Boeken & Films

Home ˒ Informatie ˒ Boeken & Films

Wij helpen je graag op weg bij het uitzoeken van een passend boek of geschikte film voor het juiste moment. Misschien wil je meer weten over rouw in het algemeen, of zoek je een boek over stilgeboorte voor één van je kinderen in je gezin om uitleg te geven. Of je staat dichtbij ouders die dit grote verlies mee moeten maken omdat je een vriendin, vriend, collega of familielid bent. In onderstaand overzicht kun je de boeken en films op categorie bekijken.

Categorieën:

 • Alles
 • Films
 • Grootouders
 • Impact op brussen
 • Kinderen - 0 tot 6 jaar
 • Kinderen - 12 tot 18 jaar
 • Kinderen - 4 tot 8 jaar
 • Kinderen - 8 tot 12 jaar
 • Kinderen - Algemeen
 • Langer geleden
 • Meerling
 • Onderzoek
 • Relatie
 • Rouw - Algemeen
 • Rouw - Gedichten en gedachten
 • Rouw - Pril verlies
 • Rouw - Uit eigen ervaring
 • Vaders
 • Werk
 • Zwangerschap en bevallen na verlies
 • Zwangerschapsbeëindiging
Aan de slag met verlies
Riet Fiddelaers-Jaspers & Jakob van Wielink
Aan de slag met verlies
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers & Jakob van Wielink
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een goede combinatie van theorie met voorbeelden en suggesties en tips waarbij de impact van een (persoonlijk) verlies op de werkvloer, door fusie, ontslag of overlijden wordt besproken. Ook zaken als ongewenste kinderloosheid, echtscheiding of ziekte komen aan de orden.

 

Alles komt goed
Renée Brouwer
Alles komt goed
Auteur : Renée Brouwer
Link : Koop nu
Omschrijving :

Alle badgasten om ons heen op het Spaanse strand hebben totaal geen idee wat er gaande is. Het enige wat zij zien, is een leuk en gelukkig gezin met twee vrolijke, drukke jongens. Het liefst schud ik ze allemaal door elkaar en schreeuw ik ze één voor één toe. WIJ ZIJN NIET AAN HET GENIETEN. EN WIJ ZIJN NIET GELUKKIG. Ons kind is gisteren overleden en nu zitten we hier. In het ò zo zonnige en mooie PalaFUCKINGmós… Als journaliste Robin samen met haar grote liefde Roël voor een derde kindje besluit te gaan, kan ze haar geluk niet op. Het is direct raak en het blijkt zelfs een eeneiige tweeling te zijn. Dat belooft een grote, maar gezellige chaos te worden. Tenminste, zo ziet ze het ongeveer voor zich, maar dat niks gaat zoals gepland, komt ze al snel achter. Helaas weet ze niet dat haar nog veel meer te wachten staat

Alles wat was
Stine Jensen
Alles wat was
Auteur : Stine Jensen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws. Alles wat was is een prachtig uitgevoerd boek voor jong en oud, met illustraties van Marijke Klompmaker.

Als de man verliest
Tim Overdiek & Wim van Lent
Als de man verliest
Auteur : Tim Overdiek & Wim van Lent
Link : Koop nu
Omschrijving :

De ervaring leert dat mannen vaak anders omgaan met groot verdriet dan vrouwen. Die zijn geneigd tot praten, ze zoeken steun bij elkaar of hulp bij een psycholoog. Voor een man is niets zo frustrerend als het verlies van controle. Menig man valt terug op destructief gedrag. Isolement ligt op de loer, met suïcide als uiterste consequentie. Hoe is dat te voorkomen? Wim van Lent en Tim Overdiek zijn gespecialiseerd in de behandeling van rouw bij mannen. Zij schreven een boek vol waardevolle lessen en inzichten, gebaseerd op hun rijke ervaring met mannen die door tegenslag zijn geveld. Daarnaast interviewden zij bekende Nederlandse mannen, die openhartig vertellen over hun ervaringen.

Als er niets meer klopt
Ineke Marsman Polhuijs
Als er niets meer klopt
Auteur : Ineke Marsman Polhuijs
Link : Koop nu
Omschrijving :

Soms lijkt je leven in duizend stukjes uit elkaar te vallen. Er klopt niets meer van. Tussen de brokstukken zoek je naar wat nog bruikbaar is. Zekerheden zijn ineens niet meer zo vanzelfsprekend en ook je geloof kan op losse schroeven komen te staan. Hoe blijf je geloven en op God vertrouwen als je een groot verlies hebt geleden? Of als je worstelt met de vraag waarom er zo veel ellende is? In dit boek vind je gedachten die kunnen helpen je weg te vinden. Ineke’s dochtertje Amanda stierf voor haar geboorte. Om met dit verdriet om te gaan, ging ze bloggen. Ze ontdekte ze dat anderen herkenden wat ze schreef. Het vormde de basis voor dit eerlijke en ontroerend geschreven boek. Ineke vertelt wat er gebeurde en van daaruit neemt ze je mee in hoe zij leerde God te blijven vertrouwen. Ook als er niets meer klopt.

Als je een prille zwangerschap verliest
Manu Keirse & Annemie Vermeulen
Als je een prille zwangerschap verliest
Auteur : Manu Keirse & Annemie Vermeulen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Bijna een op de vier zwangerschappen eindigt in een miskraam. De impact ervan wordt door de buitenwereld echter vaak onderschat. Veel ouders hebben het namelijk moeilijk om hun verlies te verwerken. Want hoe rouw je om een kindje dat je nooit echt hebt gekend? En hoe ga je om met de angst dat het bij een volgende zwangerschap misschien weer fout kan gaan? Dit unieke boek brengt de expertise van een vrouwenarts, een psycholoog en een sociaal verpleegkundige samen. Zij beantwoorden op een toegankelijke manier alle medische en psychologische vragen die met een miskraam gepaard gaan. Ook laten zij mensen aan het woord die hun ongeboren kind verloren hebben. Hun getuigenissen bieden lotgenoten herkenning, inzicht en steun.

Als je je kindje verliest in de zwangerschap
Miriam van Kreij
Als je je kindje verliest in de zwangerschap
Auteur : Miriam van Kreij
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit unieke boek is voor jou als je een kindje bent verloren in de zwangerschap. Hoe pril ook, hoelang geleden ook. Misschien ging het bij jou over een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een abortus. Je kunt je afvragen: hoe kan ik weer verdergaan na zo'n verlies? De impact van verlies kan namelijk groot zijn en wordt vaak onderschat.

Daarom is dit mooi vormgegeven (ver)werkboek er, vol met prachtige gedichten, uitnodigende vragen en toegankelijke suggesties. Je kunt het alleen of samen met je partner invullen. Zo maak je er een dierbaar en persoonlijk bewaarboek van.

Als jongeren rouwen
Annelyn de Boer
Als jongeren rouwen
Auteur : Annelyn de Boer
Link : Koop nu
Omschrijving :

Hoe vang je een jongere die een dierbare heeft verloren zo goed mogelijk op? Waar doe je goed aan en wat kun je beter achterwege laten? Rouwtherapeute Annelyn de Boer zet in 80 korte, prettig leesbare en praktische tips uiteen hoe je een rouwende jongere het best tot steun kunt zijn. Niet alleen direct na een overlijden, maar zeker ook op de lange termijn. Een hulpmiddel voor ouders/verzorgers, docenten en werkgevers. Inclusief tips voor de rouwende jongere zelf.

Als verdriet op bezoek komt
Eva Eland
Als verdriet op bezoek komt
Auteur : Eva Eland
Link : Koop nu
Omschrijving :

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt… Een perfect boek om met kinderen te praten over emoties. De lichte illustraties en spaarzame tekst maken dit boek ook tot een subtiel cadeau voor elke volwassen vriend(in) die het moeilijk heeft.E

Als vlinders spreken konden
Yvonne van Emmerik
Als vlinders spreken konden
Auteur : Yvonne van Emmerik
Link : Koop nu
Omschrijving :

Gedichtenbundel die gebruikt kan worden om over de dood te praten en ook ideeën geeft voor rituelen bij omgaan met de dood. Het gaat over de schrik, het gemis en de vraag naar wat dood zijn eigenlijk is. De schrijfster zoekt naar lichtpuntjes, naar woorden verder dan de dood. Geschikt vanaf 6 jaar.

Altijd een kind te kort
Jeannette Rietberg & Maria Pel
Altijd een kind te kort
Auteur : Jeannette Rietberg & Maria Pel
Link : Koop nu
Omschrijving :

Ouders die zwanger zijn of willen worden nadat zij eerder een baby verloren rond de geboorte, kampen met een mix aan gevoelens. Naast blijdschap om het nieuwe kind dat komt, zijn er ook angsten, onzekerheden en verdriet. Dit boek gaat in op de vraag: ben je klaar voor een volgende zwangerschap en wat te doen als het antwoord daarop ja is? Op welke medische verschijnselen moet je extra alert zijn? Met hoofdstukken over de drie trimesters, de bevalling en geboorte en de tijd daarna. Een apart hoofdstuk voor de vader en over heldere communicatie met de zorgverleners. Negen vrouwen vertellen hun persoonlijke ervaring met babysterfte. Hun citaten staan door de tekst heen, achterin staat hun verhaal kort samengevat. Een dik boek vol informatie, feiten, tips en ervaringen dat herkenning en erkenning voor ouders die hetzelfde meemaakten biedt. De auteurs zijn ervaringsdeskundige en gynaecoloog/perinatoloog.

Boek Anders op website Stille levens
Anders
Elsemiek Corvers & Marleen Oud
Boek Anders op website Stille levens
Anders
Auteur : Elsemiek Corvers & Marleen Oud
Link : Koop nu
Omschrijving :

Soms loopt je zwangerschap anders dan je had gehoopt. Hoe leg je dan aan je peuter of kleuter uit dat er toch geen broertje of zusje komt? Zeker voor deze leeftijdscategorie doe je dat met een boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. 'Anders' opent dit moeilijke gesprek en laat zien dat verschillen in rouw helemaal niet erg zijn. Kinderen gaan nu eenmaal anders om de dood dan dat volwassenen dat doen. Door situatie specifieke details achterwege te laten, is het boek inzetbaar bij zowel zwangerschapsbeëindiging als miskraam. Het zware onderwerp moest een lichte klank krijgen, zonder de waarheid te ontkennen.

Het boek B een memoir van Nynke Sietsma
B een memoir
Nynke Sietsma
Het boek B een memoir van Nynke Sietsma
B een memoir
Auteur : Nynke Sietsma
Shop :
Omschrijving :

B
een memoir.

In 2020 overleed Berend, de vierjarige zoon van journalist Nynke Sietsma, na een ziekbed van zeven maanden. Direct na zijn dood grijpt Nynke naar haar notitieboekjes, op zoek naar woorden die bewijsvoeren van Berends bestaan. En ze begint te schrijven. Over haar verdriet, de fysieke pijn die zijn sterven bij haar teweegbracht, als een omgekeerde bevalling. Over de vrouwen die als een onzichtbare kring om haar heen zijn gaan staan.

Nynkes woorden zijn als een dunne huid die het leven van en met Berend voor eeuwig omsluiten: kwetsbaar, maar sterk als een beer. B is een ongepolijste, sacrale, meanderende, troostende stroom aan gedachtes en beschrijvingen gericht aan Berend, op zoek naar voortekenen die het onheil van die ene dag voorspelden, die dag in oktober die het leven van Nynke en haar man Robert opdeelde in een ervoor en erna.

Link: Klik hier om B een memoir te kopen
Bedje in de wolken
Birgit Vandermeulen
Bedje in de wolken
Auteur : Birgit Vandermeulen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een geïllustreerd prentenboek dat hulp biedt bij het proces van verlies en verwerking bij het plotseling overlijden van een broertje of zusje in een gezin. Het zusje van Joep, Maike, wordt te vroeg geboren en is te zwak om te overleven. Geschikt vanaf 5 jaar.

Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus
Miriam van Kreij
Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus
Auteur : Miriam van Kreij
Link : Koop nu
Omschrijving :

Waar help je vrouwen en partners echt mee? Wat kun je doen, ook als de abortus langer geleden was? Hoe kun je als professional omgaan met dit gevoelige onderwerp? In Nederland zijn elk jaar 30.000 abortussen. In België 18.000. Een abortus kan veel impact hebben op de vrouw, haar relatie, haar werk, haar gezin, haar gezondheid. Ook jaren later nog. Door het grote taboe rond abortus is er veel verborgen verdriet. Als professional is het belangrijk om aandacht te hebben voor abortus en de impact die een afbreking ook later nog kan hebben. Dit boek biedt vele ervaringsverhalen, checklists en tips.

Begeleiding van vrouwen met een miskraam
Miriam van Kreij
Begeleiding van vrouwen met een miskraam
Auteur : Miriam van Kreij
Link : Koop nu
Omschrijving :

Als een vrouw haar prille zwangerschap verliest, weet ze vaak niet hoe ze die ervaring goed kan verwerken. Dan heeft de verloskundige of echoscopist een belangrijke rol. Maar hoe begeleid je als hulpverlener de vrouwen met een miskraam of abortus ook goed op psychologisch emotioneel gebied? Dit boek kan je daarbij helpen. Het staat vol met praktische tips, praktijkvoorbeelden, ervaringsverhalen, stappenplannen en checklists. Geschikt voor zorgverlener en voor ouders.

Ben je hier of ben je daar
Riet Fiddelaers-Jaspers
Ben je hier of ben je daar
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers
Link : Koop nu
Omschrijving :

Werk-en herinneringsboek waarin jongeren hun gevoelens en herinneringen kwijt kunnen en troost zoeken op een moment dat het hen uitkomt. In het boek kunnen gevoelens opgeschreven worden en herinneringen vastgelegd worden. Voor de het kind zelf om als middel om gemakkelijker in gesprek te gaan met de omgeving.

boek Benja's present van Maartje Lute
Benja’s present
Maartje Lute
boek Benja's present van Maartje Lute
Benja’s present
Auteur : Maartje Lute
Omschrijving :

Benja's present.

Het overlijden van mijn zoon Benja heeft mijn wereld veranderd op een manier die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Alles wat ik tot dan toe had geleerd, waar ik waarde aan hechtte, wat ik dácht dat belangrijk was, veranderde of verdween. De levenslessen die ik kreeg door zijn geboorte en vooral zijn overlijden, heb ik ervaren als een geschenk.

Benja ís er gewoon nog. Weliswaar niet in fysieke vorm, maar voor mij misschien nog wel dichterbij dan hij hier op aarde ooit had kunnen zijn. Een van de meest waardevolle inzichten, is dat we alleen bestaan in het nu. Het enige dat er is, is het hier en nu. Dat is waar we onze levens leven, niet in het verleden, niet in de toekomst. The present, dat is alles dat we hebben. Dit boek verschijnt op 31 januari, Benja’s verjaardag. Dit is mijn cadeau aan hem. <3 Maartje Maartje Lute (1981) woont in Bergen NH met haar zoon Boaz (2014). In 2018 verliest zij haar zoon Benja als hij twee maanden oud is. Vanaf het moment van de twintig weken echo, waar iets wordt ontdekt ‘dat niet klopt’, zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn. Een intense periode, die aan elkaar hangt van hoop maar vooral vrees, eindigt wanneer hij op eerste paasdag sterft in haar armen. In het jaar na zijn overlijden start Maartje NEL Magazine – trots tijdschrift voor ouders van een overleden kind. NEL staat voor Never Ending Love. Een glossy waarin de liefde, trots en dankbaarheid die alle ouders voelen voor hun overleden kind centraal staat. Ook geeft zij Het Gouden Rouwboek uit. Vanaf 2021 organiseert Maartje workshops en andere sessies om mensen (in rouw) een ander perspectief op de dood te geven en ze te laten ervaren dat het contact met iedereen die ‘overleden’ is, niet weg hoeft te zijn.

Link: klik hier om Benja's present te kopen
boek bloedband
Bloedband
Ellen Oosterom
boek bloedband
Bloedband
Auteur : Ellen Oosterom
Omschrijving :

Bloedband.

Bloedband is een persoonlijk verhaal over de plek in het gezin waarin Ellen Oosterom is opgegroeid. De titel verwijst naar haar ouders, haar eigen kinderen, en naar haar twee broers. De een overleed na zijn geboorte, de ander was haar stamceldonor. Bloedband is een hoopvol verhaal met thema’s als loyaliteit, kwetsbaarheid, veerkracht en liefde.

 

Link: klik hier om Bloedband te kopen

Bloem, steen
Esther Jansma
Bloem, steen
Auteur : Esther Jansma
Link : Koop nu
Boek Broertje dood Jelte Krijsen
Broertje dood
Jelte Krijnsen
Boek Broertje dood Jelte Krijsen
Broertje dood
Auteur : Jelte Krijnsen
Shop :
Omschrijving :

Broertje dood.

Jelte heeft een broer. Eentje. Tot hij ontdekt dat er ooit nóg één was, Peter. Maar over dit jongste broertje, dat maar enkele uren heeft geleefd, praat niemand. Peter werd geboren als een cycloop en was daarmee niet alleen een kansloos kind, maar ook een monsterlijke zeldzaamheid die maar beter zo snel mogelijk aan het oog kon worden onttrokken. Pas als hij volwassen is en in Griekenland reizen begeleidt, realiseert Jelte zich ineens echt wat de korte aanwezigheid van zijn babybroertje al die jaren heeft gedaan met het hele gezin: het gemis, de stilte, de trauma’s, de verstoorde relaties. Hij begint een zoektocht die langzaam verandert in een kruistocht: eerst op weg naar Peters hele verhaal, daarna op jacht naar erkenning van zijn korte bestaan en van het feit dat hij geen monster was, maar een onschuldig, welkom jongetje.

