolien Boeschoten. Autobiografische debuutfilm van Rita Horst over een echtpaar dat na zeven maanden zwangerschap ontdekt dat hun kind niet levensvatbaar is. Zij proberen elk op hun eigen manier hun verdriet te verwerken en raken daardoor steeds verder van elkaar geïsoleerd.

lees meer...
Tonio

Tonio

Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun enige zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

lees meer...
The other woman

The other woman

Natalie Portman speelt Emilia, een jonge vrouw die verliefd wordt op haar getrouwde baas Jack. Nadat Emilia zwanger wordt van hem, besluit Jack van zijn vrouw te scheiden en met Emilia te trouwen. Maar hun geluk is van korte duur: hun dochtertje komt plotseling te overlijden. Emilia is kapot van verdriet maar probeert niettemin de draad weer op te pakken. Ze doet hard haar best om een band te kweken met haar achtjarige stiefzoon William, maar Jacks jaloerse ex (Lisa Kudrow uit Friends) probeert elke poging daartoe te saboteren. Lukt het Emilia om haar leven weer op te rails te krijgen

lees meer...
The broken circle breakdown

The broken circle breakdown

‘The Broken Circle Breakdown’ vertelt de intense love story tussen Elise (28) en Didier (36). Zij heeft haar eigen tattooshop, hij is een Vlaamse cowboy die banjo speelt in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht… al zijn de verschillen groot. Water en vuur, totaal verschillend maar toch perfect verenigbaar. De geboorte van dochtertje Maybelle maakt hun geluk compleet. Tot het noodlot keihard toeslaat en Maybelle sterft. Didier verliest zich in woede, Elise zoekt troost.

lees meer...
Rabbit Hole

Rabbit Hole

Becca en Howie hebben hun vierjarig zoontje Danny verloren. Hij werd door een jonge automobilist doodgereden toen hij achter zijn hondje aan rende, de straat op. Daarna is niets meer hetzelfde. Waar Howie probeert om het leven te hervatten en niet meer om te kijken, zoekt Becca wanhopig naar manieren om het oude leven met Danny vast te houden. Twee verschillende manieren van rouwen worden invoelend naast elkaar in beeld gebracht. Er is geen oordeel over de vraag wie van de beide ouders het ‘goed’ doet en wie ‘fout’. Elke eigen manier krijgt ruimte en aandacht.

lees meer...