Alleen als je daar zelf aan toe bent, zou je eens kunnen verkennen wat het kan betekenen om rouwwerk te verrichten: actief bezig zijn met je verdriet. Rouwen is namelijk een werkwoord. Rouwarbeid. Verweven en verdrieten. De uitdrukking ‘de tijd heelt alle wonden’ gaat niet op voor een rouwende ouder. De tijd op zich geneest niet. De tijd alleen doet niets. Wat je doet met je tijd zal je helpen, niet de tijd zelf. De pijn, het verdriet en het gemis worden met de tijd wel milder. Actief helen, door verdriet te verweven en op tijden jezelf de ruimte geven om te verdrieten, brengt je verder. Het helen gebeurt niet in één rechte lijn. Het gebeurt met veel vallen en vaak ook weer opstaan.
Niemand kan aangeven hoe lang je rouwt. Om de simpele reden dat bijna niets zo persoonlijk is als rouw en dus ook rouwwerk. Belangrijk is daarbij dus dat een ander, een buitenstaander, de rouwende ouder nooit een tijdslimiet mag opleggen.
Stille Levens bied je een aantal mogelijkheden voor het helpen helen, voor het verweven en verdrieten. Door actief bezig te zijn met je verdriet. Door je op weg te helpen met een aantal actieve en creatieve vormen van helen: lezen, luisteren en zien.
Je gedachten weer geordend krijgen. Meer willen weten over hoe anderen met dit grote verlies omgaan. Positieve gedachten willen ontvangen. Er zijn meerdere redenen waarom je boeken over rouw en verlies zou willen lezen. De therapeutische kracht van lezen bij rouw en verlies wordt ook wel ‘bibliotherapie’ genoemd. Een concept dat in de tijd van de Grieken al gebruikt werd. Boven de deur van de bibliotheek aan de Thebes stond geschreven ‘een helende plaats voor de ziel’. Door te lezen voel je je minder alleen en vind je nieuwe manieren om met je verdriet en verlies om te gaan.
Stille Levens heeft een selectie gemaakt van boeken die jou kunnen helpen. Deze boeken kun je bij de bibliotheek lenen, maar je kunt ze ook kopen. Als je ze koopt via deze link, steun je direct onze organisatie. Een klein percentage van de winst gaat rechtstreeks naar Stille Levens.
Het is al eeuwenlang bekend dat muziek onze ziel kan raken, zowel geestelijk als lichamelijk. Als je rouwt kan muziek je uit een bepaalde bui halen of er juist in brengen. Soms kan je de woorden niet vinden om je gedachten of gevoelens uit te drukken. Muziek kan een uitlaatklep zijn voor je pijn of juist een manier om te ontspannen. En vaak ook een manier om weer in gedachten even heel dicht bij je baby te zijn, al was het maar voor even.
Stille Levens heeft een playlist op Spotify met verschillende soorten en stijlen muziek die met verdriet, overlijden van een kind, gemis en soms ook met veerkracht en geluk te maken hebben.
Heb je een tip voor bepaalde muziek die aan deze lijst kan worden toegevoegd? Mail dan naar redactie@stillelevens.nl.
Soms heb je het nodig om meer met je gevoel in contact te komen. Het zien van een film of documentaire kan versterkend werken voor je pijn. Bereid jezelf goed voor bij het kijken: ga gemakkelijk zitten en let op je ademhaling. Terwijl je kijkt, kun je scenes tegenkomen die je raken. Ga niet jezelf analyseren terwijl je kijkt. Soms is het fijn om samen met je partner of met een goede vriend(in) te kijken. Probeer meteen na het kijken je gedachten te verwoorden. Let daarbij vooral op je eigen reacties. Door het doorvoelen van je de diepe pijn, zul je ontdekken dat je kunt rouwen en tegelijkertijd ook weer je leven kunt oppakken.
Rabbit Hole
Becca en Howie hebben hun vierjarig zoontje Danny verloren. Hij werd door een jonge automobilist doodgereden toen hij achter zijn hondje aan rende, de straat op. Daarna is niets meer hetzelfde. Waar Howie probeert om het leven te hervatten en niet meer om te kijken, zoekt Becca wanhopig naar manieren om het oude leven met Danny vast te houden. Twee verschillende manieren van rouwen worden invoelend naast elkaar in beeld gebracht. Er is geen oordeel over de vraag wie van de beide ouders het ‘goed’ doet en wie ‘fout’. Elke eigen manier krijgt ruimte en aandacht.