Broertje dood is een eerbetoon van een grote broer aan een kleine, die hij nooit heeft gezien, maar levenslang op zijn netvlies heeft.

Link: Klik hier om Broertje dood te kopen
Dag meisje
Marit Leeuwenhart
Dag meisje
Auteur : Marit Leeuwenhart
Shop :
Omschrijving :

"Dag meisje" vertelt het persoonlijke verhaal van een moeder die in een vroeg stadium haar kindje verliest. Uit de prenatale test komt een groot risico naar voren op een ernstige genetische afwijking. Het kindje blijkt een trisomie 18 te hebben, een aandoening die ‘niet verenigbaar is met het leven’. Dit leidt tot het besluit om de zwangerschap af te breken en in week 15 wordt er een bevalling opgewekt in het ziekenhuis. Eerlijk en op lichte toon schrijft ze over haar ervaringen, vanaf de eerste verontrustende echo tot een jaar na het overlijden van het kindje. Het boekje is opgebouwd uit veertig losse columns, die gaan over de diagnose, de bevalling en het afscheid, maar ook over situaties uit ‘het gewone leven’ die opeens in een ander licht komen te staan door deze gebeurtenis. Ze deelt haar beleving van de rouw en de liefde voor haar kindje. Het is in de eerste plaats bedoeld voor vrouwen (en hun partners) die een soortgelijk rouwproces meemaken, zodat zij hopelijk iets van herkenning of troost kunnen vinden bij het lezen. Maar ook andere lezers zullen zich waarschijnlijk gemakkelijk kunnen inleven in het verhaal, dat uiteindelijk draait om liefde en leven met verlies.

Klik hier om het boek te kopen

 

De gids over rouwende kids
Leoniek van der Maarel
De gids over rouwende kids
Auteur : Leoniek van der Maarel
Link : Koop nu
Omschrijving :

Het is moeilijk om te zien dat een kind verdriet heeft om het verlies van een dierbare. Je zou het verdriet het liefst wegnemen. Dat kan niet. Maar je kunt het kind wel zo goed mogelijk steunen en begeleiden. Hoe je dat doet, staat beschreven in deze praktische gids. De 80 heldere tips laten je zien hoe je het best kunt omgaan met (het verdriet van) het kind. Een kort en bondig hulpmiddel voor ouders, leerkrachten en alle anderen die in hun omgeving met rouw te maken hebben.

De gouden bal
Kristien Dieltens
De gouden bal
Auteur : Kristien Dieltens
Link : Koop nu
Omschrijving :

Ergens ver weg en ook een beetje dichtbij leefde een kind tussen mensen en engelen. Het kind was heel gelukkig in de hemel, tot het zijn gouden bal verloor. Toen vertrok het naar de aarde en het werd er als een mensenkind geboren. Het kind groeide op bij zijn ouders. Maar op een dag vond het kind zijn gouden bal weer. Eerst kreeg het kind van de wind zijn hemelse vleugels terug. En in een wervelende wind werd hij meegevoerd. De moeder en de vader voelden alleen het stormachtige verdriet. Een verhaal over geboren worden, kind mogen zijn en sterven als deel van het leven. Geschikt vanaf 7 jaar.

De jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy
De jongen, de mol, de vos en het paard
Auteur : Charlie Mackesy
Link : Koop nu
Omschrijving :

Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert. Het is een prachtig verhaal over vriendschap, liefde en jezelf zijn.

De kunst van het rouwen
Corien van Zweden
De kunst van het rouwen
Auteur : Corien van Zweden
Link : Koop nu
Omschrijving :

'Meer dan veertig jaar heb ik geleefd met de wetenschap dat ik een zusje heb gehad dat bij de geboorte is overleden. Vragen heb ik nooit gesteld. Dat kon niet, want over het zusje mocht niet gesproken worden en ik heb me altijd netjes aan die opdracht gehouden.' In dit boek ontrafeld de auteur de geschiedenis van haar verzwegen, naamloos gebleven zusje dat in 1960 bij de geboorte overleed. Ze ontdekt dat hun familieverhaal niet op zichzelf staat, maar past in de rouwcultuur van de jaren zestig; over dood, rouw en verdriet werd zo veel mogelijk gezwegen. Sindsdien is er veel gebeurd. In minder dan een halve eeuw tijd is de dood van een groot taboe veranderd in iets dat veel weg heeft van een hype. Er wordt op grote schaal geëxperimenteerd met nieuwe uitvaartrituelen en Allerzielen wordt ieder jaar een grotere happening. Van Zweden ging op onderzoek uit in de wereld van de 'wilde rituelen' en sprak met ervaringsdeskundigen, en met professionals die van de dood hun beroep hebben gemaakt. De geschiedenis van het verzwegen zusje fungeerde daarbij voortdurend als een spiegel. De kunst van het rouwen is een indringend boek en waardevol voor iedereen die met rouw te maken heeft.

De laatste kus
Wendy Marsman
De laatste kus
Auteur : Wendy Marsman
Link : Koop nu
Omschrijving :

In dit boek neemt Wendy Marsman je mee in haar persoonlijke verhaal. Vol pijn, verdriet en rouw, maar zeker ook verwondering om het weer kunnen voelen van een diepe liefde na het verliezen van haar zoontje. Wendy gelooft dat het overlijden van Lennart niet voor niets is gebeurd. En ze vocht als een tijger om meer te mogen zijn dan de moeder van een overleden kindje. Een gevoelig en mooi verwoord boek dat de kracht weergeeft die een moeder kan hebben na het overlijden van haar kind.WWe

De letters van je naam staan in mijn hart geschreven
Ina Sipkes de Smit
De letters van je naam staan in mijn hart geschreven
Auteur : Ina Sipkes de Smit
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit bundeltje bevat een aantal fijnzinnig geschreven gedichten over de rouw en het verdriet bij het verlies van een pasgeboren kindje. Ook de gevoelens van de moeder bij een ziek kind en bij het overlijden van een peuter worden onder woorden gebracht. Moeders (en vaders) die een kindje - geboren of nog niet - hebben verloren, zullen zich in deze gedichtjes herkennen.

de rode ballon Nadja van Sever
De rode ballon
Nadja van Sever
de rode ballon Nadja van Sever
De rode ballon
Auteur : Nadja van Sever
Shop :
Omschrijving :

De rode ballon.

Een gevoelig en belangrijk boek, dat kinderen en volwassenen kan helpen bij een rouwproces. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Mama krijgt een baby en is heel blij. Sem vindt het niet zo leuk. Baby’s huilen en stinken naar poep. Ze houden mama’s de hele dag bezig. Het is vast fijner zonder een baby. Tenzij … het een jongetje is. Dan heeft Sem iemand om mee te voetballen! Sem vertelt iedereen die het horen wil dat hij een broertje krijgt. Maar dan loopt het mis. Sem krijgt een zusje, en ze wordt dood geboren. Dat is vast zijn fout omdat hij gelogen heeft …

Link: Klik hier om De rode ballon te kopen
Diep
Inge Diepman & Sylvia de Graaf
Diep
Auteur : Inge Diepman & Sylvia de Graaf
Link : Koop nu
Omschrijving :

Deze roman is gebaseerd op eigen ervaringen van presentator Diepman en journalist/redacteur De Graaf. De roman neemt de lezer mee naar twee vrouwen, tv presentator Britt en Paula. Zij hebben samen een driejarig dochtertje, Ingeborg, en willen heel graag nog een tweede kind. Na een moeizame zwangerschap van Britt wordt hun zoontje David veel te vroeg geboren, en overlijdt na vijf weken. Hun wereld stort in. Britt en Paula vertellen beurteling over de vroeggeboorte van David, de vijf weken die ze samen met David mogen meemaken en de verschrikkelijke tijd daarna. Indringende beschrijvingen volgen, over de akelige rouwtherapeute, de verschillende reacties uit de omgeving, hun eigen gevoelens en hun partnerrelatie. Het alledaagse leven gaat door terwijl de wereld voor de beide moeders ingestort is.

Documentaire – Stil Leven
Rowan Blijd & Ruby Cruden
Documentaire – Stil Leven
Auteur : Rowan Blijd & Ruby Cruden
Link : Koop nu
Omschrijving :

Gratis te bekijken via NPO, via de link bovenaan bij 'koop nu'.

Stil leven: een persoonlijk verhaal over stilgeboorte

De documentaire Stil Leven van Rowan Blijd en Ruby Cruden gaat over stilgeboorte, gebaseerd op het persoonlijke verhaal van Rowan en bedoeld om het zwijgen rondom de mindere leuke kanten van zwangerschap te doorbreken en hoop te bieden.

We volgen programmamaker Rowan Blijd die in 2019 haar zoon Amari verloor na een zwangerschap van 38 weken. Via homevideobeelden van voor, tijdens en na de bevalling maak je het proces mee aan Rowan haar zijde. Daarnaast praat Rowan met de mensen die er voor haar zijn geweest in deze intense periode. Zo spreekt ze onder andere voor het eerst uitgebreid met haar ouders, de arts en uitvaartleidster over wat er allemaal is gebeurd. ‘Stil Leven’ vertelt het verhaal van de levenloos geboren Amari. Verteld vanuit het perspectief van zijn moeder. Met dromen, verwachtingen en hoop die verdwijnt na het verschrikkelijke nieuws. Wat voor impact heeft de oorverdovende stilte op haar leven?

Donderdagmiddagdochter
Stevo Akkerman
Donderdagmiddagdochter
Auteur : Stevo Akkerman
Link : Koop nu
Omschrijving :

Donderdagmiddagdochter is het ontroerende en oprechte verhaal van een vader die om moet gaan met het verlies van zijn kind, van een echtgenoot die zijn huwelijk door zijn vingers ziet glippen en van een man die zijn geloof moet herijken.

Dood zijn, is dat voor altijd?
Lies Scaut
Dood zijn, is dat voor altijd?
Auteur : Lies Scaut
Link : Koop nu
Omschrijving :

Schrijfster Lies Scaut is psychotherapeut en heeft veel kennis over kinderen en rouw. Voor dit boek heeft ze vragen van kinderen over de dood verzameld. Ze heeft deze zo open en eerlijk mogelijk proberen te beantwoorden. Het resultaat is een prachtig boek met harde kaft, mooi geïllustreerd door Isabelle Geeraerts. De vragen zijn verdeeld over een aantal thema's rondom de dood. Uiteraard de dood zelf, maar ook bijvoorbeeld redden, afscheidsdienst, emotie, verder gaan. Een kind kan dit boek zelf lezen als het met vragen zit. Maar je kan natuurlijk ook met het kind lezen. Kinderen worden in het boek steeds geadviseerd vooral met ouders of een andere volwassene te praten over hun vragen. Het boek bevat op het einde nog een heel mooi informatief gedeelte met een woordenlijst voor moeilijke woorden en een lijst met helpende boeken en websites. Bij de leesboeken staat over welk overlijden het gaat (welk familielid of manier van overlijden) en voor welke leeftijd het boek geschikt is. De websites zijn zowel Nederlands als Vlaams. De teksten zijn wel typisch Vlaams geschreven.

Doodgeboren
Jan Bleyen
Doodgeboren
Auteur : Jan Bleyen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Historicus Jan Bleyen luisterde naar ervaringen van ouders van een doodgeboren baby. Hij sprak zowel mensen die vijftig jaar geleden een kind hebben verloren als ouders die dit recent hebben meegemaakt. Deze mondelinge geschiedenis laat zien hoe grondig de omgang met doodgeboorte in een halve eeuw is veranderd. De verhalen tonen op aangrijpende wijze dat we rouw heel anders zijn gaan beleven. Doodgeboren is een empathische en vernieuwende studie naar een ingrijpend, veelvoorkomend fenomeen. Een ingetogen en tegelijk sprekend boek over een levensthema waarin geboorte en dood nagenoeg samenvallen.

Doodgewoon
Bette Westera
Doodgewoon
Auteur : Bette Westera
Link : Koop nu
Omschrijving :

Doodgaan hoort bij het leven en is daarom eigenlijk doodgewoon. Dat is de kernboodschap van dit prachtig uitgegeven poëzieboek. Ruim vijftig toegankelijke gedichten voorzien van de originele kleurrijke illustraties van Sylvia Weve over dubbele pagina's belichten allerlei facetten van de dood. Een mooie mix van gevoelige gedichten over afscheid en rouw, filosofische gedichten die uitnodigen tot gesprek en verhalende gedichten met soms een macabere vorm van humor die lucht geeft aan het geheel. De dood wordt op een eerlijke manier benaderd, waarbij taboes zoals zelfmoord niet worden geschuwd. De insteek is multicultureel en laat ruimte voor verschillende geloofsovertuigingen. Achterin is informatie opgenomen over onder andere euthanasie, het hospice, bijna-doodervaringen, begraven en cremeren. Geschikt vanaf 8 jaar, maar ook voor oudere kinderen.

Doodgewoon gaan hemelen
75 Dichters
Doodgewoon gaan hemelen
Auteur : 75 Dichters
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een boek met gedichten voor als het leven kantelt en je naar woorden zoekt. Een praktisch boek met gedichten voor elke fase van het rouwproces. Een boek met gedichten waar je iets aan hebt als je ontroostbaar bent of was. Bruikbaar bij alles wat meestal binnen een week geredderd en geregeld moet zijn. Met korte gedichten voor de kaart, en lange gedichten om voor te dragen tijdens het afscheid. We verzamelden ook gedichten over een jaar later - over verder kunnen, moeten, mogen, ook als dat ondenkbaar lijkt en nauwelijks op te brengen is. Gedichten van bijna 75 dichters, gecombineerd met schilderijen en tekeningen van Tjibbe Hooghiemstra, Arno Kramer en Anke Roder.

Droomkinderen
Kristel Geysen
Droomkinderen
Auteur : Kristel Geysen
Link : Koop nu
Omschrijving :

In oktober 2001 beviel Kristel Geysen van een tweeling: Casper en Felix. Felix werd levenloos geboren en Casper vocht 6 weken voor zijn leven. In dit boek beschrijft de auteur op een aangrijpende manier haar gevoelens en reacties in deze pijnlijke periode van haar leven: de shock, de ontkenning en uiteindelijk het zware en onvoorspelbare rouwproces. Geschreven in samenwerking met de Vlaamse zelfhulpgroep ‘Met lege handen’, met een voorwoord van Manu Keirse.

Echo
Maarten Slagboom
Echo
Auteur : Maarten Slagboom
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dat de mogelijkheden voor prenataal onderzoek zich steeds verder uitbreiden blijft niet zonder gevolgen: sinds iedere zwangere in Nederland een twintigwekenecho krijgt aangeboden, is het aantal zwangerschapsafbrekingen na constatering van bijvoorbeeld een open ruggetje bijna verdubbeld. De auteur en zijn vrouw werden voor de keuze gesteld of zij de zwangerschap wilden voortzetten toen bleek dat hun kind meervoudig gehandicapt geboren zou worden. De zwangerschap werd afgebroken, maar de vragen bleven. Naast de vraag heb ik er goed aan gedaan? rezen de vragen wie en wat nu eigenlijk invloed uitoefenen op het hebben van die keuze, en wat de gevolgen ervan zijn. Interviews met artsen, politici, wetenschappers en andere betrokkenen worden afgewisseld met zijn persoonlijke ervaringen. Hij legt bloot hoe het samenspel van voortschrijdende technologie, politieke compromissen en overtuigingen van medisch specialisten en ethici steeds meer ouders voor genadeloos ingewikkelde dilemma’s plaatst. Echo is daarnaast de weerslag van een zoektocht naar antwoorden op vragen die pas echt gesteld worden als ze onontkoombaar zijn.

Een boom vol herinneringen
Britta Teckentrup
Een boom vol herinneringen
Auteur : Britta Teckentrup
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een prentenboek met expressieve illustraties dat kinderen uitnodigt tot gesprekjes of doodgaan. Vos heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is hij moe. Hij zoekt een mooi plekje uit in het bos en valt in slaap. Voor altijd. De andere dieren in het bos missen hun vriend en komen bij elkaar om mooie herinneringen aan Vos op te halen. Zonder dat ze het doorhebben begint er een klein plantje te groeien op de plek waar Vos onder de sneeuw ligt. Bij elke herinnering wordt het plantje groter en mooier, tot er een enorme boom midden in het bos staat. Een boom vol herinneringen aan Vos.

Marlien Crooijmans een doos vol herinneringen
Een doos vol herinneringen
Marlien Crooijmans
Marlien Crooijmans een doos vol herinneringen
Een doos vol herinneringen
Auteur : Marlien Crooijmans
Shop :
Omschrijving :

Een doos vol herinneringen.

Kleine Beer krijgt een klein zusje, daar kijkt hij erg naar uit! Maar even later hoort hij dat baby Bel is doodgegaan. Iedereen is verdrietig, en het is tijd om afscheid te nemen. Kleine Beer wil graag herinneringen aan zijn babyzusje bewaren, maar hoe verzamel je herinneringen aan iemand die niet oud is geworden? Gelukkig komt Kleine Beer na een bezoek aan oma op een goed idee. Een warm prentenboek dat troost kan bieden aan families die een kindje verliezen. Voor iedereen vanaf 5 jaar.

