Book Group: Meerling

Noem haar naam

Noem haar naam

Noem haar naam.

In ‘Noem haar naam’ stelt Jorie Horsthuis zichzelf de vraag: kun je iemand missen die je nooit hebt gekend? Als Jorie een jaar of zes is, neemt haar moeder haar in vertrouwen: ze had eigenlijk een tweelingzusje, maar dat is dood geboren. Haar moeder drukt haar op het hart de naam van haar zusje nooit hardop te zeggen. ‘Wees blij dat je ook een gezonde dochter hebt,’ kregen haar ouders na haar geboorte in 1981 te horen. Hun verdriet werd niet begrepen, en afscheid hebben ze niet genomen. Iedereen zweeg. Ruim dertig jaar later doorbreekt Jorie Horsthuis de stilte. Ze wil weten of er nog iets over haar tweelingzusje bekend is en gaat op zoek in het ziekenhuis, de basisregistratie en het crematorium. Ze interviewt verloskundigen, gynaecologen en wetenschappers, en bovenal praat ze met haar ouders en broertjes. Waarom mocht het meisje nooit genoemd worden?

Klik hier om Noem haar naam te kopen
lees meer...
Voor altijd in ons hart

Voor altijd in ons hart

Het verlies van een of meerdere kinderen tijdens of vlak na de zwangerschap. Het is bijna niet te beschrijven hoe verschrikkelijk verdrietig dat is. Hart gebroken, leeg, boos; als ouder kom je na het overlijden van je kindje(s) in een gigantische wervelwind van emoties terecht. Je wil zo graag iets voor je kindjes doen, maar wat?Elk sterrenkind verdient zijn of haar eigen verhaal. Ook jouw overleden baby’s. Toch kan het best lastig zijn om het op te schrijven. Want waar begin je? En hoe vertel je dat je ondanks het grote verdriet en alle pijn ook heel trots op je overleden kindjes bent? Met dit invulboek kun je stap voor stap het grote verdriet en alle pijn beschrijven die je hebt over je overleden baby’s.

Klik hier om het boek te kopen
lees meer...
Voor altijd twee

Voor altijd twee

Anna en Rob zijn via het medische circuit eindelijk zwanger, van een tweeling. Echo’s worden gemaakt, controles volgen en alles verloopt goed. Twee jongetjes worden geboren, maar één overlijdt. De ouders komen voor een grote uitdaging te staan. De schrijfster neemt de lezer mee in een zeer herkenbaar verhaal van ongewenst kinderloos zijn. Wanneer Anna uiteindelijk zwanger is, worden alle hoogte- en dieptepunten beschreven, afgewisseld met flashbacks uit het dagelijkse leven van voor de zwangerschap. Een aantal gebeurtenissen wordt wel heel uitvoerig en gedetailleerd beschreven, zoals de bevalling. Niet alle lezers zullen daarop zitten te wachten. In sommige alinea’s neigt de schrijfstijl te veel naar spreektaal, vooral in dialogen waarin teleurstellend gescholden wordt. Het thema ‘rouwverwerking na een voldragen zwangerschap’ is goed uitgewerkt, met realistische emoties en gebeurtenissen. De dubbele gevoelens van blijdschap en rouw wisselen elkaar in rap tempo af, wat tegelijkertijd ook de complexheid van het thema weergeeft.

lees meer...