Book Group: Impact op brussen

Kleine Vos

Kleine Vos

Kleine Vos ‘ik denk aan jou hoe ik dat wil’

Prentenboek om met kinderen in gesprek te gaan over verlies van een baby tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Hoe ga je hier meer om? Kleine Vos komt er achter dat hij verdrietig mag zijn en dat hij tussendoor ook nog plezier mag maken. Hij leert van de mensen om zich heen hoe zij hier mee omgaan en dat doet iedereen op zijn of haar eigen manier.

“Tijdens mijn werk als pedagoog merkte ik dat het voor kinderen moeilijk te begrijpen was, wat er was gebeurd toen ik zelf mijn zoontje verloor. Het was lastig om de eerlijke vragen van de kinderen te beantwoorden terwijl ik zelf nog zo in mijn verdriet zat. Zo ontstond de drijfveer om een boekje te schrijven waar voor kinderen veel duidelijk wordt en je zelf wat minder naar de juiste woorden hoeft te zoeken voor je omgeving. Ik hoop hiermee ouders en omgeving in een hele verdrietige periode te kunnen helpen. Er zit heel veel liefde in dit boekje!”

 

Klik hier om Kleine Vos te kopen
lees meer...
Elviskinderen begeleiden

Elviskinderen begeleiden

Elviskinderen begeleiden

Het is vaak een onbewust, onbesproken en onbespreekbaar thema: het verlies van een kind binnen het gezin en de impact die deze gebeurtenis heeft op het familiesysteem. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een miskraam, stilgeboorte of het vroeg overlijden van een (tweeling)broer of -zus. Het kind dat in de kinderrij direct op het overleden kind volgt, krijgt onbewust een onmogelijke opdracht mee: het moet datgene geven wat zijn ouders nodig hebben om te kunnen helen in hun rouw.

Dit boek geeft een onthullende inkijk in de levens van Elviskinderen. Deze term is gekozen vanwege de bepalende levensgeschiedenis van Elvis Presley, wiens oudere tweelingbroer overleed tijdens de geboorte. Elvis heeft altijd het gevoel gehad te moeten leven voor twee – als ‘vervangend kind’. Dit heeft hem zijn leven lang op dramatische wijze achtervolgd.

Dit boek erkent de risicofactoren waar jonge en volwassen Elviskinderen mee te maken krijgen. Ervaringsverhalen illustreren deze factoren en bieden herkenning aan Elviskinderen zelf en hun ouders. Naast het theoretische kader en praktijkvoorbeelden worden er concrete handvatten geboden voor de begeleiding van Elviskinderen in de zorg en het onderwijs.

Link: Klik hier om Elviskinderen begeleiden te kopen
lees meer...
Bloedband

Bloedband

Bloedband.

Bloedband is een persoonlijk verhaal over de plek in het gezin waarin Ellen Oosterom is opgegroeid. De titel verwijst naar haar ouders, haar eigen kinderen, en naar haar twee broers. De een overleed na zijn geboorte, de ander was haar stamceldonor. Bloedband is een hoopvol verhaal met thema’s als loyaliteit, kwetsbaarheid, veerkracht en liefde.

 

Link: klik hier om Bloedband te kopen

lees meer...
Mama ik kom jou wel troosten

Mama ik kom jou wel troosten

Mama ik kom jou wel troosten.

‘Niet de dood van Serge was mijn trauma, maar jouw verdriet’, zegt mijn dochter. Het is drieëntwintig jaar later. Tweeënhalf jaar was ze toen haar broertje geboren werd en overleed. Een lief klein meisje met een staartje op haar hoofd die haar mama kwam troosten. Veel boeken over babyverlies zijn gericht op ouders. Maar wat doet perinatale sterfte met de (vaak jonge) kinderen in het gezin? Kun je hen als ouder wel beschermen als je zelf zo intens verdrietig of wanhopig bent? Welke impact heeft de dood van een baby op de kinderen die hierna worden geboren? Brigit Nieuwenstein deelt haar persoonlijke ervaringen. Ook heeft zij met kinderen, ouders en professionals gesprekken gevoerd over (onverwerkt) verdriet als gevolg van babysterfte in het gezin. In haar analyses baseert Brigit zich op inzichten uit de psychosynthese en familieopstellingen. Mama, ik kom jou wel troosten is heftig én helder, en maakt een einde aan de eenzaamheid en het taboe rondom de dood van een baby. Het is ook een hoopvol boek met herkenbare verhalen en handreikingen voor ouders, broers en zussen.

Link: Klik hier om Mama ik kom jou wel troosten te kopen
lees meer...
Broertje dood

Broertje dood

Broertje dood.

Jelte heeft een broer. Eentje. Tot hij ontdekt dat er ooit nóg één was, Peter. Maar over dit jongste broertje, dat maar enkele uren heeft geleefd, praat niemand. Peter werd geboren als een cycloop en was daarmee niet alleen een kansloos kind, maar ook een monsterlijke zeldzaamheid die maar beter zo snel mogelijk aan het oog kon worden onttrokken. Pas als hij volwassen is en in Griekenland reizen begeleidt, realiseert Jelte zich ineens echt wat de korte aanwezigheid van zijn babybroertje al die jaren heeft gedaan met het hele gezin: het gemis, de stilte, de trauma’s, de verstoorde relaties. Hij begint een zoektocht die langzaam verandert in een kruistocht: eerst op weg naar Peters hele verhaal, daarna op jacht naar erkenning van zijn korte bestaan en van het feit dat hij geen monster was, maar een onschuldig, welkom jongetje.

Broertje dood is een eerbetoon van een grote broer aan een kleine, die hij nooit heeft gezien, maar levenslang op zijn netvlies heeft.

Link: Klik hier om Broertje dood te kopen
lees meer...
Noem haar naam

Noem haar naam

Noem haar naam.

In ‘Noem haar naam’ stelt Jorie Horsthuis zichzelf de vraag: kun je iemand missen die je nooit hebt gekend? Als Jorie een jaar of zes is, neemt haar moeder haar in vertrouwen: ze had eigenlijk een tweelingzusje, maar dat is dood geboren. Haar moeder drukt haar op het hart de naam van haar zusje nooit hardop te zeggen. ‘Wees blij dat je ook een gezonde dochter hebt,’ kregen haar ouders na haar geboorte in 1981 te horen. Hun verdriet werd niet begrepen, en afscheid hebben ze niet genomen. Iedereen zweeg. Ruim dertig jaar later doorbreekt Jorie Horsthuis de stilte. Ze wil weten of er nog iets over haar tweelingzusje bekend is en gaat op zoek in het ziekenhuis, de basisregistratie en het crematorium. Ze interviewt verloskundigen, gynaecologen en wetenschappers, en bovenal praat ze met haar ouders en broertjes. Waarom mocht het meisje nooit genoemd worden?

Klik hier om Noem haar naam te kopen
lees meer...