 

Link: Klik hier om Een doos vol herinneringen te kopen
Een engeltje zette de wereld stil
René Oomen
Een engeltje zette de wereld stil
Auteur : René Oomen
Link : Koop nu
Omschrijving :

In de 2e helft van de vorige eeuw werd heel anders omgegaan met het verlies van een levenloos geborene dan nu. Het was een taboe. De Rooms-Katholieke Kerk hield streng vast aan de regels en bepaalde dat een doodgeborene niet in de hemel kon komen omdat het niet gedoopt was. De kindjes werden niet geregistreerd en verdwenen in anonieme graven, letterlijk achter de heg. Ook de medische stand van die tijd zag een levenloos geborene als een 'non event', iets wat geen rouw waard was. Veel kindjes werden dan ook ongezien als ziekenhuisafval verbrand. Een engeltje zette de wereld stil bevat persoonlijke vertellingen vanaf begin zestiger jaren tot heden. Ouders verhalen over de moeilijke tijd rond de geboorte van hun kind. Ook professionals vertellen hun verhaal, zoals gynaecologen, onderzoekers, verpleegkundigen, kerkhofbeheerders, een pastoor en een oud-patholoog-anatoom.

Een hart onder de riem
Toon Tellegen
Een hart onder de riem
Auteur : Toon Tellegen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Als het aardvarken de wanhoop nabij is, geven de andere dieren hem bemoedigende cadeaus. 'Heel langzaam sloop zijn wanhoop weg, verdween in het struikgewas en, later die avond, achter de horizon. Bemoedigende gedachten, die hij van de eekhoorn had gekregen, verschenen in zijn hoofd.' Deze bundel is zo'n bemoedigend cadeau. De dierenverhalen die erin staan bieden op heel bijzondere wijze troost, relativering en een bevrijdende lach.

Een regenboog in jou
Christine Vandenhole
Een regenboog in jou
Auteur : Christine Vandenhole
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit hulpboek is voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind. Een 'rainbow baby' of 'regenboogbaby' is een ruim verspreide benaming die wordt gegeven aan kinderen die geboren zijn nadat de ouders eerder een tragische zwangerschap of verlies van een kind hebben meegemaakt. Met ‘Een regenboog; in jou brengt Christine Vandenhole opnieuw een warm boek met advies, tips en persoonlijke getuigenissen van gezinnen die na het verlies van een kind, een nieuwe zwangerschap overwegen en doormaken. Het boek vertelt over alle emoties en tegenstrijdige gevoelens en geeft zo houvast en inzicht voor gezinnen en zorg verleners. Want de weg naar een regenboogbaby is allesbehalve eenvoudig en verloopt voor iedereen anders.

Een ster voor iedereen
Evelien Jagtman
Een ster voor iedereen
Auteur : Evelien Jagtman
Link : Koop nu
Omschrijving :

Iets wordt alleen maar mooier als je het deelt Op een avond valt er een ster uit de lucht. Beer weet zeker dat die voor hem bedoeld is. Hij gaat op weg om hem aan zijn vrienden te laten zien. Dan ontdekt hij dat de ster steeds mooier wordt als meer dieren hem bewonderen. Wat kan hij nu het beste doen? Een stralend prentenboek over vriendschap en delen.

Boek Elviskinderen begeleiden van Ard Nieuwenbroek
Elviskinderen begeleiden
Ard Nieuwenbroek en Judith Kimenai
Boek Elviskinderen begeleiden van Ard Nieuwenbroek
Elviskinderen begeleiden
Auteur : Ard Nieuwenbroek en Judith Kimenai
Shop :
Omschrijving :

Elviskinderen begeleiden

Het is vaak een onbewust, onbesproken en onbespreekbaar thema: het verlies van een kind binnen het gezin en de impact die deze gebeurtenis heeft op het familiesysteem. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een miskraam, stilgeboorte of het vroeg overlijden van een (tweeling)broer of -zus. Het kind dat in de kinderrij direct op het overleden kind volgt, krijgt onbewust een onmogelijke opdracht mee: het moet datgene geven wat zijn ouders nodig hebben om te kunnen helen in hun rouw.

Dit boek geeft een onthullende inkijk in de levens van Elviskinderen. Deze term is gekozen vanwege de bepalende levensgeschiedenis van Elvis Presley, wiens oudere tweelingbroer overleed tijdens de geboorte. Elvis heeft altijd het gevoel gehad te moeten leven voor twee – als ‘vervangend kind’. Dit heeft hem zijn leven lang op dramatische wijze achtervolgd.

Dit boek erkent de risicofactoren waar jonge en volwassen Elviskinderen mee te maken krijgen. Ervaringsverhalen illustreren deze factoren en bieden herkenning aan Elviskinderen zelf en hun ouders. Naast het theoretische kader en praktijkvoorbeelden worden er concrete handvatten geboden voor de begeleiding van Elviskinderen in de zorg en het onderwijs.

Link: Klik hier om Elviskinderen begeleiden te kopen
En zwijgen was het antwoord
Anneke Avis
En zwijgen was het antwoord
Auteur : Anneke Avis
Link : Koop nu
Omschrijving :

Nadat ik bevallen was, was er niets. Geen kistje, geen begrafenis, niets wat aan hem kon herinneren. Tegenwoordig hebben mensen een plek, maar ik heb geen plek. Anneke Avis interviewde moeders en vaders die in de periode 1945-1970 een kindje hebben verloren rondom de geboorte. De ouders vertellen over hoe ze, tegen de achtergrond van de naoorlogse jaren, het verlies van hun baby hebben beleefd. Het beste was het maar om door te gaan alsof er niets was gebeurd, dachten artsen, familie en omgeving. Voor rouw en verdriet was nauwelijks plaats. Nu onvoorstelbaar, destijds heel gewoon. Hoe was de medische zorg in die tijd? Artsen en vroedvrouwen vertellen over het lot van deze kindjes en hoe de psychosociale zorg zijn intrede deed binnen de verloskunde en neonatologie, waar voorheen alleen de medisch-somatische deskundigheid telde. Uit de verhalen blijkt hoe moeders en vaders deze ingrijpende gebeurtenis hun hele leven met zich meedragen, soms met verstrekkende gevolgen. Kinderarts-neonatoloog Joke Kok schreef het voorwoord.

Er was eens een zieltje
Marie-Claire van der Bruggen
Er was eens een zieltje
Auteur : Marie-Claire van der Bruggen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit bijzondere kinderboek gaat over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de aarde gaat maken. Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden en op aarde te leven. En hoe ervaart een ziel het sterven oftewel de terugkeer naar Huis. Je wordt door het Zieltje meegenomen op haar grote avontuur en het is een wonderbaarlijke reis vol verrassingen!

Foto van een droom
Bram & Yvonne Kasse
Foto van een droom
Auteur : Bram & Yvonne Kasse
Link : Koop nu
Omschrijving :

Bram en Yvonne Kasse zijn gezegend met twee gezonde kinderen, als zij door de pijn van het verlies van hun pasgeboren zoontje Roan heen moeten. Roan werd met een ernstige hartafwijking geboren. In dit boek geven zij elk vanuit hun eigen perspectief een beschrijving van deze moeilijke tijd. In deze terugblik in dagboekvorm is de lezer getuige van mooie, angstige en verdrietige momenten – zonder ooit het gevoel te hebben een indringer te zijn. Naast het verhaal van Roan vertellen ze ook over hun vierde kindje, Deborah. Ook zij blijkt een aangeboren hartafwijking te hebben. Gelukkig is Deborah door een serie ingrijpende operaties in leven gebleven, maar de zorg over haar gezondheid is een constante.

Geborgen in liefde
Sarah Williams
Geborgen in liefde
Auteur : Sarah Williams
Link : Koop nu
Omschrijving :

Sarah Williams heeft haar leven en zelfs haar geloof keurig doordacht. Maar alles wat ze zorgvuldig heeft opgebouwd komt op losse schroeven te staan als ze zwanger blijkt te zijn van een niet levensvatbaar kindje. Zij kiezen ervoor om de zwangerschap uit te dragen, zeer bewust wetend hoe pijnlijk dit zal zijn. Puttend uit de kracht van haar geloof, doet zij dit omdat zij dit meisje had gekregen om lief te hebben en voor haar te zorgen tot zij zou sterven. Een ontroerend boek dat vragen stelt bij de manier waarop de moderne wereld omgaat met leven en dood en met verdriet en lijden.

Gedragen voor hem
Anja den Otter
Gedragen voor hem
Auteur : Anja den Otter
Link : Koop nu
Omschrijving :

In dit boek staat het persoonlijke verhaal over het aangrijpende verlies van de tweeling van Anja. Door een placentaloslating verloren beide meisjes na 31 weken zwangerschap in de buik het leven. Terwijl alles was voorbereid op hun komst en het babykamertje was ingericht, moest onverwacht hun wiegje plaatsmaken voor een kistje en moesten zij naar het graf worden gebracht. Blijde verwachting sloeg om in groot verdriet.  Er wordt troost geput uit de gedachte dat deze meisjes van de moederschoot naar het Vaderhuis mochten gaan. Behalve het persoonlijke verhaal bevat dit boek ook toevoegingen van mensen die de ouders begeleiden, zoals de uitvaartbegeleider,  de kraamverzorgende, de verpleegkundigen, de gynaecoloog, de predikant, familieleden en vrienden.

Geen blote voetjes in het gras
Stichting Lieve Engeltjes
Geen blote voetjes in het gras
Auteur : Stichting Lieve Engeltjes
Link : Koop nu
Omschrijving :

Tweede bundel (na 'Geen blote voetjes in het gras' ) met 48 verhalen rond het thema van het verlies van een kind, uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Nederlandse lotgenotencontactgroep Lieve Engeltjes. De uitgave is bedoeld om herkenning aan lotgenoten te bieden en als handvat voor betrokken derden om hen te steunen. Ervaringsverhalen maken het ingrijpende en onuitwisbare van het verlies inzichtelijk. De meeste bijdragen vertellen over het verlies van een kind voor, bij of kort na de geboorte, een enkel verhaal gaat over een wat ouder kind.

Geen hartslag meer
Marcel Paul van Kooten
Geen hartslag meer
Auteur : Marcel Paul van Kooten
Link : Koop nu
Omschrijving :

Jarenlang draaiden Marcel en Pien mee in de medische molen om zwanger proberen te raken. Toen Pien zwanger werd van Anna waren ze de koning te rijk. Tot hun grote verrassing en vreugde werd Pien daarna spontaan zwanger. Na een zwangerschap van meer dan 36 weken ging het heel onverwacht mis. Uren drukte werden plotseling opgevolgd door rust. Die rust duurde te lang. De verloskundige gaf meteen aan dat het niet goed was. In het ziekenhuis werden hun bangste vermoedens bevestigd: baby Stef was in de buik van zijn moeder overleden. Vader Marcel neemt de lezer mee in een achtbaan van emoties. Het boek is informatief voor vrouwen en stellen die op het punt staan te beginnen met vruchtbaarheidsbehandelingen.

Geen wiegje, geen luier
Karin van den Bogaard
Geen wiegje, geen luier
Auteur : Karin van den Bogaard
Link : Koop nu
Omschrijving :

Met de huidige technische mogelijkheden kunnen in een vroeg stadium van de zwangerschap mogelijke afwijkingen bij kinderen worden onderkend. In zo'n geval moeten ouders de bijna onmenselijke keuze maken om de zwangerschap al dan niet te laten afbreken. Karin van den Bogaard (moeder, ervaringsdeskundige en uitvaartbegeleidster) verzamelde ontroerende ervaringen van ouders die deze afschuwelijke beslissing hebben moeten nemen. Dit boek geeft inzicht in hun verdriet, hun woede en de verwerking van het verlies. Daarnaast bevat het boek zinvolle informatie over specifieke hulpverlening en rouwverwerking. Ouders die voor dit dilemma staan of hebben gestaan, kunnen troost putten uit de ervaringen van anderen en hebben steun aan de praktische aanwijzingen van professioneel betrokkenen. Hulpverleners kunnen zich na lezing mogelijk nog beter verplaatsen in de ouders en hun rouw over het 'onzichtbare' kind.

Gentest of geen test?
Marcel Zuijderland
Gentest of geen test?
Auteur : Marcel Zuijderland
Link : Koop nu
Omschrijving :

Toen er nog geen prenatale testen waren, kon een aanstaande moeder weinig méér doen dan gezond leven en hopen dat haar kind niets mankeerde. Met prenatale screening is het nu mogelijk al tijdens de zwangerschap de medische conditie van het kind te kennen. Hopen op een gezond kind is nu kiezen voor een gezond kind. Wie screening kiest, krijgt zekerheid. Vaak is het goed. Soms niet. Ouders zullen dan een ondoenlijk vonnis over de zwangerschap moeten vellen: het kind behoeden of behouden voor zijn toekomst. Met gevoel voor de impact van die beslissing zoekt de auteur uit wat de morele verantwoordelijkheid is van ouders. Moeten ze screenen en met de zwangerschap stoppen als het kind iets mankeert? Zijn antwoord is niet eenduidig. Het zal altijd zwaar zijn een gewenste zwangerschap af te breken. Keuze voor behoud is geen verkeerde beslissing, toch is het afbreken van de zwangerschap beter te verdedigen. Het boek pleit voor een publiek debat over prenatale screening om het dilemma uit de sfeer van taboe, schuld en verwijt te halen.

Grote panda en kleine draak
James Norbury
Grote panda en kleine draak
Auteur : James Norbury
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een charmant, prachtig geïllustreerde verhaal over twee beste vrienden. Grote Panda en Kleine Draak reizen samen door de seizoenen van het jaar. Op hun weg zijn ze vaak verdwaald, en hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze veel mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd. Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, ontberingen en geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen.

Groter dan een droom
Jef Aerts
Groter dan een droom
Auteur : Jef Aerts
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een troostrijk verhaal waarin een jongetje zijn zusje voor het eerst ontmoet. Hij kent haar niet, want ze is overleden. Zijn zus stelt voor om te gaan fietsen. Samen maken ze een onvergetelijk reis die precies één nacht duurt. Geschikt vanaf 6 jaar

Handboek Rouw, Rouwbegeleiding, Rouwtherapie
Johan Maes en Harriëtte Modderman
Handboek Rouw, Rouwbegeleiding, Rouwtherapie
Auteur : Johan Maes en Harriëtte Modderman
Omschrijving :

Dit handboek slaat een brug tussen de wetenschappelijke theorievorming en de ervaringen en toepassingen binnen de praktijk. Met zo'n vijftig auteurs uit Nederland en Vlaanderen en meer dan veertig hoofdstukken biedt het een schat aan informatie en inspiratie voor wie rouwenden helpt in de praktijk. In het eerste deel wordt een stand van zaken opgemaakt van de actuele inzichten en uitdagingen op het vlak van rouw. In het tweede deel wordt het nieuwe, integratieve model van rouw vanuit diverse therapeutische perspectieven bekeken. In het derde deel wordt rouw uitgewerkt binnen specifieke thema's, doelgroepen en interventies.

 

Helpen bij verlies en verdriet
Manu Keirse
Helpen bij verlies en verdriet
Auteur : Manu Keirse
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet. Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont de auteur aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch boek voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

 

Hemelkinderen
Willie Zeldenrust
Hemelkinderen
Auteur : Willie Zeldenrust
Link : Koop nu
Omschrijving :

‘Voordat de klok twaalf uur sloeg werd mijn kindje geboren. Ik hoorde iemand huilen, maar dat was mijn baby niet, dat was ikzelf. Ik heb niets van mijn kindje gehoord, gezien of gevoeld. Voordat ik goed en wel besefte dat ik de bevalling achter de rug had, was mijn kindje weggebracht. In alle consternatie vergat ik helemaal te vragen of het een jongen of een meisje was. Ik was bevallen maar had geen kind.’ Willie Zeldenrust - ten Harkel is gelukkig getrouwd, moeder van een dochter en in blijde verwachting van een tweede kind. Wat kan je nog meer wensen? Maar onverwachts pakken zich aan het eind van de zwangerschap donkere wolken samen. Een droom verandert in een nachtmerrie. Hoewel God duidelijk laat weten betrokken te zijn bij haar leven, schudt het op al zijn fundamenten. Hoe ga je om met dit immense verdriet? Hoe verwerk je een grote lege plek in je lijf, in je hart en in je huis? In ‘Hemelkinderen’ beschrijft de auteur niet alleen haar verhaal, maar ook de ervaringen van andere moeders over een veelbewogen gebeurtenis die hun leven heeft veranderd.

Hemeltjelief
Nicholas Allan
Hemeltjelief
Auteur : Nicholas Allan
Link : Koop nu
Omschrijving :

Prentenboek met prachtige tekeningen in pastelkleuren waarin Bas, de hond van Julia, aan haar uitlegt hoe de hemel er volgens hem uitziet. Geschikt vanaf 3 jaar.

Hersenspinsel
Elizabeth McCracken
Hersenspinsel
Auteur : Elizabeth McCracken
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit is het vrolijkste verhaal ter wereld met het meest droevige einde,' schrijft Elizabeth McCracken in dit indrukwekkende en ontroerende relaas over haar eerste zwangerschap. Een paar dagen voor de uitgerekende datum, gebeurt het meest ondenkbare en het afschuwelijkste dat een aanstaande moeder kan overkomen. Elizabeth en haar man krijgen te horen dat hun baby, een jongetje, in de buik is overleden. Hoe ga je om met zo'n groot verlies? En hoe kom je zulk verdriet ooit weer te boven? Het antwoord is 'niet', maar je moet verder. En McCracken gaat verder. Met humor, moed en met ongelofelijke hartelijkheid. Dit boek zet een prachtig en liefdevol monument voor haar kind neer. Hiermee zegt ze en bevestigt ze: hij was geen hersenspinsel. Hij heeft écht bestaan. Iedere lezer – ongeacht of hij of zij een groot verlies heeft geleden – zal zich gesteund en gesterkt voelen door dit bijzondere boek.

