Samen met de kinderen zit ik op de fiets naar huis. Het is koud en het schemert al een beetje. Als we even stilstaan om over te steken roept ons meisje ineens dat ze Mees ziet. Ik kijk omhoog. Ook ons kleine ventje kijkt mee. Hij weet natuurlijk niet waar hij moet kijken. Hij krijgt hierbij hulp van zijn zus, die precies zegt waar hij de ster kan zien.

Terug naar een donkere dag voor Kerst: We gingen even wandelen na het avondeten. Het werd al vroeg donker en het was koud. Met onze muts op en onze sjaal om liepen we over straat. Ons ventje zat lekker warm in de wandelwagen en ons meisje fietste mee. We waren al even onderweg toen ze opeens stopte en naar boven keek. We liepen naar haar toe en ze vertelde dat ze Mees zocht. Dus bleven we in het donker stilstaan en keken we samen omhoog. Ook ons ventje kreeg door dat we naar boven keken en begon te wijzen. Hij zag de maan. Maar ons meisje was meteen duidelijk. Dat was Mees niet, want Mees is een ster. Ze bleef vertellen en wijzen. Mijn wederhelft en ik luisterden geduldig naar de uitleg van ons meisje aan ons ventje.

Ze vertelde dat Mees een sterretje geworden was nadat hij was doodgegaan. Maar ze vertelde ook dat er heel veel sterren zijn en dat ze dus even goed moest zoeken naar Mees. Mees is natuurlijk de meest felle ster. Ze bleef om zich heen kijken en zoeken. Recht voor ons stond de meest felle ster te flonkeren aan de hemel. Toen ons meisje deze ster zag begon ze te roepen en te wijzen. Daar was Mees! Ze probeerde het ook aan haar broertje uit te leggen. Die zag vooral veel sterren, maar hij keek de juiste kant op en dat was voor ons meisje genoeg. Ze was trots op hem.

Terug naar het moment van oversteken: Het is haar gelukt om haar broertje te laten kennismaken met Mees als ster. Hij weet nu precies wat hij zoekt, want hij wijst naar een mooie felle ster. Hij krijgt een compliment van ons meisje! Al zegt ze meteen ook nog even dat er nog fellere sterren te zien zijn. Dus eigenlijk is Mees niet precies die ster die haar broertje aanwijst. Ze vertelt dat dit allemaal andere mensen en kindjes zijn die, net als Mees, dood zijn. Ik luister en kijk mee. Genietend van dit kleine gesprekje tussen een zus en een broertje over hun kleine overleden broertje.

Dan ben ik ineens weer op de kruising waar ik aan het oversteken ben. Ik bedenk dat ik waarschijnlijk al een tijdje kan oversteken. Vervolgens krijg ik nog even een opmerking van ons meisje of ik door wil fietsen, want ze heeft het koud. Ik stap op en steek over. Even een mooi momentje samen met mijn lieverds op de fiets. Maar nu snel naar huis.

Mama van een sterretje

Diane

Over Diane

Diane de Ru, getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze beschrijft momenten waarin Mees*, haar sterrenzoon, onderdeel van haar leven en gezin is en blijft. In haar blogs wil ze laten zien hoe haar 'nieuwe' leven er na het overlijden van Mees uitziet.