Home ˒ Informatie ˒ Steunende gemeenten


Steunende gemeenten

Beste medewerker Burgerzaken,

Wat fijn dat je hebt gekozen om de Stille Levens Gemeenten-pagina te bezoeken!

Vijf jaar registratie BRP
Dit jaar bestaat de BRP registratie voor levenloos geboren kinderen vijf jaar. Stille Levens | Kenniscentrum Babysterfte heeft zich heel hard ingezet voor de realisatie van de wetswijziging levenloos geboren kind. Ouders van een stilgeboren baby hebben sinds 3 februari 2019 de mogelijkheid om hun kind(eren) bij te laten schrijven in de BRP. Mede dankzij de bijdrage van jouw gemeente hebben sindsdien 30.489 ouders 19.300 kinderen kunnen laten registreren1.

Waarom is BRP registratie belangrijk?
Nog niet zo lang geleden werd er geen afscheid genomen, kon men geen herinneringen maken en moest men maar snel verder met het leven na het overlijden van een baby. Voor deze ouders kan de registratie in de BRP niet alleen erkenning zijn, maar ook een mogelijkheid om ruimte te geven aan verborgen verdriet en eenzaamheid. Maar ook voor de ouders die in de huidige tijd hun baby verliezen is de registratie in de BRP belangrijk. Zij hebben gelukkig tegenwoordig wel de mogelijkheid tot afscheid nemen en tot herinneringen vastleggen van hun doodgeboren baby.

Het verdriet is vaak zeer onverwacht en heftig. Het kan heel rauw, heel eenzaam en ongezien zijn. Dat de overheid deze baby officieel wel erkent is voor ouders heel erg belangrijk.

Met de mogelijkheid tot registratie in de BRP zijn we in Nederland een hele mooie stap vooruit gegaan. Tijd om samen met gemeenten een volgende stap te maken!

Steun en begrip
Helaas zijn er nog steeds ouders die in hun omgeving weinig kennis, erkenning en begrip voor de impact van hun verlies ervaren. Bij deze vijfde verjaardag van de BRP-registratie roepen we gemeenten op om uitgebreider te helpen bij de ondersteuning van deze ouders. Elke dag zijn er in Nederland namelijk tenminste 3 gemeentes waar ouders wonen die te maken krijgen met het overlijden van een baby in de buik.

Gemeentes kunnen ouders en hun naasten hierbij tot steun zijn.

In februari 2024 zijn we gestart met het oproepen van gemeenten om samen met ons de ouders te steunen.
We hebben hier al prachtige reacties op ontvangen. Veel gemeenten hebben de tekst op de website al gewijzigd of hebben aangegeven graag contact te houden rondom de Baby Loss Awareness Week. Fantastisch!

Hoe kan jouw gemeente tot steun zijn?

  • door de informatie aan ouders over de BRP registratie niet alleen praktisch, maar ook empathisch weer te geven op de website van de gemeente, zoals bijvoorbeeld Gemeente Utrecht en Gemeente Oude-IJsselstreek;
    Andere mooie voorbeelden naar aanleiding van onze actie zijn: Gemeente Dongen en Gemeente Ronde Venen
  • door samen stil te staan bij de Baby Loss Awareness Week (jaarlijks van 9-15 oktober) en/of Wereldlichtjesdag (elke 2de zondag in december) Al met een klein berichtje op jullie socials jouw gemeente aandacht geven aan deze, voor ouders, belangrijke data.
  • door ouders te voorzien van folders over informatie rond babysterfte en de steunmogelijkheden die er zijn.
    doorverwijzen naar onze website mag natuurlijk ook.
  • door een speciale troost-of gedenkplek te realiseren óf onder de aandacht te brengen. Het Stille Levens overzicht van gedenkplekken in Nederland vind je hier. Wellicht kun je je collega's van de afdeling die hierover gaat informeren.

Het kan zijn dat jullie gemeente hier al heel actief in is. Laat dit vooral ook aan ons weten zodat wij onze website-bezoekers en onze volgers op social media kunnen attenderen. Door informatie te delen inspireert jouw gemeente ook weer andere gemeenten. Zijn jullie hier nog niet heel actief in, dan helpen wij jullie graag om bovenstaande punten te realiseren.

Heb je vragen of wil je meer informatie, laat het ons weten via onderstaand formulier, een mail naar info@stillelevens.nl of via de chatmogelijkheid rechtsonder aan deze pagina.

Alvast veel dank voor jullie inzet voor deze ouders uit jullie gemeente!

1 Cijfers: registratie levenloos geboren kinderen | RvIG.

Gemeenten-Stille Levens | Samen steunen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.