Boek Alfabet voor groot verdriet Sassafras De Bruyn Uus Knops
Het alfabet voor groot verdriet
Sassafras De Bruyn
Boek Alfabet voor groot verdriet Sassafras De Bruyn Uus Knops
Het alfabet voor groot verdriet
Auteur : Sassafras De Bruyn
Shop :
Omschrijving :

Het alfabet voor groot verdriet

Dit boek helpt ons bij wat we zo moeilijk vinden: kinderen bijstaan in groot verdriet. In een heldere, zachte en toegankelijk taal legt psychiater en rouwdeskundige Uus Knops cruciale woorden uit die te maken hebben met de dood. Omdat kinderen die uitleg verdienen. Bij elke letter van het alfabet maakte Sassafras De Bruyn een prachtige en gevoelige illustratie die de woorden aanvult en uitnodigt om het gesprek verder te zetten.
Je pakt dit waardevolle woordenboek op schoot, wanneer iemand sterft. Of je neemt het erbij als je kind al spelend of al etend luidop vragen stelt. Omdat er een dode vogel in de goot ligt: wat is dat eigenlijk, de dood? Of als je kind opa zo mist. Wel, kijk eens bij de D van ‘dood’ en bij de M van ‘missen’. Of bij de T van ‘troost’.
'Het alfabet voor groot verdriet' verdient een plaatsje op je schoot of in je boekenkast. Dit alfa-bedje spreidt een warm deken uit. Hieronder ontstaan de meest wonderlijke gesprekken, waardoor groot verdriet toch omarmd wordt.

Link: klik hier om Het alfabet voor groot verdriet te kopen
Het DNA eigentijdse handleiding voor het omgaan met rouw en rouwenden
Het DNA eigentijdse handleiding voor het omgaan met rouw en rouwenden
Gerke Verthriest en Johan Maes
Het DNA eigentijdse handleiding voor het omgaan met rouw en rouwenden
Het DNA eigentijdse handleiding voor het omgaan met rouw en rouwenden
Auteur : Gerke Verthriest en Johan Maes
Link : Koop nu
Het egeltje onder de oude boom
Christianne van Dooijewaard
Het egeltje onder de oude boom
Auteur : Christianne van Dooijewaard
Link : Koop nu
Omschrijving :

Egeltje wordt geboren op een mooie winterdag. Papa en mama egel zijn erg blij met hun kindje. Egeltje groeit flink en hij krijgt stevige stekels. Maar na een paar maanden begint mama egel zich ongerust te maken. Egeltje speelt niet zoals de andere egeltjes en zijn stekeltjes leken wel slapper te worden. Dokter uil  onderzoekt egeltje en al snel is duidelijk dat egeltje erg ziek is en niet meer beter zal worden. Als de zomer op zijn eind loopt, nemen papa en mama egel afscheid. Ze begraven hun kindje onder de dikke oude boom, op het plekje waar hij zo vaak naar de bladeren had liggen kijken. Geschikt vanaf 4 jaar

Het is oké om je niet oké te voelen
Megan Devine
Het is oké om je niet oké te voelen
Auteur : Megan Devine
Link : Koop nu
Omschrijving :

Het eerste wat je moet weten als je een groot verlies hebt geleden: er is niks mis met rouw. ‘Rouw is domweg liefde in zijn pijnlijkste vorm,’ volgens rouwcoach Megan Devine. ‘Het is een natuurlijke en gezonde reactie op verlies.’ Maar waarom beschouwt onze samenleving rouw dan als een ziekte die je zo snel mogelijk moet genezen? In Het is oké om je niet oké te voelen nodigt Megan ons uit om rouw een plek te geven in ons leven in plaats van het zo snel mogelijk te overwinnen en door te gaan. Aan de hand van ervaringsverhalen, onderzoek, tips en creatieve mindfulnessoefeningen leidt ze ons op een unieke manier door een ervaring waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen.

Het regent in mijn toekomst
Maria de Greef
Het regent in mijn toekomst
Auteur : Maria de Greef
Shop :
Omschrijving :

Het regent in mijn toekomst.

Wanneer een kind overlijdt is dit ook voor de grootouders een groot en ingrijpend verlies. Of het kleinkind zich nog in de baarmoeder bevond of al de puberleeftijd bereikt heeft: de vreugde was er! Een ingewikkeld rouwproces volgt, want er is niet altijd ruimte voor hun rouw, omdat de verliesverwerking van hun eigen kind voorop staat. Opa’s en oma’s ervaren vaak een dubbele pijn, omdat ze ook getuige zijn van het verdriet van hun zoon of dochter. Maar ook opa’s en oma’s willen hun verdriet met anderen delen. Helaas merken zij dat de wereld al snel weer doordraait. Het is Maria de Greef gelukt om woorden te geven aan het gemis van grootouders met deze indrukwekkende interviews. Een onmisbaar boek voor alle grootouders die hiermee in aanraking zijn geweest of komen.

Link: Klik hier om Het regent in mijn toekomst te kopen

Het rouwt in jou
Christine Vandenhole
Het rouwt in jou
Auteur : Christine Vandenhole
Link : Koop nu
Omschrijving :

Als ouders een kind verliezen zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en oprichter van het Belgische Berrefonds heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind. Het rouwt in jou is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists. Rouw in je relatie, op je werk, in je familie. De rol van rouwende grootouders, omgaan met verdrietige broers en zussen, (al dan niet) opnieuw zwanger worden... alle moeilijke thema's komen aan bod. Op die manier probeert Het rouwt in jou houvast te bieden op een moment dat er geen houvast meer lijkt te bestaan.

Ik geef je kracht
Happinez
Ik geef je kracht
Auteur : Happinez
Link : Koop nu
Omschrijving :

“Hoe meer een mens zichzelf onderzoekt, hoe meer kracht hij in zichzelf vindt”, aldus Hazrat Inayat Khan. De mooiste gedachten en uitspraken over kracht staan in dit prachtig vormgegeven boekje. Teksten over krachtbronnen, drijfveren, vitaliteit en doorzettingsvermogen. Een boekje dat je sterk maakt.

Ik geef je mijn hart
Pim van Hest & Sassefras de Bruyn
Ik geef je mijn hart
Auteur : Pim van Hest & Sassefras de Bruyn
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een uniek sprookje. De betoverende oosterse sfeer, het filosofische verhaal en de bijzondere illustraties en vormgeving maken dat dit boek ontroert en troost, dat warmte en beschutting zal geven. Op een dag krijgt Yuto een bijzonder kistje van een oude meneer, die zegt: "In dit kistje zit alles wat je nodig hebt.' Thuis krijgt Yuto het kistje niet open. Als hij de volgende dag op zoek gaat naar de oude man, is hij nergens meer te vinden. In de nacht voor zijn zevende verjaardag droomt Yuto van hem en blijkt de volgende dag dat het kistje geopend is en een hartvormige pit bevat. Yuto plant de pit, die uitgroeit tot een boom. De boom wordt Yuto's beste vriend en heeft veel invloed op zijn verdere leven; hij ontmoet er zijn vrouw en zijn zonen spelen rond de boom. Aan het eind van zijn leven geeft Yuto op zijn beurt het kistje aan een jongetje dat naast hem komt zitten onder de boom. Geschikt voor alle leeftijden.

Ik geef je troost
Happinez
Ik geef je troost
Auteur : Happinez
Link : Koop nu
Omschrijving :

“Het zijn niet alleen de omstandigheden die bepalen hoe jij je voelt, het is voor een groot deel je eigen houding tegenover de omstandigheden” zegt de Dalai Lama. De mooiste gedachten en uitspraken over troost staan in dit prachtig vormgegeven boekje. Teksten over loslaten, ontspanning, reflectie en opnieuw beginnen. Een boekje dat je even omarmt.

Ik had je gedacht mijn kind
Casper van Koppenhagen & Laura Soudijn
Ik had je gedacht mijn kind
Auteur : Casper van Koppenhagen & Laura Soudijn
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit boek is geschreven door een ziekenhuisarts over de dood van zijn twee kinderen. De eerste baby leefde maar één week. Over het tweede kind zal niet gezond zijn. Enkele pogingen nadien om een kind te krijgen mislukten. De vader beschreef het verdriet van hem en zijn vrouw hartverscheurend en toen hij ontdekte dat zijn vrouw een dagboek over het gebeuren had bijgehouden, werden er gedeelten van dat dagboek bijgevoegd. Hij ontdekte toen pas hoe ook zij had geleden. Het echtpaar vond elkaar daardoor terug.

Ik had je nog zoveel willen zeggen
Martine van Nieuwenhuyzen
Ik had je nog zoveel willen zeggen
Auteur : Martine van Nieuwenhuyzen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen. In dit boek gaat het vooral over het omgaan met die dood. Hoe kun je toch nog zeggen wat je wilde zeggen tegen je maatje die er niet meer in levende lijve is? Dit boek nodigt kinderen uit om te praten over het ongrijpbare van de dood, om het een beetje grijpbaar te maken.       

Ik mis je in alle kleuren
Margreet Jansen
Ik mis je in alle kleuren
Auteur : Margreet Jansen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een prachtig en kleurrijk geïllustreerd boek met ontroerende en zeer toegankelijke gedichten over rouw en afscheid. Geen boekje om in één keer uit te lezen, maar wel om steeds weer op te pakken en je te laten raken door de warme woorden, speelse tekeningen of persoonlijke verhaaltjes bij de gedichten, die bijna allemaal zijn geschreven voor mensen die persoonlijk met een verlies te maken kregen. Maar ook anderen zullen zich er vast en zeker in herkennen. En niet alleen volwassenen. Ook aan kinderen en jongeren wordt in eenvoudige en beeldende taal verteld wat verdriet met je kan doen, maar vooral hoeveel troost het kan geven om het te delen met anderen.

Ik weet niet wat ik weten moet
Riet Fiddelaers-Jaspers
Ik weet niet wat ik weten moet
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers
Link : Koop nu
Omschrijving :

Informatieboek voor kinderen waarin vragen worden geantwoord over het thema doodgaan, niet specifiek over het overlijden van een baby. Wat betekent doodgaan, dood zijn. Wat zijn gewoonten en gebruiken bij een sterfgeval. Over afscheid nemen: wat kun je als kind op betekenisvolle wijze zelf doen in het licht van afscheid nemen, een afscheidsdienst vormgeven, begraven en cremeren, verdrietig zijn en blijven herinneren. Dit boek is bruikbaar in voorkomende situaties thuis en op school, om voor kinderen tot steun te zijn bij alles wat ze willen weten over het vaak zo beladen thema doodgaan.

Ik weet niet wat ik zeggen moet
Rob Bruntink & Mariska Overman
Ik weet niet wat ik zeggen moet
Auteur : Rob Bruntink & Mariska Overman
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een gids voor praktische tips voor ongemakkelijke en ingewikkelde gesprekken over rouw en verlies. Ervaringen met dood, verlies en rouw roepen al snel ongemak op. Als een collega ernstig ziek is, een vader op de school van je kind is overleden, of als je hoort dat die vriendin van vroeger niet lang meer te leven heeft. Wat zeg je dan? 'Ik weet niet wat ik zeggen moet…' helpt je op weg om het gesprek toch aan te gaan of een troostende schouder te bieden. Daarnaast geeft het ook handreikingen hoe je met je eigen partner of ouders over de laatste levensfase kan praten. Dit boek biedt praktische tips en slimme handvatten om de juiste woorden te vinden en er op het cruciale moment voor de ander te zijn.

Ik wou zo graag dat ik wat troost kon geven
Nel Benschop
Ik wou zo graag dat ik wat troost kon geven
Auteur : Nel Benschop
Link : Koop nu
Omschrijving :

De bloemlezing ‘Ik wou zo graag dat ik wat troost kon geven’ bevat de mooiste troostgedichten uit het werk van Nel Benschop, Henriette Roland Holst, Jacqueline van der Waals, Jaap Zijlstra, Inge Lievaart en andere dichters. Want het leven kent zijn mooie kanten, maar als het donker wordt en stil, ontstaat de behoefte aan een hart onder de riem, in woord en gebaar. Dit boek bevat gedichten die woorden geven aan verdriet en verlies, maar ook woorden die verder reiken, een kier van licht brengen, een nieuw perspectief.

boek cover ik zal altijd van Toon van Tellegen voor Stille Levens
Ik zal altijd
Toon Tellegen
boek cover ik zal altijd van Toon van Tellegen voor Stille Levens
Ik zal altijd
Auteur : Toon Tellegen
Shop :
Omschrijving :

De eekhoorn, die de mier mist wanneer die op reis gaat, vindt verdriet een naar gevoel dat pijn doet in zijn hoofd, en de kraai wil niets liever dan zich eens sámen met iemand mismoedig voelen. In tijden van eenzaamheid, afscheid en gemis is er altijd wel een dier dat de ander moed in wil praten: "Jij kunt ook mooi fladderen,' zegt de vlinder tegen de zwaan, "als je maar aan iets anders denkt als je ergens aan denkt.'

In de zee van mama’s buik
Femke Gerestein & Leen van den Berg
In de zee van mama’s buik
Auteur : Femke Gerestein & Leen van den Berg
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een symbolisch prentenboek over een weinig behandeld thema: miskraam. Precies verbeeld illustraties van conceptie tot zwangerschap. De moeder leest voor aan het oudere kind. Kinderboek geschikt vanaf 4 jaar.

boek je bent je kindje verloren hoe nu verder van leonie nuijen
Je bent je kindje verloren
Leonie Nuijen
boek je bent je kindje verloren hoe nu verder van leonie nuijen
Je bent je kindje verloren
Auteur : Leonie Nuijen
Shop :
Omschrijving :

Je bent je kindje verloren. Hoe nu verder?

Toen Leonie haar kinderen verloor waren haar toekomstdromen in één keer weggevaagd. Ze was moeder, maar in stilte. Een afscheid in plaats van een kraamfeest. Ze kwam erachter dat rouwen meer behelsde dan afscheid nemen van haar baby. Ze moest op zoek naar de zin van het leven na het onmenselijke wat haar en haar man was overkomen. Ze moest leren weer te genieten, te dromen en zichzelf toe te staan gelukkig te zijn. Dit was niet makkelijk. Haar gevoelens vlogen alle kanten op. En ze kreeg er moeilijk grip op. Ze had ruzie met haar man omdat hij anders omging met het verlies dan zij. Had ruzie met haar omgeving omdat ze haar niet de steun en hulp boden die ze zocht. De ontreddering en wanhoop was groot.

Hoe kon ze ooit weer gelukkig zijn? En mocht ze wel weer gelukkig worden? En zo ja, wanneer dan? Achter het verdriet ontdekte ze een kracht die haar hielp het verlies van haar kinderen te verweven in haar leven. Een kracht die haar in staat stelde het leven weer op te pakken en weer gelukkig te zijn. En dat gunt ze elke ouder. In dit boek deelt ze ervaringen en tips die jou en je naasten helpen bij het rouwproces zodat jullie het leven weer durven te omarmen.

 

Klik hier om Je bent je kindje verloren te kopen
Boek je was zo welkom van Braam Klopper Marlena Du Toit
Je was zo welkom!
Marlena Du Toit, Justine Pike en Braam Klopper
Boek je was zo welkom van Braam Klopper Marlena Du Toit
Je was zo welkom!
Auteur : Marlena Du Toit, Justine Pike en Braam Klopper
Shop :
Omschrijving :

Je was zo welkom!

Moeder worden… het is de droom van bijna elk meisje en bijna iedere jonge vrouw. Als vrouw kun je het ook helemaal voor je zien; de prins op het witte paard, die kindertjes op de achterbank van je auto, de eerste dag naar school en zelfs die schone luier geven. Gelukkig wordt die heerlijke droom voor heel veel mensen een prachtige werkelijkheid. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel vrouwen en mannen die wreed uit die droom zijn wakker geworden. Doordat de zwangerschap eindigde in een miskraam of met een stilgeboorte. Het is één van de heftigste ervaringen die je kunt meemaken. Eentje ook die vaak plotseling in alle hevigheid in je leven binnenkomt.

Hoe ga je om met de tsunami aan vragen en emoties die dan opeens over je heen komt rollen? Hoe ga je om met de medische vragen? Waar vind je troost in je verdriet? Hoe raak je als man en vrouw elkaar niet kwijt in de verwerking van wat jullie is overkomen? Waar was God? En waar is God, nu jullie Hem zo hard nodig hebben? Over al deze vragen en zaken schreven Marlena Du Toit, Justine Pike en Braam Klopper samen het boek Je was zó welkom! Marlena richt zich daarbij als arts vooral op de medische kant en Justine en Braam nemen de pastorale kant voor hun rekening. Met elkaar hopen ze jou als lezer te steunen en te bemoedigen in het verwerken van jullie verlies.

Link: Klik hier om Je was zo welkom! te kopen
Jij bent de liefste
Hans & Monique Hagen
Jij bent de liefste
Auteur : Hans & Monique Hagen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Poëzieprentenboek met gedichten of versjes over de gevoelens en belevenissen van een kleuter. Alle gedichten, die qua inhoud op de belevingswereld van kleuters gericht zijn, nodigen uit tot nadenken en leveren gespreksstof. Geschikt vanaf 5 jaar.

