Als zorgverlener in de geboortezorg krijg je bij het overlijden van een baby als eerste te maken met de ouders. Behalve medisch handelen, kent de begeleiding van ouders ook psychosociale aspecten. Het overlijden van een baby gebeurt doorgaans plotseling, wat betekent dat er in korte tijd veel kennis en informatie te delen is met de ouders.
Waarom is babysterfte rondom de geboorte voor ouders een complex verlies:
De herinnering herbeleven
Bij rouwen hoort het herbeleven van herinneringen. Bij verlies rondom de geboorte is er niet of nauwelijks tijd geweest om de baby te leren kennen. Een herinnering aan een zwangerschap is niet hetzelfde als een herinnering aan een kind. Voor meer informatie, zie onze brochure: Afscheid nemen van je baby.
De werkelijkheid onder ogen zien
De oorzaak van het verlies is niet altijd duidelijk. Dat maakt het ingewikkeld om de werkelijkheid onder ogen te zien. Dit kan het integreren van het verlies in het leven van de ouder(s) bemoeilijken.
Confrontatie met de overleden baby
Door de beperkte tijd tussen welkom heten en afscheid nemen, is het voor ouders lastig om de werkelijkheid goed te laten doordringen.
Confrontatie in beperkte kring
Ouders delen hun verlies vaak in een kleine kring van vertrouwde mensen. Daardoor zijn er misschien minder personen bij wie steun kan worden gezocht.
Gevoel van falend ouderschap en verlies van eigenwaarde
Ouders verliezen niet alleen hun baby, maar ook het gewenste ouderschap. Dat kan van invloed zijn op hun gevoel van eigenwaarde.
Verschillen tussen partners
Omdat de moeder meer tijd heeft gehad om zich te hechten aan de baby, kan de vader dit ervaren als een achterstand. De baby is immers in de buik van de moeder gegroeid en zij heeft de baby kunnen voelen bewegen. Bovendien rouwen mannen en vrouwen verschillend. De impact die het verlies van een baby voor de vader heeft moet niet onderschat worden. Voor meer informatie, zie onze brochure: Je relatie na het verlies van je baby.
Stille Levens biedt kennis, advies en informatie aan zorgverleners om de eerste begeleiding zo optimaal mogelijk te laten verlopen.