The Broken Circle Breakdown
'The Broken Circle Breakdown' vertelt de intense love story tussen Elise (28) en Didier (36). Zij heeft haar eigen tattooshop, hij is een Vlaamse cowboy die banjo speelt in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht... al zijn de verschillen groot. Water en vuur, totaal verschillend maar toch perfect verenigbaar. De geboorte van dochtertje Maybelle maakt hun geluk compleet. Tot het noodlot keihard toeslaat en Maybelle sterft. Didier verliest zich in woede, Elise zoekt troost.
The Other Woman
Natalie Portman speelt Emilia, een jonge vrouw die verliefd wordt op haar getrouwde baas Jack. Nadat Emilia zwanger wordt van hem, besluit Jack van zijn vrouw te scheiden en met Emilia te trouwen. Maar hun geluk is van korte duur: hun dochtertje komt plotseling te overlijden. Emilia is kapot van verdriet maar probeert niettemin de draad weer op te pakken. Ze doet hard haar best om een band te kweken met haar achtjarige stiefzoon William, maar Jacks jaloerse ex (Lisa Kudrow uit Friends) probeert elke poging daartoe te saboteren. Lukt het Emilia om haar leven weer op te rails te krijgen?
Tonio
Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun enige zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.
Romeo
'Romeo' geregisseerd door (ervaringsdeskundige) Rita Horst, met Monique van de Ven, Johan Leysen en Ottolien Boeschoten. Autobiografische debuutfilm van Rita Horst over een echtpaar dat na zeven maanden zwangerschap ontdekt dat hun kind niet levensvatbaar is. Zij proberen elk op hun eigen manier hun verdriet te verwerken en raken daardoor steeds verder van elkaar geïsoleerd.
Return to Zero
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een succesvol echtpaar. Maggie (Minnie Driver) en Aaron (Paul Adelstein) bereiden zich voor op de komst van hun eerste kind. Een paar weken voor de uitgerekende datum komen ze tot de traumatische ontdekking dat hun zoon in de buik is overleden en doodgeboren gaat worden. Maggie en Aaron proberen hun leven weer op te pakken maar worden geconfronteerd met de rouw die na de bevalling volgt. Hun leven en hun relatie lijkt voor altijd te zijn veranderd. De omgeving toont weinig begrip. Aaron probeert op verschillende manieren zijn weg te vinden – door ontkenning, vlucht en alcohol – maar als Maggie uiteindelijk ontdekt dat Aaron een relatie heeft gekregen met Dana, een collega, besluit zij om hun huwelijk te beëindigen. Net als Maggie denkt een nieuw leven te zijn begonnen, ontdekt ze dat ze zwanger is, van Aaron. Met behulp van Claire, een empathische arts die jaren daarvoor een vergelijkbaar verlies had meegemaakt, lukt het Maggie eindelijk om te rouwen om haar zoon. Daarna moeten zij en Aaron weer bij elkaar komen om vervolgens een onrustige en beangstigende zwangerschap mee te maken.
Koop bij Amazon
After Inez
'After Inez' vertelt het verhaal van Denize en Filip, die klaar zijn voor de geboorte van hun eerste kindje. Het wiegje, de kleertjes en de wandelwagen zijn met zorg uitgekozen en staan klaar voor gebruik. Nog een laatste controle bij de vroedvrouw en hun kindje kan komen. Uit niets slaat het noodlot toe. De vroedvrouw hoort bij deze controle geen hartslag van het kindje meer en de jonge ouders belanden in een nachtmerrie. After Inez is een van de weinige documentaires over doodgeboorte. Deze documentaire is via deze link te zien.
Heb je een tip voor bepaalde film die aan deze lijst kan worden toegevoegd? Mail dan naar redactie@stillelevens.nl
Volgens de Amerikaanse rouwdeskundige Robert Niemeyer kun je jezelf helen door je herinnering om te bouwen en door verzoening te veranderen (‘the act of memory through reconstructing and through reconsolidation’). Je kunt als het ware je geheugen herschrijven. Door je voor te stellen wat had kunnen zijn, kunnen je gedachten over de toekomst ook weer veranderd worden. Waardoor je heelt. Een mooie manier om dit te doen is door ‘schaduwfotografie’. Hierbij wordt het silhouette van het gemiste kind geplaatst in een gezinsfoto. Een overzicht van fotografen die dit kunnen vind je bij onze nuttige websites onder het kopje Schaduwfotografie.