Jij wordt gekend
Floortje Agema
Jij wordt gekend
Auteur : Floortje Agema
Link : Koop nu
Omschrijving :

In dit boek zijn troostende verhalen en gedichten opgenomen die de auteur vanuit haar hart schreef voor kinderen en volwassenen die afscheid moesten nemen, bij gebeurtenissen die haar raakten of die gewoon uit haar hartenhuis stroomden. Haar gedichten en verhalen geven houvast wanneer je erkenning en herkenning zoekt voor wat zich in jouw hart roert. Het boek is verrijkt met tekeningen van Sassafras de Bruyn.

Jong Verlies
Riet Fiddelaers-Jaspers
Jong Verlies
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers
Link : Koop nu
Omschrijving :

Wanneer een kind op jonge leeftijd in aanraking komt met de dood, bijvoorbeeld bij het verlies van een naaste, kan het verdriet daarover ingrijpende gevolgen hebben. Dit boek helpt ouders, leerkrachten en zorgprofessionals bij het opvangen en begeleiden van rouwende kinderen. Voor hun verdere ontwikkeling is bepalend welke steun zij van volwassenen krijgen. Duidelijkheid en structuur zijn dan essentieel. Gebaseerd op praktijkervaring, komen er vragen aan de orde als ‘Hoe vertel je aan kinderen dat iemand is doodgegaan?’, ‘Neem je hen mee op rouwbezoek en naar de uitvaart?’, ‘Wat zijn de gevolgen van een ernstig verlies voor de ontwikkeling van een kind?, ‘’ Hoe gaan kinderen met verlies om en hoe kunnen we hen daarin steunen?’

Kikker en het vogeltje
Max Velthuijs
Kikker en het vogeltje
Auteur : Max Velthuijs
Link : Koop nu
Omschrijving :

Prentenboek over Kikker die een dood vogeltje heeft gevonden. Samen met zijn vrienden gaat hij de vogel begraven. Geschikt vanaf 4 jaar.

Kinderen helpen bij verlies
Manu Keirse
Kinderen helpen bij verlies
Auteur : Manu Keirse
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een wegwijzer voor ouders, leerkrachten begeleiders van kinderen en andere professionals om te gaan met allerlei vormen van rouw en verdriet bij kinderen. Een boek dat tot steun kan zijn om verlies beter te accepteren. Afgewisseld met gedichten van bekende personen.

Boek kom in je kracht na verlies Ellemieke Vermolen
Kom weer in je kracht na verlies
Ellemieke Vermolen
Boek kom in je kracht na verlies Ellemieke Vermolen
Kom weer in je kracht na verlies
Auteur : Ellemieke Vermolen
Shop :
Omschrijving :

Kom weer in je kracht na verlies.

Een thema waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt: het verlies van een dierbare. Je bent niet alleen. Je hoeft het niet alleen te verwerken. Ellemieke helpt jou om weer in je kracht te komen.

Link: Klik hier om Kom weer in je kracht na verlies te kopen
Kun je internetten in de hemel
Ineke Wiense
Kun je internetten in de hemel
Auteur : Ineke Wiense
Link : Koop nu
Omschrijving :

In dit boek vertellen kinderen en jongeren uit verschillende culturen en religies welke gedachten, gevoelens en beelden zij hebben over de dood en wat er na de dood gebeurt. Ook vertellen ze hun verliesverhaal, wat hen steunt en troost geeft bij verlies en wat ouders, familie en school kunnen doen om te steunen. Ze hebben vragen over de dood en willen weten hoe anderen daarmee omgaan. Tot slot geven ze aan wat voor hen in het leven belangrijk is. Het boek is geschreven voor en door kinderen en jongeren, maar ook geschikt voor ouders, familieleden, vrienden, leerkrachten, docenten en hulpverleners.

Lefregels
Tanja Helderman
Lefregels
Auteur : Tanja Helderman
Link : Koop nu
Omschrijving :

In 'Lefregels' zijn alle gedichten van Tanja Helderman over afscheid, verlies en rouw verzameld in één themabundel. Rouwen bestaat bij de gratie van liefhebben. Loslaten bij de gratie van lef hebben. Er zijn geen wetten die voorschrijven hoe je moet omgaan met verlies. Geen regels die je vertellen hoe je moet omgaan met rouw. De intensiteit van rouwen is voor iedereen verschillend. De essentie voor iedereen gelijk. Rouwen vergt moed om je te verbinden met je verdriet en het lef om de draad weer op te pakken; als de tijd rijp is

Lege handen, lege buik
Annegriet Wijchers
Lege handen, lege buik
Auteur : Annegriet Wijchers
Link : Koop nu
Omschrijving :

Annegriet Wijchers is werkzaam in Suriname als eindredacteur als zij, samen met haar partner, afscheid moet nemen van hun dochtertje Zahara. Zij is met achtendertig weken zwangerschap onverwachts in haar buik is gestorven, stil geboren. Dit dagboek biedt lotgenoten steun en herkenning en inzicht aan hulpverleners en naasten. Gesprekken hierover voerde de auteur met vier Surinaamse lotgenoten. Tips en uitleg over rouw rond doodgeboorte komen van neuropsycholoog Sila Kisoensingh.

Lentekind
Hanneke Kunz
Lentekind
Auteur : Hanneke Kunz
Link : Koop nu
Omschrijving :

Het persoonlijke verhaal van Hanneke Kunz over het sterven van haar zoontje biedt herkenning en steun voor wie zelf een kind verliest of dit van nabij meemaakt. Lentekind bevat dagboekfragmenten uit de periode voor en na het sterven van Jesse, het drie maanden oude zoontje van Hanneke Kunz.

Ze beschrijft haar gevoelens als moeder, en laat zien welke impact Jesse's overlijden heeft op haar en haar man - in hun relatie met elkaar, met hun andere kinderen, met hun omgeving en vooral met God. De dagboekstukjes worden afgewisseld met citaten, gedichten en gebeden over rouw en verlies. Zo biedt de auteur herkenbare en helpende gedachten aan ouders die een soortgelijk verdriet moeten meemaken. Bovenal is Lentekind een getuigenis van Gods aanwezigheid te midden van pijn en verwarring.

Leven na de wending
Rob Bruntink
Leven na de wending
Auteur : Rob Bruntink
Link : Koop nu
Omschrijving :

In dit boek vertellen ouders openhartig over hun leven na het overlijden van hun kind; over het intense gemis, de moeite die 'loslaten' kost en het belang van herdenken. Ook spreken zij over het effect op de relatie, op de verhouding tot vrienden en familie en de kijk op het leven. Sommigen verloren hun kind plotseling door een ongeval, anderen na een langdurende ziekte. De één kijkt terug na twee jaar, de ander na acht. Behalve als steun voor ouders kan het boek van nut zijn voor familieleden, vrienden en zorgverleners van deze ouders.

Lieve Boris
Anja Dalhuisen
Lieve Boris
Auteur : Anja Dalhuisen
Link : Koop nu
Omschrijving :

In dit boek beschrijft de auteur op een indringende manier haar gevecht. De wereld stond ineens stil toen haar zoon Boris, na een zwangerschap van 39 weken, plotseling overleed in haar buik. Door middel van fragmenten uit haar dagboek, gedichten en briefjes aan Boris wordt de rauwe pijn van het gemis en hoe de donkere dagen langzaam weer wat lichter werden beschreven. Een boek over het verlies en pijn, maar tevens het bewijs dat door liefde zelfs het zwartste zwart weer licht kan worden.

Anja Dalhuisen is ambassadeur van Stille Levens.

Lieve Juul
Lieve Juul
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een zwangerschap is niet altijd een roze wolk. Zo ook was ook de zwangerschap van de auteur verre van ideaal. Een gevecht tegen een placenta praevia totalis (voorliggende placenta) werd uiteindelijk teveel voor dochter Juultje. Zij overleed ten gevolge van deze aandoening in de buik en werd doodgeboren. Een boek met herkenningspunten en steun voor degene die in een vergelijkbare situatie zitten of gezeten hebben.

Lieve Oma Pluis
Dick Bruna
Lieve Oma Pluis
Auteur : Dick Bruna
Link : Koop nu
Omschrijving :

Oma Pluis is doodgegaan en Nijntje heeft veel verdriet. Oma wordt thuis opgebaard en de begrafenis vindt plaats op een rustig plekje in het bos. Tenslotte zien we Nijntje plantjes brengen naar het graf. Een moeilijk thema dat op lichtvoetige en directe wijze beschreven is en aansluit bij de kinderlijke belevingswereld. Geschikt vanaf 2 jaar.

Liever bij mij
Irene van Wessel
Liever bij mij
Auteur : Irene van Wessel
Link : Koop nu
Omschrijving :

Deze bundel vertelt de verhalen van 33 ouders en paren die een baby, en soms meerdere baby’s, hebben verloren tijdens of na de zwangerschap. Zij namen daarmee niet alleen afscheid van hun baby, maar ook van alle dromen en wensen die zij voor hem of haar in gedachten hadden. Sommigen van hen stonden voor de loodzware keuze de zwangerschap af te breken, anderen werden plots geconfronteerd met een stille echo. Er zijn ouders die hun baby dagen na de bevalling moesten laten gaan, maar ook papa's en mama's die een ouder kindje plots verloren. Hun verhalen zijn zo divers. Hun rouw en gevoelens zijn uniek, en zijn er overeenkomsten in hun gemis. Een boek met herkenning en erkenning voor lotgenoten en een handreiking aan de omgeving en betrokken zorgverleners wil zijn.

Maar ik hield al wel van je
Marjolijn de Cocq
Maar ik hield al wel van je
Auteur : Marjolijn de Cocq
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een openhartig en herkenbaar boek over miskramen. In september 2005, drie weken na haar bruiloft, krijgt Marjolijn de Cocq haar eerste miskraam. Ze stort van een hoge top in een diep dal – en er zullen nog drie miskramen volgen. In die jaren ondervindt ze hoe moeilijk het is om erover te praten en hoe goedbedoelde reacties vaak verkeerd vallen. Mensen schrikken als ze het vertelt. Ze wil ze hun ongemak besparen. En ze wil zichzelf hun ongemak besparen. Gebaseerd op de dagboeken die ze bijhield, schrijft De Cocq nu een persoonlijk essay over haar verdriet, en over het geluk van de twee kinderen die er wel mochten komen. Over pijn, over onbegrip, over schuldgevoel en eenzaamheid.

Jaarlijks krijgen 11,5 op de 1000 vrouwen een miskraam – en dat zijn alleen de geregistreerde gevallen. Geen miskraam is hetzelfde. Iedereen ervaart haar of zijn eigen leed. De Cocq laat in Maar ik hield al wel van je zien dat er niet hoeft te worden gezwegen en geslikt en weggestopt en gerelativeerd. Op sensitieve en ontroerende wijze gaat ze het taboe op miskramen te lijf.

Maar niet uit het hart
Toon Tellegen
Maar niet uit het hart
Auteur : Toon Tellegen
Link : Koop nu
Omschrijving :

De eekhoorn moet afscheid nemen van de mier. 'Niet met gejammer en wat zal ik je missen en kom gauw terug enzo', want daar heeft de mier een hekel aan. Maar dat kan de eekhoorn niet beloven. Hij weet zeker dat hij aan de mier zal blijven denken en hem nooit zal vergeten.

Mama Baas
Lore de Vilder
Mama Baas
Auteur : Lore de Vilder
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een positieve zwangerschapstest in de hand, een hart dat sneller klopt en een hoofd vol dromen. En dan... loopt het fout. In deze nieuwe titel in de reeks Mama's vertellen delen (wens)mama's en -papa's hun verhaal. Ze vertellen over hun miskraam en de impact ervan, over hun verdriet en het verlies en hoe ze daarmee omgingen. Want een miskraam mag dan nog steeds een taboe zijn, toch worden heel wat wensouders ermee geconfronteerd. Weten dat je niet alleen staat en (h)erkenning vinden in het verhaal van anderen is een belangrijk deel van het verwerkingsproces

boek mama ik kom jou wel troosten
Mama ik kom jou wel troosten
Brigit Nieuwenstein
boek mama ik kom jou wel troosten
Mama ik kom jou wel troosten
Auteur : Brigit Nieuwenstein
Shop :
Omschrijving :

Mama ik kom jou wel troosten.

‘Niet de dood van Serge was mijn trauma, maar jouw verdriet’, zegt mijn dochter. Het is drieëntwintig jaar later. Tweeënhalf jaar was ze toen haar broertje geboren werd en overleed. Een lief klein meisje met een staartje op haar hoofd die haar mama kwam troosten. Veel boeken over babyverlies zijn gericht op ouders. Maar wat doet perinatale sterfte met de (vaak jonge) kinderen in het gezin? Kun je hen als ouder wel beschermen als je zelf zo intens verdrietig of wanhopig bent? Welke impact heeft de dood van een baby op de kinderen die hierna worden geboren? Brigit Nieuwenstein deelt haar persoonlijke ervaringen. Ook heeft zij met kinderen, ouders en professionals gesprekken gevoerd over (onverwerkt) verdriet als gevolg van babysterfte in het gezin. In haar analyses baseert Brigit zich op inzichten uit de psychosynthese en familieopstellingen. Mama, ik kom jou wel troosten is heftig én helder, en maakt een einde aan de eenzaamheid en het taboe rondom de dood van een baby. Het is ook een hoopvol boek met herkenbare verhalen en handreikingen voor ouders, broers en zussen.

Link: Klik hier om Mama ik kom jou wel troosten te kopen
Mama voor altijd
Sophie Verhoeven
Mama voor altijd
Auteur : Sophie Verhoeven
Link : Koop nu
Omschrijving :

Het invulboek "Mama voor Altijd' geeft moeders houvast in een grillige periode van verdriet en rouw na het verlies van een kindje in de zwangerschap of rond de geboorte. Een boek om de liefde en herinneringen vast te houden. Voor altijd. Het boek leidt je door twaalf thema's: van het begin van de zwangerschap tot aan het herdenken van een kindje. Vol met ideeën, teksten, vragen, gedichten en oefeningen die helpen om gevoelens en gedachten een plek te geven.

Mijn kleine grote broer
Sanne Ovaere
Mijn kleine grote broer
Auteur : Sanne Ovaere
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een prachtig hardcover boekje voor de allerkleinsten, geschreven door Sanne Ovaere en geïllustreerd door Sofie Buydens. Het vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote broer in de wolken een rol speelt in het leven van een brusje. Het boek is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote broer toch stiekem telkens een handje helpt of zijn aanwezigheid in kleine tekens laat blijken. Geschikt van 1 tot 6 jaar.Sann

Mijn kleine grote zus
Sanne Ovaere
Mijn kleine grote zus
Auteur : Sanne Ovaere
Link : Koop nu
Omschrijving :

Mijn kleine grote zus vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote zus in de wolken een rol speelt in het leven van schaapje. Het kartonboekje is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote zus ondanks dat zij er niet meer is, toch haar aanwezigheid laat blijken. Zowel op gewone als bijzondere dagen, zoals Kerst en vakantiedagen, is ze te vinden in kleine tekens als een vlinder of een ster. Een boek dat troost biedt omdat het laat zien dat de band tussen brusjes (broertjes en zusjes) altijd blijft bestaan. Geschikt van 1 tot 6 jaar.

Mijn troostende ik
Riet Fiddelaers-Jaspers
Mijn troostende ik
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers
Link : Koop nu
Omschrijving :

Rouw bij jongeren is een nauwelijks aangeroerd thema in de vakliteratuur. Riet Fiddelaers-Jaspers schreef er een vernieuwend boek over. Dit boek gaat over jongeren tussen de twaalf en de twintig jaar die een groot verlies hebben geleden. Centraal staat de vraag wat rouw voor deze jongeren betekent. Volgens de schrijfster zijn zij bijna allemaal normale jongeren. Ze zijn geraakt in hun kwetsbaarheid, maar tegelijkertijd flexibel en krachtig. Met de juiste steun van mensen in hun omgeving slagen verreweg de meesten erin om gezonde volwassenen te worden. Hun ouders, docenten en hulpverleners krijgen in dit boek achtergrondinformatie en handreikingen voor begeleiding. De auteur laat de jongeren zelf uitgebreid aan het woord om uit te leggen welke steun zij nodig hebben.

Mijn zus is een regenboog
Johan Strobbe
Mijn zus is een regenboog
Auteur : Johan Strobbe
Link : Koop nu
Omschrijving :

Floor gaat lachend en dansend door het leven. Ze houdt van trampolinespringen, dansen en grapjes uithalen met haar papa en opa. Maar op een dag wordt alles anders wanneer haar zusje Fien dood geboren wordt. Floor zit vol met vragen. Waarom mocht haar zusje niet blijven leven? Waarom zal ze nooit met haar kunnen spelen? Mijn zus is een regenboog is een verhaal dat ontroert en raakt, zonder sentimenteel te worden. Het is een verhaal dat tegelijk triest en warm is. Een verhaal dat je kan helpen bij het verwerken van verlies en gemis. Wat dit boek zo authentiek maakt, is dat de auteurs hun persoonlijke verhaal opgeschreven en - letterlijk - opgetekend hebben.

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden
Pimm van Hest
Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden
Auteur : Pimm van Hest
Link : Koop nu
Omschrijving :

Christiaan en opa praten over de dood en filosoferen over grote en kleine vragen. Een prentenboek dat uitnodigt tot een gesprek over de dood én het geeft kinderen de ruimte om vragen, angsten en gedachten te verwoorden. Geschikt vanaf 5 jaar.

