Book Group: Kinderen - 8 tot 12 jaar

Mijn zus is een regenboog

Mijn zus is een regenboog

Floor gaat lachend en dansend door het leven. Ze houdt van trampolinespringen, dansen en grapjes uithalen met haar papa en opa. Maar op een dag wordt alles anders wanneer haar zusje Fien dood geboren wordt. Floor zit vol met vragen. Waarom mocht haar zusje niet blijven leven? Waarom zal ze nooit met haar kunnen spelen? Mijn zus is een regenboog is een verhaal dat ontroert en raakt, zonder sentimenteel te worden. Het is een verhaal dat tegelijk triest en warm is. Een verhaal dat je kan helpen bij het verwerken van verlies en gemis. Wat dit boek zo authentiek maakt, is dat de auteurs hun persoonlijke verhaal opgeschreven en – letterlijk – opgetekend hebben.

lees meer...
Alles wat was

Alles wat was

Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws. Alles wat was is een prachtig uitgevoerd boek voor jong en oud, met illustraties van Marijke Klompmaker.

lees meer...
Kun je internetten in de hemel

Kun je internetten in de hemel

In dit boek vertellen kinderen en jongeren uit verschillende culturen en religies welke gedachten, gevoelens en beelden zij hebben over de dood en wat er na de dood gebeurt. Ook vertellen ze hun verliesverhaal, wat hen steunt en troost geeft bij verlies en wat ouders, familie en school kunnen doen om te steunen. Ze hebben vragen over de dood en willen weten hoe anderen daarmee omgaan. Tot slot geven ze aan wat voor hen in het leven belangrijk is. Het boek is geschreven voor en door kinderen en jongeren, maar ook geschikt voor ouders, familieleden, vrienden, leerkrachten, docenten en hulpverleners.

lees meer...
Mijn troostende ik

Mijn troostende ik

Rouw bij jongeren is een nauwelijks aangeroerd thema in de vakliteratuur. Riet Fiddelaers-Jaspers schreef er een vernieuwend boek over. Dit boek gaat over jongeren tussen de twaalf en de twintig jaar die een groot verlies hebben geleden. Centraal staat de vraag wat rouw voor deze jongeren betekent. Volgens de schrijfster zijn zij bijna allemaal normale jongeren. Ze zijn geraakt in hun kwetsbaarheid, maar tegelijkertijd flexibel en krachtig. Met de juiste steun van mensen in hun omgeving slagen verreweg de meesten erin om gezonde volwassenen te worden. Hun ouders, docenten en hulpverleners krijgen in dit boek achtergrondinformatie en handreikingen voor begeleiding. De auteur laat de jongeren zelf uitgebreid aan het woord om uit te leggen welke steun zij nodig hebben.

lees meer...
Ben je hier of ben je daar

Ben je hier of ben je daar

Werk-en herinneringsboek waarin jongeren hun gevoelens en herinneringen kwijt kunnen en troost zoeken op een moment dat het hen uitkomt. In het boek kunnen gevoelens opgeschreven worden en herinneringen vastgelegd worden. Voor de het kind zelf om als middel om gemakkelijker in gesprek te gaan met de omgeving.

lees meer...
Doodgewoon

Doodgewoon

Doodgaan hoort bij het leven en is daarom eigenlijk doodgewoon. Dat is de kernboodschap van dit prachtig uitgegeven poëzieboek. Ruim vijftig toegankelijke gedichten voorzien van de originele kleurrijke illustraties van Sylvia Weve over dubbele pagina’s belichten allerlei facetten van de dood. Een mooie mix van gevoelige gedichten over afscheid en rouw, filosofische gedichten die uitnodigen tot gesprek en verhalende gedichten met soms een macabere vorm van humor die lucht geeft aan het geheel. De dood wordt op een eerlijke manier benaderd, waarbij taboes zoals zelfmoord niet worden geschuwd. De insteek is multicultureel en laat ruimte voor verschillende geloofsovertuigingen. Achterin is informatie opgenomen over onder andere euthanasie, het hospice, bijna-doodervaringen, begraven en cremeren. Geschikt vanaf 8 jaar, maar ook voor oudere kinderen.

lees meer...
Ik weet niet wat ik weten moet

Ik weet niet wat ik weten moet

Informatieboek voor kinderen waarin vragen worden geantwoord over het thema doodgaan, niet specifiek over het overlijden van een baby. Wat betekent doodgaan, dood zijn. Wat zijn gewoonten en gebruiken bij een sterfgeval. Over afscheid nemen: wat kun je als kind op betekenisvolle wijze zelf doen in het licht van afscheid nemen, een afscheidsdienst vormgeven, begraven en cremeren, verdrietig zijn en blijven herinneren. Dit boek is bruikbaar in voorkomende situaties thuis en op school, om voor kinderen tot steun te zijn bij alles wat ze willen weten over het vaak zo beladen thema doodgaan.

lees meer...