Book Group: Rouw - Zwangerschapsbeëindiging

Dag meisje

Dag meisje

“Dag meisje” vertelt het persoonlijke verhaal van een moeder die in een vroeg stadium haar kindje verliest. Uit de prenatale test komt een groot risico naar voren op een ernstige genetische afwijking. Het kindje blijkt een trisomie 18 te hebben, een aandoening die ‘niet verenigbaar is met het leven’. Dit leidt tot het besluit om de zwangerschap af te breken en in week 15 wordt er een bevalling opgewekt in het ziekenhuis. Eerlijk en op lichte toon schrijft ze over haar ervaringen, vanaf de eerste verontrustende echo tot een jaar na het overlijden van het kindje. Het boekje is opgebouwd uit veertig losse columns, die gaan over de diagnose, de bevalling en het afscheid, maar ook over situaties uit ‘het gewone leven’ die opeens in een ander licht komen te staan door deze gebeurtenis. Ze deelt haar beleving van de rouw en de liefde voor haar kindje. Het is in de eerste plaats bedoeld voor vrouwen (en hun partners) die een soortgelijk rouwproces meemaken, zodat zij hopelijk iets van herkenning of troost kunnen vinden bij het lezen. Maar ook andere lezers zullen zich waarschijnlijk gemakkelijk kunnen inleven in het verhaal, dat uiteindelijk draait om liefde en leven met verlies.

lees meer...
Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus

Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus

Waar help je vrouwen en partners echt mee? Wat kun je doen, ook als de abortus langer geleden was? Hoe kun je als professional omgaan met dit gevoelige onderwerp? In Nederland zijn elk jaar 30.000 abortussen. In België 18.000. Een abortus kan veel impact hebben op de vrouw, haar relatie, haar werk, haar gezin, haar gezondheid. Ook jaren later nog. Door het grote taboe rond abortus is er veel verborgen verdriet. Als professional is het belangrijk om aandacht te hebben voor abortus en de impact die een afbreking ook later nog kan hebben. Dit boek biedt vele ervaringsverhalen, checklists en tips.

lees meer...
Geborgen in liefde

Geborgen in liefde

Sarah Williams heeft haar leven en zelfs haar geloof keurig doordacht. Maar alles wat ze zorgvuldig heeft opgebouwd komt op losse schroeven te staan als ze zwanger blijkt te zijn van een niet levensvatbaar kindje. Zij kiezen ervoor om de zwangerschap uit te dragen, zeer bewust wetend hoe pijnlijk dit zal zijn. Puttend uit de kracht van haar geloof, doet zij dit omdat zij dit meisje had gekregen om lief te hebben en voor haar te zorgen tot zij zou sterven. Een ontroerend boek dat vragen stelt bij de manier waarop de moderne wereld omgaat met leven en dood en met verdriet en lijden.

lees meer...
Anders

Anders

Soms loopt je zwangerschap anders dan je had gehoopt. Hoe leg je dan aan je peuter of kleuter uit dat er toch geen broertje of zusje komt? Zeker voor deze leeftijdscategorie doe je dat met een boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. ‘Anders’ opent dit moeilijke gesprek en laat zien dat verschillen in rouw helemaal niet erg zijn. Kinderen gaan nu eenmaal anders om de dood dan dat volwassenen dat doen. Door situatie specifieke details achterwege te laten, is het boek inzetbaar bij zowel zwangerschapsbeëindiging als miskraam. Het zware onderwerp moest een lichte klank krijgen, zonder de waarheid te ontkennen.

lees meer...
Geen wiegje, geen luier

Geen wiegje, geen luier

Met de huidige technische mogelijkheden kunnen in een vroeg stadium van de zwangerschap mogelijke afwijkingen bij kinderen worden onderkend. In zo’n geval moeten ouders de bijna onmenselijke keuze maken om de zwangerschap al dan niet te laten afbreken. Karin van den Bogaard (moeder, ervaringsdeskundige en uitvaartbegeleidster) verzamelde ontroerende ervaringen van ouders die deze afschuwelijke beslissing hebben moeten nemen. Dit boek geeft inzicht in hun verdriet, hun woede en de verwerking van het verlies. Daarnaast bevat het boek zinvolle informatie over specifieke hulpverlening en rouwverwerking. Ouders die voor dit dilemma staan of hebben gestaan, kunnen troost putten uit de ervaringen van anderen en hebben steun aan de praktische aanwijzingen van professioneel betrokkenen. Hulpverleners kunnen zich na lezing mogelijk nog beter verplaatsen in de ouders en hun rouw over het ‘onzichtbare’ kind.

lees meer...