Misschien was je vandaag wel geboren
Yvonne Gebbe
Misschien was je vandaag wel geboren
Auteur : Yvonne Gebbe
Shop :
Omschrijving :

Dit verzorgd uitgegeven boek gaat over de ervaringen van jonge ouders als bij de '20 weken-echo' een ernstige afwijking wordt gevonden bij de foetus. Ze besluiten tot afbreking van de zwangerschap. Bij deze zwangerschapsduur is er al sprake van een volledig geboorteproces - moeilijk te verdragen als je van te voren weet dat je kind zal overlijden en vooral omdat je daar zelf voor hebt gekozen. In dit boek wordt het verhaal heel persoonlijk verteld, met gedichten en foto's. In het algemeen is dit soort boeken van belang voor de betrokkenen zelf, maar omdat dit onderwerp enigszins in de taboesfeer ligt, kan het andere ouders die voor zo'n besluit staan of dergelijke ervaringen hebben zeker ook tot steun zijn. De foto's (in kleur en zwart-wit) zijn van de hand van de partner van de auteur, David Rozemeyer.

Link: Klik hier om het boek te kopen
Moeder zonder kind
Nelleke Bruinius
Moeder zonder kind
Auteur : Nelleke Bruinius
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een kindje verliezen tijdens de zwangerschap is een immens trieste gebeurtenis. Je bent er niet op voorbereid. Je blijde verwachtingen veranderen in groot verdriet. Hoe mooi is het als je je gedachten, die alle kanten op gaan, dan aan papier kan toevertrouwen? Dat heb ik gedaan. Onze David stierf na 29 weken zwangerschap. Ik heb mijn emoties opgeschreven. De gedichten zijn zeer divers. Verdrietig, triest, soms blij en hoopvol. Ik hoop dat mijn gedichten troost kunnen geven aan hen die ook een kindje moesten verliezen. Ik hoop ook dat zij die dit zelf niet hebben meegemaakt, hen die dit verdriet overkwam, beter leren begrijpen.

Myla
Mathijs Lourens
Myla
Auteur : Mathijs Lourens
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een aangrijpend verhaal over een onzekere periode op een ICK afdeling en daarna. De vader pakt bij de hand en neemt je mee in de emotionele achtbaan. Hij vertelt hoe hij die tijd heeft ervaren. Hoe hij in het diepe werd gegooid maar niemand hem vertelde hoe diep het was. Het enige wat hij kon doen was blijven zwemmen. Voor zichzelf, voor Myla, voor zijn gezin. Voor zorgverleners die Family Centered Care hoog in het vaandel hebben staan is 'Myla' een uitgelezen mogelijkheid om van heel dichtbij te ervaren hoe een vader een dergelijke periode beleeft. Hij neemt geen blad voor de mond en vertelt over zijn diepste gevoelens.

Natriltijd
Riet Fiddelaers-Jaspers
Natriltijd
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers
Link : Koop nu
Omschrijving :

Veerkracht gaat over het vermogen om te herstellen en terug te veren na ingrijpende gebeurtenissen, zoals het water in het golfslagbad je kan overdonderen. Veerkracht is zowel het proces als de uitkomst van de uitnodiging die het leven aan je doet om teleurstellende en pijnlijke ervaringen in je levensverhaal te integreren. Er is dus nooit een statisch punt waarop je kunt zeggen: ik ben veerkrachtig of ik ben het niet. Mensen reageren op uiteenlopende manieren op ingrijpende gebeurtenissen. Kijk eens naar een bos na een storm: bomen kunnen er totaal verschillend uit tevoorschijn komen. Aan de ene boom is niets te zien, die staat weer fier rechtop, een andere heeft grote takken verloren, weer andere zijn omgevallen. Zou veerkracht misschien iets met je wortels te maken hebben?'

Boek Noem haar naam Jorie Horsthuis
Noem haar naam
Jorie Horsthuis
Boek Noem haar naam Jorie Horsthuis
Noem haar naam
Auteur : Jorie Horsthuis
Shop :
Omschrijving :

Noem haar naam.

In ‘Noem haar naam’ stelt Jorie Horsthuis zichzelf de vraag: kun je iemand missen die je nooit hebt gekend? Als Jorie een jaar of zes is, neemt haar moeder haar in vertrouwen: ze had eigenlijk een tweelingzusje, maar dat is dood geboren. Haar moeder drukt haar op het hart de naam van haar zusje nooit hardop te zeggen. 'Wees blij dat je ook een gezonde dochter hebt,' kregen haar ouders na haar geboorte in 1981 te horen. Hun verdriet werd niet begrepen, en afscheid hebben ze niet genomen. Iedereen zweeg. Ruim dertig jaar later doorbreekt Jorie Horsthuis de stilte. Ze wil weten of er nog iets over haar tweelingzusje bekend is en gaat op zoek in het ziekenhuis, de basisregistratie en het crematorium. Ze interviewt verloskundigen, gynaecologen en wetenschappers, en bovenal praat ze met haar ouders en broertjes. Waarom mocht het meisje nooit genoemd worden?

Klik hier om Noem haar naam te kopen
Noem mijn naam
Marinus van den Berg & Daan Westerink
Noem mijn naam
Auteur : Marinus van den Berg & Daan Westerink
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit boek is door de auteurs opgedragen aan ouders van overleden kinderen. Troost is een belangrijk thema. De schrijvers zijn allen rouwdeskundige en vertellen op verschillende manieren betrokken bij de dood, ook van heel jonge kinderen. En allemaal vertellen zij met begrip en discretie over hun ervaringen daarmee. De samenstellers creëerden met grote zorg en liefde een boek met ervaringsverhalen en ontroerende, soms literair geschreven gedichten. Over alle schrijvers wordt kort verteld in hoeverre ze bij het onderwerp betrokken zijn. Het boek is ook een warm pleidooi om de namen van de overleden kindjes te blijven noemen, want, zoals Marinus van den Berg in zijn inleiding zegt: 'De naam noemen doet pijn, niet noemen nog meer pijn.'

Noem mijn naam en ik besta
Natasja Geyteman-Bos
Noem mijn naam en ik besta
Auteur : Natasja Geyteman-Bos
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit boek gaat over de stappen die zijn gezet om doodgeboren kinderen de erkenning te geven die zij verdienen. Natasja stelde het beleid aan de kaak en startte een petitie om de namen van deze kinderen digitaal op te laten nemen in de Basisregistratie Personen. Veel media-aandacht, intensief overleg en nuttige samenwerkingen met ministeries, politieke partijen en ambtenaren volgden. Eind 2018 stemde zowel de Tweede als de Eerste Kamer unaniem voor deze wetswijziging, die ook met terugwerkende kracht geldt. Alleen al in het eerste jaar sinds de inwerkingtreding op 3 februari 2019 zijn meer dan twaalfduizend kinderen geregistreerd. Noem mijn naam en ik besta is het verhaal van een moeder met een missie. Ook andere ouders vertellen wat de wetswijziging voor hen betekent. Bovendien delen Tweede Kamerleden, de Ombudsman van Amsterdam en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken hun ervaringen. Het boek is een positief voorbeeld van de kracht van onze democratie. Een inspiratiebron voor mensen die werken bij de overheid, studenten bestuurskunde en politicologie en burgers die iets willen bewerkstelligen in de politiek.

Nog een allerlaatste kusje
Marianne Busser & Ron Schröder
Nog een allerlaatste kusje
Auteur : Marianne Busser & Ron Schröder
Link : Koop nu
Omschrijving :

Gedichtenbundel over verliezen en afscheid nemen van mensen die je lief waren. Met eenvoudige illustraties die het mogelijk maken om aan de hand van de versjes de eigen visie op leven en dood met kinderen te bespreken. Geschikt vanaf 6 jaar.

Noor, jij komt altijd terug
Stefaan Borremans
Noor, jij komt altijd terug
Auteur : Stefaan Borremans
Link : Koop nu
Omschrijving :

Noor is het derde dochtertje in het gezin van Stefaan en Heidi. Tijdens de bevalling kwam ze in een storm van verwikkelingen terecht. Uiteindelijk kon ze slechts acht dagen haar leven delen. In die korte tijd liet ze een onuitwisbare indruk na en veranderde het leven van het gezin voorgoed. Als eerbetoon aan Noor en als oproep om ook aan deze vorm van verdriet de nodige erkenning te geven, schreef haar papa dit boek. Hij vertelt aan zijn overleden baby het verhaal van hun samenzijn en afscheid. Je leest er het leven van Noor in, het overleven tussen hoop en wanhoop en het zoekende en tastende rouwen en verder gaan in het leven, waarin Noor van betekenis blijft.

Désirée de Cock Nu ga ik dag zeggen
Nu ga ik dag zeggen
Désirée de Cock
Désirée de Cock Nu ga ik dag zeggen
Nu ga ik dag zeggen
Auteur : Désirée de Cock
Shop :
Omschrijving :

Nu ga ik dag zeggen.
Hoe leg je uit wat begraven en cremeren is? en wat vertel je een kind na het verlies van een dierbare? Moeilijke vragen waarin je kinderen op de juiste manier wilt ondersteunen.

Het verhaal en invulboek ‘Nu ga ik dag zeggen’ geeft ondersteuning in het beantwoorden van deze moeilijke vragen en is speciaal geschreven om kinderen te leren over verlies, afscheid en herinneringen.

Link: Klik hier om Nu ga ik dag zeggen te kopen
Nu moet je gaan
Ann Lust
Nu moet je gaan
Auteur : Ann Lust
Link : Koop nu
Omschrijving :

Nu moet je gaan is een prentenboek over stilgeboren baby’s en sterrenkinderen. Het is een boek zonder woorden met betekenisvolle, tedere, ontroerende illustraties die het verhaal vertellen van verwachten, uitkijken, wanhopig overvallen worden, geboorte geven, welkom heten, diepe pijn, bewonderen, machteloosheid, afscheid nemen, rouwen, herinneren, verder gaan. De ouder kan zijn of haar eigen unieke verhaal delen met de woorden die passend zijn voor wie luistert. Er is plaats voor eigen foto’s, een eigen tekst of een tekening.

Oker
Robin Elias
Oker
Auteur : Robin Elias
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een Nederlands echtpaar vertrekt met hun vierjarige dochtertje voor enkele maanden naar Californië. Het avontuur van zo'n langer verblijf in de nieuwe wereld, het plezier van rondreizen door afwisselende landschappen - het wordt overschaduwd door een verdriet dat zij in stilte samen met zich meedragen. Treffend beschrijft Oker hoe het gezin zijn plek vindt op vreemde bodem. In mooie zinnen wordt de lezer meegenomen in het Route66-gevoel, maar ook in de pijn die hen onderweg vergezelt. Het eindeloze okergele landschap, de afwisseling van adembenemend mooie bergen en ontzagwekkend diepe kloven - dit alles vormt het ruige decor voor een verhaal over liefde die volhoudt onder zware omstandigheden. Waar zoveel schaduw is, moet sterk licht zijn. Een indrukwekkende roman met waargebeurde elementen. Een roadtrip. Beschouwend, maar ook luchtig, avontuurlijk. Een lach, een traan, een weg. Robin Elias is de gezamenlijke schrijversnaam van David Onnekink en Martine Veldhuizen. Oker is hun verhaal, maar verwoord in een literaire vorm die ruimte laat voor verbeelding en verwondering. Een literaire roman als het leven zelf: fascinerend, uitdagend, maar soms ook hartverscheurend.

Olifant op het feest
Laurina de Visser & Linda Bikker
Olifant op het feest
Auteur : Laurina de Visser & Linda Bikker
Link : Koop nu
Omschrijving :

Het prentenboek ‘Olifant op het feest’ van Laurina de Visser en Linda Bikker gaat over Muis, die jarig is en een feestje in het versierde dierenbos viert. Olifant is er ook bij, maar genieten van het feest kan hij niet: hij is namelijk verdrietig. Zijn vriendjes doen er alles aan om hem op te vrolijken, maar niets helpt. Totdat Muis naast Olifant gaat zitten en met hem praat over zijn tranen. Een prachtig prentenboek over een lastig onderwerp, dat ons leert dat we verdriet niet zomaar kunnen oplossen, maar juist de ruimte moeten geven. Want wanneer er ruimte ontstaat om verdriet te laten zijn, dan is er zomaar de kans dat het ook weer weggaat. Met een voorwoord van Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten

Ongekend verlies
Annemarie van der Meer
Ongekend verlies
Auteur : Annemarie van der Meer
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een op de vier zwangere vrouwen krijgt een miskraam – een ingrijpende gebeurtenis voor de vrouw, haar partner en het gezin. Zwangerschapsverlies is een onderwerp waar nog steeds een taboe op rust. In dit boek beschrijft de auteur de medische en psychosociale gevolgen van een miskraam en sterfte rond de geboorte. Zij interviewde negen bekende Nederlanders over hun zwangerschapsverlies. Onder anderen Manon Thomas, Xaviera Hollander, Gerda Havertong en Bas Westerweel vertellen over het verlies van hun ongeboren kindje, het ongeloof, de pijn, het afscheid, het onbegrip van de omgeving en de rouwverwerkingsfase. Ook sprak zij uitgebreid met huisartsen, verloskundigen, gynaecologen en wetenschappers over hun praktijkervaringen en onderzoeken naar de mogelijke oorzaken van miskramen en sterfte rond de geboorte. Het boek is een standaardwerk voor iedereen die geconfronteerd wordt met miskramen en sterfte rond de geboorte.

Onverwacht
Sanne van der Hout
Onverwacht
Auteur : Sanne van der Hout
Link : Koop nu
Omschrijving :

De verloskundige tuurt naar het scherm en beweegt de transducer over mijn buik. “Ik kan het hartje niet vinden. Ik ga de gynaecoloog halen.” De arts heeft weinig tijd nodig om te bevestigen wat we eigenlijk al weten, maar nog niet kunnen geloven: “Het spijt me heel erg, maar jullie kindje is gestorven.” In ‘Onverwacht’ beschrijft Sanne van der Hout hoe zij en haar partner na een verontrustende prenatale screeningsuitslag terechtkwamen in een medisch traject dat uiteindelijk resulteerde in het overlijden van hun ongeboren kindje. Ze gaat in gesprek met hulpverleners en ouders over thema’s die van belang zijn voor de gehele praktijk van prenatale screening. Door de combinatie van persoonlijke en professionele observaties geeft dit boek een unieke inkijk in de kwetsbaarheden van hedendaagse praktijken op het gebied van prenatale screening. Hiermee biedt het boek niet alleen steun aan ouders, maar is het ook relevant voor hulpverleners die werkzaam zijn in de zwangerschaps- en geboortezorg. Sanne van der Hout is ethicus op het gebied van reproductieve screening en werkt als universitair docent aan de Universiteit van Maastricht.

op pad met verdriet
Op pad met verdriet
Julie de Keersmaecker
op pad met verdriet
Op pad met verdriet
Auteur : Julie de Keersmaecker
Shop :
Omschrijving :

 

Op pad met verdriet is een mooi en zacht zelfhulpboek, een spirituele gids die ondersteunt in de verschillende fases van het rouwproces. Om samen in te bladeren en over te praten, of om rustig in je eentje ergens mee te gaan zitten. Verdriet: iedereen krijgt ermee te maken. Wie er al met zijn twee voeten in heeft gestaan, weet hoeveel gezichten verdriet heeft en hoe het andere vormen aanneemt naarmate de tijd verstrijkt. Dat ondervond ook Julie. Tien jaar geleden stierf haar dochter Marie, een stralend kind van vier.

In Op pad met verdriet geeft Julie op een zachte manier weer wat verdriet in die tien jaar met haar, haar gezin en omgeving heeft gedaan. In haar tekeningen symboliseert ze verdriet met een steen. Een steen waarmee ze op pad is gegaan. En met inspirerende woorden brengt ze haar verhaal. Eentje met golven. ‘Want zo gaat dat met verdriet: het ene moment verdrink je erin, beneemt het je de adem of word je erdoor verpletterd. Het andere moment laat je je erin meedrijven en kun je erin berusten. Het is een verhaal over jezelf krachtig kwetsbaar durven opstellen. En hoe dit kan leiden tot het herontdekken van jezelf, van verborgen talenten en van vriendschappen van de puurste soort.’ En zo wordt een verhaal van intens verdriet er uiteindelijk ook een van intense liefde.

Link: Klik hier om Op pad met verdriet aan te schaffen
Perfecte bevallingen bestaan niet
Diana Koster
Perfecte bevallingen bestaan niet
Auteur : Diana Koster
Link : Koop nu
Omschrijving :

Taboedoorbrekend boek over hoe je een zware bevalling kunt verwerken. Een kwart van de vrouwen kijkt na drie jaar met een negatief gevoel terug op hun bevalling. Na een ingrijpende bevalling kun je het gevoel hebben dat je 'anders' functioneert, alsof de 'bliksem' is ingeslagen in je systeem. De herkenbare verhalen van andere ouders, gecombineerd met inzicht gevende oefeningen en praktische tips in dit boek kunnen je helpen deze bliksem weer uit je systeem te verwijderen. In jouw belang, in het belang van je baby, je partner en de relatie tussen jullie drie. Diana Koster put in dit boek uit haar jarenlange ervaring als verloskundige en vrouwencoach.

Pieces of a woman
Pieces of a woman
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een krachtige en realistische film waar herkenbare onderwerpen zoals rouw, woede, ongeloof en schuldgevoel aan de orde komen. In de openingsscene is de zwangere Martha (Vanessa Kirby) die thuis moet bevallen. De bloednerveuze aanstaande vader Sean (Shia LaBeouf) is er ook bij. Een normale geboorte eindigt echter in een intens drama: Martha en Sean worden ouders van een stil geboren baby. De film vervolgt met de reis die Martha aflegt in haar rouw. Het echtpaar gaat samen door een heftige relatiecrisis. Daarnaast is er ook aandacht voor de impact van het overlijden van een baby op de partner van de moeder, de grootouders, andere familieleden en ook zorgverleners.

