Home ˒ Zorgverlener ˒ Herinneringen maken

Herinneringen maken

Het ophalen van herinneringen, het hebben van een aandenken aan een overledene en het opnieuw kunnen voelen van de bijbehorende emoties is van essentieel belang in het rouwproces na een sterfte. Bij het overlijden van een baby zijn er voor de ouders nog weinig tastbare bewijzen van de aanwezigheid en van het leven. Hierdoor zijn er zeer beperkte herinneringen aan hun baby. Dit is een complicerende factor in het rouwproces na het overlijden van de baby. Het verzamelen van zoveel mogelijk (tastbare) herinneringen is van onschatbare waarde voor de ouders. In de Stille Levens brochure ‘Afscheid van je baby’ staat beschreven wat er allemaal mogelijk is om de weinige herinneringen tastbaar te maken.

Foto’s

Het hebben van mooie foto’s is voor veel ouders een belangrijke herinnering. Zowel Stichting Make a Memory als Stichting Still Fotografie zetten zich belangeloos in voor ouders. Er wordt gewerkt met beroepsfotografen en er zijn geen kosten verbonden aan het maken van de foto’s. De fotografen raken de overleden baby niet aan. Willen ouders hun baby zelf niet aanraken, zorg dan dat er een vertrouwd persoon of zorgverlener aanwezig is om de fotografie te begeleiden. Zorg dat er ook door de ouders of door het ziekenhuis foto’s worden gemaakt. Niets is onfeilbaar. Geen foto’s hebben als gevolg van een technisch mankement is voor de ouders een groot gemis voor het verdere rouwproces.

Enkele tips voor het zelf maken van foto’s:

  • Gebruik bij voorkeur een spiegelreflexcamera en geen smartphone;
  • Maak de foto’s bij voorkeur in zwart-wit;
  • Kies voor een rustige, lichte achtergrond (als er geen rustige achtergrond is, plak dan iets wits tegen de muur);
  • Let goed op licht en tegenlicht, flitsen geeft meestal geen mooi resultaat;
  • Zoom goed in;
  • Maak foto’s in diverse posities (denk ook aan zijligging van de baby);
  • Maak bij aangeboren afwijkingen ook een paar foto’s van de afwijking;
  • Maak foto’s van handjes (liggend in hand van ouders bijvoorbeeld) en voetjes;
  • Maak foto’s van de blote baby en van aangeklede of bedekte baby;
  • Maak foto’s van de baby met de eventuele afwijking duidelijk in beeld en maak foto’s met de afwijking zoveel mogelijk bedekt;
  • Probeer behalve foto’s van de baby ook foto’s te maken met dingen naast de baby (hand, gezicht, arm van vader en/of moeder, een knuffel, eigen dekentje of doek, de trouwringen van de ouders);
  • Maak ook foto’s van de baby als er gebruik wordt gemaakt van watermethode;
  • Kijk de digitale foto’s meteen terug en maak nieuwe opnames als de foto’s niet naar wens zijn.

Film

Maak een of meerdere filmpjes. Als de fotocamera deze optie niet heeft, film dan met de smartphone. Beter een kwalitatief beperkte film dan geen film.

Geen foto’s

Als ouders tevoren hebben aangegeven geen foto’s te willen, ook na uitgebreide voorlichting hierover, wordt de keuze uiteraard gerespecteerd en genoteerd. Het kan echter goed zijn om een tijdje na de geboorte te vragen of de ouders bij hun wens willen blijven. Ouders die hun kind hebben gezien en vastgehouden staan daarna zeer vaak wel open voor het hebben van foto’s. Deze kans moet je niet onbenut laten.

Bespreek altijd de mogelijkheid foto’s te maken en de foto’s of het opslagmedium in een gesloten envelop mee te geven aan de ouders. Het is aan de ouders te bepalen wat ze hiermee doen. Zoek naar een goede opslagmogelijkheid om de foto’s te bewaren. Dat is niet altijd even gemakkelijk vanwege de digitale dossiervorming.