Rabbit Hole
Rabbit Hole
Link : Koop nu
Omschrijving :

Becca en Howie hebben hun vierjarig zoontje Danny verloren. Hij werd door een jonge automobilist doodgereden toen hij achter zijn hondje aan rende, de straat op. Daarna is niets meer hetzelfde. Waar Howie probeert om het leven te hervatten en niet meer om te kijken, zoekt Becca wanhopig naar manieren om het oude leven met Danny vast te houden. Twee verschillende manieren van rouwen worden invoelend naast elkaar in beeld gebracht. Er is geen oordeel over de vraag wie van de beide ouders het ‘goed’ doet en wie ‘fout’. Elke eigen manier krijgt ruimte en aandacht.

Return to zero
Return to zero
Link : Koop nu
Omschrijving :

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een succesvol echtpaar. Maggie (Minnie Driver) en Aaron (Paul Adelstein) bereiden zich voor op de komst van hun eerste kind. Een paar weken voor de uitgerekende datum komen ze tot de traumatische ontdekking dat hun zoon in de buik is overleden en doodgeboren gaat worden. Maggie en Aaron proberen hun leven weer op te pakken maar worden geconfronteerd met de rouw die na de bevalling volgt. Hun leven en hun relatie lijkt voor altijd te zijn veranderd. De omgeving toont weinig begrip. Aaron probeert op verschillende manieren zijn weg te vinden – door ontkenning, vlucht en alcohol – maar als Maggie uiteindelijk ontdekt dat Aaron een relatie heeft gekregen met Dana, een collega, besluit zij om hun huwelijk te beëindigen. Net als Maggie denkt een nieuw leven te zijn begonnen, ontdekt ze dat ze zwanger is, van Aaron. Met behulp van Claire, een empathische arts die jaren daarvoor een vergelijkbaar verlies had meegemaakt, lukt het Maggie eindelijk om te rouwen om haar zoon. Daarna moeten zij en Aaron weer bij elkaar komen om vervolgens een onrustige en beangstigende zwangerschap mee te maken.

Roerloos
Yvonne van Emmerik
Roerloos
Auteur : Yvonne van Emmerik
Link : Koop nu
Omschrijving :

In deze gedichtenbundel krijgen de gevoelen van gezinsleden na het sterven van een baby een stem. Hierbij gaat het afwisselend om verdriet en om troost die geput kan worden uit de herinnering  Niet leverbaar, wel verkrijgbaar via de bibliotheek.

Romeo
Romeo
Link : Koop nu
Omschrijving :

'Romeo' geregisseerd door (ervaringsdeskundige) Rita Horst, met Monique van de Ven, Johan Leysen en Ottolien Boeschoten. Autobiografische debuutfilm van Rita Horst over een echtpaar dat na zeven maanden zwangerschap ontdekt dat hun kind niet levensvatbaar is. Zij proberen elk op hun eigen manier hun verdriet te verwerken en raken daardoor steeds verder van elkaar geïsoleerd.

Rouwen om een kind
Linda Klein en Joop Stolk
Rouwen om een kind
Auteur : Linda Klein en Joop Stolk
Link : Koop nu
Omschrijving :

Het sterven van een kind is misschien wel het ergste wat ouders kan overkomen. Een onherstelbare leegte ontstaat in het gezin. Een gemis dat levenslang meegedragen wordt.
Wat weten we van deze ouders die rouwen om hun kind? Waar lopen zij en de overige kinderen tegenaan, thuis, op het werk, op school, in hun familie- of vriendenkring? Hoe geven ouders met hun eigen verdriet toch voldoende
aandacht aan de andere kinderen? Deze en andere vragen staan in dit boek centraal. Het is in de eerste plaats geschreven voor ouders met een christelijk geloof die een kind moesten missen. Daarnaast is het een boek voor mensen die om het gezin heen staan, zoals familie, vrienden en leerkrachten.

Rouwwerk
Jakob van Wielink & Leo Wilhelm
Rouwwerk
Auteur : Jakob van Wielink & Leo Wilhelm
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een praktische handreiking over omgaan met verlies en rouw op het werk. Met achtergrondinformatie over verlies en rouw en het 'wat' en het 'hoe' te combineren. En door aan te geven wat je in  situaties van overlijden en terminale ziekte wél kunt doen en wat je beter kunt nalaten. Wat doe je als werkgever, HR-manager of hoofd P&O wanneer je oog en oor wilt hebben voor de minder 'maakbare' kanten in de organisatie? Hoe spreek je de veerkracht van medewerkers weer aan, wanneer die geconfronteerd zijn met verlies en de eindigheid van het leven?

Rouwwerk
Julia Samuel
Rouwwerk
Auteur : Julia Samuel
Link : Koop nu
Omschrijving :

De dood raakt ons allemaal. Maar het taboe erop is groot en rouw wordt vaak fundamenteel verkeerd begrepen. Rouwtherapeut Julia Samuel werkt al 25 jaar met mensen die iemand verloren hebben. Ze verwierf diepgaand inzicht in wat iemand doormaakt na het verlies van een geliefde, een ouder, kind, broer of zusje. In dit aangrijpende boek deelt ze haar psychologische inzichten over rouw. Een helende kracht, als er op een goede manier mee wordt omgegaan. Rouwwerk bevat verhalen van mensen die een grote liefde kenden en een groot verlies - en dat overleefden. Zij laten zien hoe rouw onze grootste angsten blootlegt, onze zelfbescherming doorbreekt en ons diepste wezen blootlegt. Aan de hand van oprechte en ontroerende verhalen toont Julia Samuel hoe we kunnen stoppen ons ongemakkelijk en onzeker te voelen over de dood. Zij laat zien hoe we vrienden en familie kunnen helpen door er open en eerlijk over te praten. Dit uitzonderlijke en troostrijke boek leert ons leven met, en leren van, een groot verlies.

Samen verder na verlies van een kind
Beate Matznetter
Samen verder na verlies van een kind
Auteur : Beate Matznetter
Link : Koop nu
Omschrijving :

De dood van een kind heeft een enorme impact op de relatie tussen ouders. Beiden verwerken het verlies op hun eigen manier. Vaak heel verschillend. Ook de tijd heeft invloed op hun rouw. Soms lukt het hun niet om samen verder te gaan, maar soms is het beter om uit elkaar te gaan. Er is daarbij geen goed of fout. Dit boek door psycholoog, rouwbegeleider en ervaringsdeskundige Matznetter helpt je om meer te begrijpen van de processen die er spelen tijdens deze specifieke periode van rouw.  Geschikt voor voor ouders, familieleden, leerkrachten en hulpverleners.

Samen verdrietig
Marja Bos-Meeuwsen
Samen verdrietig
Auteur : Marja Bos-Meeuwsen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Kinderen die rouwen zijn kwetsbaar. Wat hebben ze nodig? Aan de orde komt alles wat met overlijden en begraven te maken heeft, en dat in relatie tot kinderen. Uitgangspunt is dat kinderen die te maken krijgen met verdriet de steun van hun ouders nodig hebben. Maar ook ouders hebben op dat moment verdriet. Er dat maakt het voor ben vaak heel moeilijk. Toch zijn de ouders de eerst aangewezenen om hun kinderen goed te begeleiden. Ook aandacht voor de verschillen tussen de manier van rouwen door volwassenen en door kinderen. En hoe ouders hun kinderen kunnen troosten.

Boek Sammie Annemarie van Bokhoven
Sammie
Annemarie van Bokhoven
Boek Sammie Annemarie van Bokhoven
Sammie
Auteur : Annemarie van Bokhoven
Shop :
Omschrijving :

Sammie.

Een prentenboek over de stille geboorte van Sammie. Het liefdevolle en gelukkige gezin: mama Lotte, papa Freek en hun twee kinderen Fem en Guus, beleven samen fijne, maar ook heel verdrietige tijden.

Op een dag is mama zwanger. In deel een is Iedereen blij! Het wordt een heerlijke zwangerschap; de baby groeit goed en wordt nu al omringd door veel liefde en warmte. Wat is de baby welkom! Iedereen kijkt uit naar de komst van de kleine. In deel twee krijgt het gezin een trieste mededeling te verwerken. Geluk slaat plotseling om in intens verdriet. Het gezin is ontroostbaar. Samen proberen ze dit verdriet zo goed mogelijk te verwerken. Sammie werd stil, maar in liefde geboren. Ze heeft in alle harten een onuitwisbaar plaatsje verworven!

Link: Klik hier om Sammie te kopen
Sara en Liv
Suzan Hillhorst
Sara en Liv
Auteur : Suzan Hillhorst
Link : Koop nu
Omschrijving :

De debuterende Hilhorst, verslaggever en programmamaker, beschrijft hoe zij haar dochters Sara en Liv kort na hun geboorte verloor aan een zeldzame stofwisselingsziekte. In een krachtige proloog vertelt de auteur aan haar zoontje over hoe het sprookje had moeten aflopen. Het deel 'Sara' beschrijft in soms verwarrende, vaak schrijnende flashbacks hoe vreugde, angst, hoop, pijn en liefde door elkaar heenlopen in een periode waarin het leven op zijn kop staat. Eenvoudige herhalingen roepen emotie op. Opvallend is de wisseling in perspectief tussen moeder en kind in de korte hoofdstukken. Het symbool voor de stem van Sara is een gestileerd roosje: teken van leven, maar ook van het einde ervan. Door de piepjonge dochter, en in het deel 'Liv' haar geest, aan het woord te laten in verheven gedachten en overdadige metaforen, schept de auteur afstand. Een literair geschreven rouwboek met veel herkenbare momenten voor ouders die ook een baby rond de geboorte verloren.

Suzan Hillhorst is ambassadeur van Stille Levens.

Schaduwkind
P.F. Thomése
Schaduwkind
Auteur : P.F. Thomése
Link : Koop nu
Omschrijving :

Dit autobiografische verhaal is onderverdeeld in een vijftigtal korte fragmenten en gaat over de dood van zijn pasgeboren dochtertje Isa. Thomése wisselt passages van ontreddering, diepgaande rouw en sprakeloosheid af met stukjes over het geluk van het prille vaderschap. Het boekje is opvallend weinig emotioneel en met een zekere afstand geschreven vanuit een mannelijk (vaderlijk) perspectief. De auteur probeert het onzegbare te zeggen. Te beschrijven hoe een heel leven overhoop wordt gehaald waarbij elke betekenis opnieuw moet worden uitgevonden. Een adembenemend relaas in een mooie literaire en symbolische taal, met als doel zijn schaduwkind (een soort engeltje) vast te leggen in die taal: 'Als ze ergens nog is, dan in de taal.'

Schemerleven Jaap Robben
Schemerleven
Jaap Robben
Schemerleven Jaap Robben
Schemerleven
Auteur : Jaap Robben
Shop :
Omschrijving :

Schemerleven:
Het klinkt als iets uit de Middeleeuwen, maar toch gebeurde het tussen 1950 en 1980 vaak in Nederland: overleden ongedoopte kinderen werden direct na de bevalling bij de moeder weggehaald en langs de heg, op ongewijde grond, begraven. Deze trieste geschiedenis vormde de inspiratie voor het boek Schemerleven.

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf.
Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

Link: Klik hier om Schemerleven aan te schaffen
Sigur Rimke van der Geest
Sigur
Rimke van der Geest
Sigur Rimke van der Geest
Sigur
Auteur : Rimke van der Geest
Shop :
Omschrijving :

Het is een wonderlijk gevoel als Sigur uit mijn buik glibbert. Nog wonderlijker is de aanblik van Sigur als de gynaecoloog hem omhooghoudt. Wat is hij lang! Hoe is het mogelijk dat dat heeft gepast? Ze leggen hem op mijn buik. Dat hij blauw en slap is, heb ik niet in de gaten. Ik maak mij nergens zorgen over. Dat heb ik als zondagskind nooit gedaan. Dit is het aangrijpende verhaal over een jongetje dat zestien dagen oud werd, en over de mensen die negen maanden op hem gewacht hadden. Even droevig als liefdevol, markeert Sigurs korte aanwezigheid op aarde de levens van zijn ouders en andere familieleden. Hij was er even, en toch is hij er altijd.

Link: Klik hier om Sigur te kopen
Stapeltjes verdriet
Sabine Noten
Stapeltjes verdriet
Auteur : Sabine Noten
Link : Koop nu
Omschrijving :

Op basis van 30 diepte-interviews met volwassen mannen en vrouwen die als (ongeboren) baby of kind (tot leeftijd van 4 jaar) – en in hun latere leven nogmaals- een groot verdriet meemaken. De auteur laan zien wat jonge kinderen nodig hebben bij een verlies en geeft hier richtlijnen voor, bezien vanuit het systemisch inzicht.

Sterrenkind
Debora D'hont-Dieleman
Sterrenkind
Auteur : Debora D'hont-Dieleman
Shop :
Omschrijving :

De hoofdpersoon in Sterrenkind heeft een bijzondere broer. Elke avond kijkt ze naar hem: hij is de stralendste ster in de nacht. In haar dromen spelen ze samen, tot de ochtend aanbreekt en ze terugkeert naar het gewone leven.

Debora d’Hont-Dieleman gebruikte haar eigen ervaring als sterrenmoeder om een prachtig prentenboek te schrijven voor elk kind met een sterrenbroertje of -zusje: een kindje dat misschien niet op aarde voortleeft, maar toch zeker in de harten van familie. Ze geniet dagelijks van haar prachtige dochter, maar het gemis van haar eerstgeboren zoontje is groot. Hij is in 2018 stil geboren.
Amber Moonen verbeeldde het verhaal op sprookjesachtige wijze. Een prentenboek dat troost biedt – of, als je het verhaal erachter niet kent, een wereld om in weg te dromen…

De wereld van ouders die hun baby onverwachts verliezen stort in. Steun, begrip en hulp is dan ontzettend belangrijk. Daarom is een deel van de opbrengst van dit boek bestemd voor Stille Levens.

Link: Klik hier om het boek te kopen
Stil verdriet
Manu Keirse
Stil verdriet
Auteur : Manu Keirse
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een boek en cd met openhartige getuigenissen en hartverwarmende teksten die troost en hoop bieden als je een dierbare verliest. Samengesteld door rouwexpert Manu Keirse. Een waardevol geschenk voor wie troost zoekt na het verlies van een dierbare en voor zij die het 'stil verdriet' van anderen beter willen leren begrijpen. Met vele praktische tips om beter met verlies en rouw om te gaan.

desiree van nieuwenhoven boek stilgeboren uit liefde geschreven voor tom en tim
Stilgeboren uit liefde geschreven voor TOM EN TIM
Desiree van Nieuwenhoven
desiree van nieuwenhoven boek stilgeboren uit liefde geschreven voor tom en tim
Stilgeboren uit liefde geschreven voor TOM EN TIM
Auteur : Desiree van Nieuwenhoven
Omschrijving :

Stilgeboren uit liefde geschreven voor Tom en Tim.

Desirée’s reis begon op een prachtige weg naar het ouderschap, maar nam onverwacht een donkere wending toen ze 22 weken zwanger was en plotseling ernstig ziek werd. Het HELLP-syndroom, een zeldzame en gevaarlijke aandoening bij zwangere vrouwen, stond tussen haar en de droom van een gezin. De wereld van deze toekomstige ouders veranderde in een nachtmerrie toen ze keuze moesten maken de pijnlijke beslissing om de zwangerschap te beëindigen. Op 23 weken en 5 dagen oud werd Tom geboren, zijn leven was kort maar betekenisvol. Een jaar later volgde een tweede tragische gebeurtenis, het genadeloze HELLP-syndroom confronteerde Desirée opnieuw. Op 25 weken en 1 dag oud beviel ze van haar stilgeboren zoon, Tim.

Stilgeboren uit liefde geschreven voor Tom en Tim is een eerbetoon aan de liefde en veerkracht van Desirée te midden van ondraaglijk verdriet. Ze heeft haar ervaringen met ziekte, verlies en de steun van hun omgeving op een ontroerende en ontwapenende manier gedeeld. Wat dit boek zo bijzonder maakt, is hoe het zelfs in de diepste emotionele momenten licht weet te brengen. Het is een waardevolle bron van troost en herkenning voor iedereen die ooit een stilgeboren kindje heeft gekend. Het biedt ook inzicht en steun voor degenen die een miskraam hebben meegemaakt. Bovendien geeft het boek waardevolle inzichten en tips voor vrienden en familieleden. Het is voor hen soms lastig om te begrijpen wat er allemaal speelt in zo’n moeilijke tijd. Dit is een verhaal dat raakt en verwarmt, en het zal je hart verlichten.

Klik hier om Stilgeboren uit liefde geschreven voor Tom en Tim te kopen

 

Stille baby’s
Christine Geerinck-Vercammen
Stille baby’s
Auteur : Christine Geerinck-Vercammen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Het verlies van een kind, ook wanneer het overlijdt voor of tijdens de geboorte, tekent het leven van ouders voorgoed. De auteur, voorheen medisch maatschappelijk werker in een academisch ziekenhuis, biedt met dit boek hulp bij het rouwproces. Ze gaat in op de theoretische en medische aspecten, maar bespreekt  ook de psychosociale verwerking van het slechte nieuws, de bevalling en het afscheid nemen. Ook de gevolgen voor ouders op korte en lange termijn en een volgende zwangerschap zijn onderwerpen die aan de orde komen. Met dagboekfragmenten en brieven van ouders.

Te mooi voor deze wereld
Annika Evertse- Sørensen
Te mooi voor deze wereld
Auteur : Annika Evertse- Sørensen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Voor stellen die dit meemaken is het verdrietig, het einde van een liefdevolle wens. Veel vrouwen praten er niet over. De auteur beschrijft gedetailleerd wat er allemaal met haar en haar gezin gebeurt. Hoe ze zich voelt of wat ze tot haar verbazing juist niet voelt, welke beslissingen ze allemaal moet nemen, hoe ze graag geholpen wil worden, medisch maar ook door haar omgeving en hoe sommigen dat goed doen.

Tegenwind
Beppie de Bont
Tegenwind
Auteur : Beppie de Bont
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een gezond kind krijgen is niet vanzelfsprekend, maar een wonder. Na een fysiek zware zwangerschap wordt Sjors geboren met een slokdarmafwijking, echter daar blijft het niet bij. Een onzekere tijd vol van zorg en angst volgt. Wanneer hij na 2 maanden in het ziekenhuis totaal onverwacht overlijdt, is daar niet meteen een heldere verklaring voor. Het vermoeden dat hij door nalatigheid is overleden, wordt in eerste instantie niet bevestigd en dat blokkeert het rouwproces. De volgende zwangerschappen zijn daardoor psychisch beladen. In een wervelwind van tegengestelde gevoelens als hoop, woede, trots en angst probeert de moeder haar leven weer op te pakken, zoekend naar de waarheid, troost en het ultieme moedergeluk. Wanneer na jaren alsnog de oorzaak van zijn overlijden aan het licht komt, scheurt de wond van het grote gemis opnieuw open en komen emoties bloot te liggen.

The broken circle breakdown
The broken circle breakdown
Link : Koop nu
Omschrijving :

'The Broken Circle Breakdown' vertelt de intense love story tussen Elise (28) en Didier (36). Zij heeft haar eigen tattooshop, hij is een Vlaamse cowboy die banjo speelt in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht... al zijn de verschillen groot. Water en vuur, totaal verschillend maar toch perfect verenigbaar. De geboorte van dochtertje Maybelle maakt hun geluk compleet. Tot het noodlot keihard toeslaat en Maybelle sterft. Didier verliest zich in woede, Elise zoekt troost.

The other woman
The other woman
Link : Koop nu
Omschrijving :

Natalie Portman speelt Emilia, een jonge vrouw die verliefd wordt op haar getrouwde baas Jack. Nadat Emilia zwanger wordt van hem, besluit Jack van zijn vrouw te scheiden en met Emilia te trouwen. Maar hun geluk is van korte duur: hun dochtertje komt plotseling te overlijden. Emilia is kapot van verdriet maar probeert niettemin de draad weer op te pakken. Ze doet hard haar best om een band te kweken met haar achtjarige stiefzoon William, maar Jacks jaloerse ex (Lisa Kudrow uit Friends) probeert elke poging daartoe te saboteren. Lukt het Emilia om haar leven weer op te rails te krijgen

The Starling
The Starling
Link : Koop nu
Omschrijving :

McCarthy kruipt in de huid van het personage Lilly. Ze krijgt een zwaar verlies te verwerken. Als een klein vogeltje naast haar stille huis nestelt, krijgen ze het met elkaar aan de stok. Het vogeltje valt de door rouw gevelde Lilly aan en lijkt haar te pesten. In een poging van het beestje af te komen, ontdekt ze weer haar wil om te leven en vermogen tot liefde.

Tijd om te troosten
Marinus van den Berg
Tijd om te troosten
Auteur : Marinus van den Berg
Link : Koop nu
Omschrijving :

Verzameling mooie gedichten en beschouwingen voor wie troost zoek en troost wil geven.

Tonio
Tonio
Link : Koop nu
Omschrijving :

Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun enige zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

Toverdruppels
Nathalie Slosse
Toverdruppels
Auteur : Nathalie Slosse
Link : Koop nu
Omschrijving :

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee. Zij vangt zijn tranen op in een flesje. In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos. Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels. En daar kan de Tranenfee iets heel bijzonders mee. Toverdruppels nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze preventief omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Belangrijke vaardigheden om op te groeien tot gelukkige volwassenen. Het is het vervolg op Grote Boom is ziek, maar kan afzonderlijk gelezen worden.

Troost is wat ik je wens
Ina Sipkes de Smit
Troost is wat ik je wens
Auteur : Ina Sipkes de Smit
Link : Koop nu
Omschrijving :

Warme woorden van Ina Sipkes de Smit, voor momenten waarop de woorden niet vanzelf komen, maar een gebaar van medeleven zo welkom is. Met sfeervolle illustraties van Aly Schutte. Vierendertig korte versjes en gedichtjes, bedoeld om troost te bieden in moeilijke momenten van angst, pijn, tegenslagen en verdriet. De woorden zijn eenvoudig en persoonlijk en daardoor zeer geschikt om over te schrijven wanneer men zelf geen woorden kan vinden.

Troostgedachten
Martin Gijzemijter
Troostgedachten
Auteur : Martin Gijzemijter
Link : Koop nu
Omschrijving :

Een bundel vol prachtige korte gedichten die gaan over verlies, rouw en liefde, bedoeld om steun en kracht te bieden. De auteur is bekend geworden van het plaatsen van een korte gedicht over leven, verlies, kracht, vriendschap op Facebook.

Tussenruimte
Truus Rozemond
Tussenruimte
Auteur : Truus Rozemond
Link : Koop nu
Omschrijving :

Egbert en Annelies leven toe naar de geboorte van hun eerste kind. Hun relatie komt onder druk te staan als hun eersteling niet levensvatbaar blijkt te zijn. Annelies is ten prooi aan diepe rouw, Egbert zoekt houvast in structuur en regelmaat, wil zo snel mogelijk weer aan het werk. Jaren later, tijdens een vakantie op Lanzarote op uitnodiging van de ouders van Egbert, komen opgekropte emoties omhoog. Net als haar zoon verkeert ook de moeder van wie Egbert geleerd heeft zijn gevoelens voor zichzelf te houden, in een bestaanscrisis. Deze psychologische roman laat zien wat dit voor hen beiden, maar ook voor hun partners betekent.

Vaarwel
Nathalie Slosse
Vaarwel
Auteur : Nathalie Slosse
Link : Koop nu
Omschrijving :

Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt jouw kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.

Vallende veertjes
Monique Hurkmans
Vallende veertjes
Auteur : Monique Hurkmans
Link : Koop nu
Omschrijving :

Het boek vallende veertjes gaat over Ama en Oya. Beide meisjes gaan op zoek naar hun verloren zusjes. Waar moeten ze beginnen? Begint je verhaal bij de geboorte? Of daarvoor al? Ama en Oya hebben beiden een zusje verloren. Ama is geboren nadat haar zusje is overleden en is een regenboogbaby. Oya is de helft van een tweeling; haar tweelingzus is overleden. Vallende veertjes is rijk geïllustreerd en geeft de mogelijkheid om samen er over door te praten. Het boek is geschikt voor de leeftijd van 9-99 jaar.

Verdriet in de ogen kijken
Ouders van Overleden Kind
Verdriet in de ogen kijken
Auteur : Ouders van Overleden Kind
Shop :
Omschrijving :
Verweven. Dat is een woord dat vaak terugkomt in de verhalen van ouders die hun kind verloren, recent of langer geleden. Want de pijn blijft, je blijft altijd ouders van je kind dat gestorven is. Misschien duurt die pijn door de tijd heen wat korter. Maar die scheut van verdriet en leegte kan er ieder moment weer z n. Zoveel jaar geleden is één dag. Daarom is deze bundel met verhalen van ouders van overleden kinderen een oproep tot ons allemaal: om aandacht te hebben en te houden voor die pijn, om dat verdriet niet dood te zwijgen, om te zien hoe ouders met vallen en opstaan proberen hun kind of kinderen te verweven in hun leven, ook door de dood heen. De verhalen van deze ouders gaan je door merg en been en geven je tegelijk inspiratie. Want als je het leven niet meer kunt terugdraaien – en dat kunnen ze niet, nooit meer – dan kun je zelf nog wel een draai aan jouw leven geven. Ouders van overleden kinderen zijn in die zin ook een voorbeeld voor ons allemaal: omdat ze voorleven hoe je met de littekens van het verlies opnieuw tot leven kunt komen. De ouders van overleden kinderen bundelen hier hun verhalen, tot troost en herkenning voor elkaar, maar ook om ons allemaal mee te geven dat verdriet en perspectief, afscheid en nieuwe zingeving elkaar niet uitsluiten. Sterker nog, het is ontroerend om te lezen dat in de diepste pijn nieuwe vreugde verborgen kan liggen. Daarom is deze bundel verplichte kost voor iedereen. Of zoals Manu Keirse in zijn inleiding schrijft: dit is een naslagwerk over liefde, ook al gaat het over verlies en sterven.
Vingerafdruk van verdriet
Manu Keirse
Vingerafdruk van verdriet
Auteur : Manu Keirse
Link : Koop nu
Omschrijving :

Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega's van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven. Niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.

Marjolein Bindels Vlinderkind
Vlinderkind
Marjolein Bindels
Marjolein Bindels Vlinderkind
Vlinderkind
Auteur : Marjolein Bindels
Shop :
Omschrijving :

Vlinderkind.
In dit boek worden verschillende aspecten belicht zoals praktische tips, gevoelens en andere zaken ten aanzien van het omgaan met het verlies van je kind.

Omgaan met het verlies van je kind doet ieder op zijn of haar manier. In dit boek wil ik je meenemen naar wat wij hebben doorgemaakt met het verlies van onze dochter Ilvy, die tijdens de bevalling is overleden. Maar daarbij wil ik ook graag informatie geven. Bijvoorbeeld over wat je wel en niet kunt doen of zeggen tegen ouders die een kindje hebben verloren. Want als je een kind verliest, maak je iets mee waar veel mensen niet mee geconfronteerd (willen) worden. Het is voor veel mensen beangstigend en ze weten gewoon niet hoe ze er mee om moeten gaan.

Link: Klik hier om Vlinderkind te kopen
Voor altijd in ons hart
Renée Brouwer
Voor altijd in ons hart
Auteur : Renée Brouwer
Shop :
Omschrijving :

Het verlies van een of meerdere kinderen tijdens of vlak na de zwangerschap. Het is bijna niet te beschrijven hoe verschrikkelijk verdrietig dat is. Hart gebroken, leeg, boos; als ouder kom je na het overlijden van je kindje(s) in een gigantische wervelwind van emoties terecht. Je wil zo graag iets voor je kindjes doen, maar wat?Elk sterrenkind verdient zijn of haar eigen verhaal. Ook jouw overleden baby's. Toch kan het best lastig zijn om het op te schrijven. Want waar begin je? En hoe vertel je dat je ondanks het grote verdriet en alle pijn ook heel trots op je overleden kindjes bent? Met dit invulboek kun je stap voor stap het grote verdriet en alle pijn beschrijven die je hebt over je overleden baby’s.

Klik hier om het boek te kopen
Voor altijd twee
Saskia van Mieghem
Voor altijd twee
Auteur : Saskia van Mieghem
Link : Koop nu
Omschrijving :

Anna en Rob zijn via het medische circuit eindelijk zwanger, van een tweeling. Echo's worden gemaakt, controles volgen en alles verloopt goed. Twee jongetjes worden geboren, maar één overlijdt. De ouders komen voor een grote uitdaging te staan. De schrijfster neemt de lezer mee in een zeer herkenbaar verhaal van ongewenst kinderloos zijn. Wanneer Anna uiteindelijk zwanger is, worden alle hoogte- en dieptepunten beschreven, afgewisseld met flashbacks uit het dagelijkse leven van voor de zwangerschap. Een aantal gebeurtenissen wordt wel heel uitvoerig en gedetailleerd beschreven, zoals de bevalling. Niet alle lezers zullen daarop zitten te wachten. In sommige alinea's neigt de schrijfstijl te veel naar spreektaal, vooral in dialogen waarin teleurstellend gescholden wordt. Het thema 'rouwverwerking na een voldragen zwangerschap' is goed uitgewerkt, met realistische emoties en gebeurtenissen. De dubbele gevoelens van blijdschap en rouw wisselen elkaar in rap tempo af, wat tegelijkertijd ook de complexheid van het thema weergeeft.

Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag
Marcel Kalter
Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag
Auteur : Marcel Kalter
Link : Koop nu
Omschrijving :

Als er iemand overlijdt moet er in een paar dagen veel geregeld worden. Dan is het lastig om ook nog eens te bedenken hoe je aan jonge kinderen moet vertellen wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren tijdens een begrafenis of crematie. In dit boekje wordt dat in verhaalvorm uitgelegd. Als de buurvrouw van Anne overlijdt, gaat ze mee naar de condoleance en de begrafenis. Daarna bezoekt Anne met haar klas het uitvaartcentrum voor een rondleiding door de begrafenisondernemer. Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag? Doodgaan en uitvaart uitgelegd aan kinderen. Geschikt vanaf 4 jaar.

Wanneer word je dood?
Riet Fiddelaers-Jaspers
Wanneer word je dood?
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers
Link : Koop nu
Omschrijving :

Praktische hulp bij vragen van kinderen over de dood. Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak onverbloemde vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen, en informatie te geven die kinderen helpt om het verlies te verwerken. Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat `dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst dat er troost is. Geschikt voor kinderen tussen 3-13 jaar.

Woezel en Pip – Dag lief Muisje
Guusje Nederhorst
Woezel en Pip – Dag lief Muisje
Auteur : Guusje Nederhorst
Link : Koop nu
Omschrijving :

Woezel en Pip rennen door het bos. Ze zien Muisje liggen. Hij ligt heel stil. Gevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare en afscheid nemen binnen de veilig en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin. Geschikt vanaf 2 jaar.

ze zeggen dat het overgaat
Ze zeggen dat het overgaat
Johan Maes & Evamaria Jansen
ze zeggen dat het overgaat
Ze zeggen dat het overgaat
Auteur : Johan Maes & Evamaria Jansen
Link : Koop nu
Omschrijving :

Als we rouwen en verdriet hebben, hebben we geen nood aan een vermanend vingertje, aan clichés, aan opmerkingen dat we ons verlies moeten verwerken, loslaten of een plaats geven. Er wordt van ons verwacht dat er binnen zo kort mogelijke tijd een eindpunt komt aan onze rouw, dat het overgaat. In de praktijk blijkt dat we net niet loslaten maar een zoektocht starten naar een andere vorm van vasthouden of verbinden. Rouw houdt nooit op, maar ontvouwt en ontwikkelt zich in de loop van ons leven en maakt deel uit van wie we zijn. We hebben het recht om te rouwen, op onze eigen manier, bewegend tussen kwetsbaarheid en kracht. Zelfs als je de pijn van een ingrijpend verlies levenslang met je meedraagt, hoeft dit geenszins in te houden dat je minder gezond en minder veerkrachtig bent. In dit baanbrekende boek wordt een aantal maatschappelijke mythes over rouw ontkracht. De auteurs hebben gegevens uit het meest recente wetenschappelijke onderzoek samengebracht met ervaringen uit hun praktijk als psychotherapeut en rouwtherapeut. Theoretische inzichten en concrete praktijkvoorbeelden worden afgewisseld met verhalen die raken tot in de ziel. Dat alles maakt van dit boek een mild boek over rouwprocessen, met veel respect en erkenning voor de ‘gekwetste krijgers’ die dag na dag ingrijpend verlies in hun leven moeten meedragen... ‘Een boek waaruit veel liefde, mededogen en vooral bemoediging spreekt. Wat een verademing om niet dat wijzende vingertje te voelen!’ – Mama van Tim, gestorven toen hij 14 was ‘Duidelijk, helder en tegelijk met veel compassie geschreven.’ – Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers, verliesdeskundige ‘Belangrijke kennis over rouw en aangrijpende verhalen van echte mensen.’ – Prof. dr. Paul Boelen, Universiteit Utrecht

Zinvol rouwen
Kitty Vromen & Anne van der Sligte
Zinvol rouwen
Auteur : Kitty Vromen & Anne van der Sligte
Link : Koop nu
Omschrijving :

Zinvol rouwen is een totaal nieuw en hoopgevend perspectief op rouw. Het verhaal is een levensechte getuigenis van een eigentijdse manier van rouwen waarin een groot zelfonderzoek centraal staat. Kitty, moeder van vier volwassen kinderen, vertelt over dat waar vaak niet over gesproken wordt wanneer iemand sterft. Dit intiem autobiografisch verhaal vertelt hoe Kitty het sterven en de dood van haar zoon Robin ervaart en hoe door zijn dood het leven in haar en om haar heen radicaal verandert. Ze bevraagt alles wat op haar pad komt: een relatiecrisis, de grote ongemakkelijkheid met de buitenwereld, de confrontatie met de gedachte ‘nooit meer’ en haar wens om een nieuw contact te leggen met haar overleden zoon. Haar verhaal is een levensechte getuigenis van een eigentijdse manier van rouwen waarin een groot zelfonderzoek en zelf­liefde centraal staan. Een totaal nieuw, hoopgevend perspectief op rouw.

Wij hebben dit overzicht met zorg samengesteld. Heb je een mooie boeken of film-tip of wil je dit Stille Levens overzicht overnemen? We horen graag van je via: redactie@stillelevens.nl.