Home ˒ Informatie ˒ Brochures

Brochures

Onze brochures zijn met veel zorg samengesteld door ervaringsdeskundigen en (geboortezorg)professionals. Stille Levens biedt jou deze online brochures zonder kosten aan. Wij vinden namelijk dat alle informatie bij het overlijden van een baby, centraal en kosteloos te vinden moet zijn.

Veel ouders vinden het ook fijn om een tastbare versie van de brochure 'Afscheid nemen van je baby' te hebben. Wil jij dit ook? Vraag er naar bij je zorgverleners, zij kunnen via onze webshop voor zorgverleners deze brochure speciaal voor jou en andere ouders bestellen.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/52073_Brochure_AfscheidNemenBaby_cover.jpg

Hoe neem ik afscheid van mijn baby?

De dood van je baby is, ongeacht de duur van de zwangerschap, een enorme schok. Het is een van de meest ingrijpende verliezen waarmee een mens te maken kan krijgen. Je hebt gefantaseerd en gedroomd over de toekomst. Die verwachtingen zijn plotseling en ruw verstoord. De informatie in deze brochure bestrijkt de periode van het moment dat je het slechte nieuws krijgt tot de eerste paar dagen die daarop volgen en neemt je aan de hand mee langs een aantal beslissingen die je moet nemen.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/52097_Brochure_De-uitvaart-van-je-baby_cover.jpg

Waar moet ik bij de uitvaart aan denken?

Je bent in verwachting of je baby is net geboren. En dan hoor je dat hij of zij is overleden of komt te overlijden. Het laatste waar je als aanstaande of kersverse ouder aan denkt, is de uitvaart van je baby. Misschien heb je nog niet eerder een uitvaart meegemaakt. Of is het de eerste uitvaart waarover je moet nadenken en keuzes moet maken. De informatie uit deze brochure helpt je bij het maken van keuzes rondom de uitvaart van je baby. Keuzes die voor jou goed voelen.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/52074_Brochure_JeRelatieNaOverlijdenBaby_cover.jpg

Hoe gaan mijn partner en ik dit samen redden?

De rouw na het verlies van je baby heeft invloed op ieder aspect van je leven. Het heeft zeker ook invloed op je relatie. Het is onnatuurlijk als je kind eerder overlijdt dan jijzelf. Naast het intense verdriet over dit verlies moet je vervolgens veel niet-alledaagse keuzes maken. Je verwacht dat je partner je steunt en begrijpt in deze moeilijke fase, maar bij het verlies van je baby zijn jullie allebei in rouw. En dat terwijl rouwen een individueel proces is. Daarom is het niet vanzelfsprekend dat je elkaar voldoende steun kan bieden. In deze brochure wordt informatie gegeven over hoe ouders verschillend omgaan met het overlijden van hun baby en wat voor invloed dit heeft op intimiteit tussen partners.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/52095_Brochure_Onderzoek-na-overlijden-van-je-baby_cover.jpg

Waar is mijn baby aan overleden?

Als je baby overlijdt, is dat zeer ingrijpend en emotioneel. Je bent enorm verdrietig en tegelijkertijd kan het allemaal heel onwerkelijk voelen. Ook zitten veel ouders met allerlei vragen, zoals: waarom is onze baby overleden? Had dit voorkomen kunnen worden? Zijn er fouten gemaakt? En: hoe groot is de kans op herhaling? Een onderzoek naar de doodsoorzaak kan helpen om deze vragen te beantwoorden. Dit onderzoek heet een obductie. In deze brochure lees je wat obductie precies inhoudt, wat je ervan kunt verwachten, welke keuzes je als ouders kunt maken en waarom zo’n onderzoek belangrijk kan zijn.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Brochure_Verdriet-lang-geleden_cover.jpg

Waarom heb ik 30 jaar geleden niet meer gedaan?

Het overlijden van een baby rond de geboorte is een blijvend groot verlies. Het is voor ouders en andere gezinsleden vaak de rest van hun leven van invloed. Ook al is het soms twintig jaar, veertig jaar of langer geleden dat hun baby is overleden. Ze voelen soms nu pas de behoefte om er over te praten of durfden dat niet eerder. Het is volkomen normaal dat pijn en verdriet veel later de kop (weer) opsteken. Deze brochure is speciaal gemaakt voor ouders en familieleden van wie lang(er) geleden een of meerdere baby’s rondom de geboorte overleden zijn.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/52075_Brochure_KinderenOndersteunen_cover.jpg

Hoe kan ik mijn andere kinderen helpen?

Het overlijden van je baby voor, tijdens of na de geboorte, slaat de bodem weg onder je gezin. Hoe vertel je zoiets aan oudere broers of zussen en andere kinderen in de directe omgeving? Hoe betrek je hen op een goede manier bij het afscheid en hoe koester je samen herinneringen? Hoe heb je voldoende oog voor hun emoties en behoeften en kan je hen liefdevol begeleiden terwijl je zelf ook worstelt met dit verlies? Met deze brochure bieden we ouders handvatten als zij naast hun eigen verdriet ook nog de taak hebben andere kinderen te troosten en te begeleiden.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/52096_Brochure_Weer-aan-het-werk-na-het-verlies-van-je-baby_cover.jpg

Hoe moet ik nu weer aan de slag?

Weer aan het werk gaan, en het moment waarop je dat doet, zal voor iedereen anders zijn. Hoe het voor jou is, is afhankelijk van hoe je je voelt, hoe fit je lichamelijk alweer bent, maar ook van je werkomstandigheden. Jullie financiële situatie, en bijvoorbeeld het aflopen van een betaalde verlofregeling, zal misschien ook een rol spelen. Niemand kan je vertellen wat het ‘juiste’ moment is om weer aan het werk te gaan. In deze brochure bieden we je informatie over wat je zou kunnen verwachten wanneer je weer gaat werken.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Brochure_Voor-grootouders_cover.jpg

Hoe kan ik er nu voor mijn kind zijn?

Deze brochure is speciaal gemaakt voor grootouders van wie het kleinkind rondom de geboorte is overleden. Als je kleinkind is overleden, of zal komen te overlijden, is dat zeer ingrijpend. Er volgt een periode vol intense emoties en je moet niet alleen met je eigen gevoelens en verdriet omgaan, maar je krijgt tegelijkertijd te maken met het verdriet van jouw kind. Dat zorgt voor verdriet op verschillende niveaus.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Brochure_Voor-vaders_cover.jpg

En hoe is het dan voor vaders?

Deze brochure is speciaal gemaakt voor vaders. Voor een groot deel maken vaders hetzelfde door als moeders die hun baby verliezen. Toch kunnen er andere dingen van hen worden verwacht of voelen zij zich soms anders dan hun partner. In deze brochure is daar alle aandacht voor.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Brochure_Voor-familie-en-vrienden_cover.jpg

Ik zou zo graag wat voor ze willen doen!

Deze brochure richt zich op familieleden, vrienden en collega’s van ouders van wie hun baby is gestorven rondom de geboorte. Stille Levens hoopt dat de brochure kan helpen bij het omgaan met dat hele grote verdriet waar ouders mee te maken krijgen. De brochure kan handvatten geven hoe je deze ouders tot steun kunt zijn. Behalve ouders hebben ook omstanders – familie en vrienden – hun eigen emoties en die mogen en moeten er ook zijn. Het allerbelangrijkste is om hierover in gesprek te blijven en te communiceren.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Bochure_-Zwangerschapsbeëindiging_cover.jpg

Een gezonde baby zonder afwijkingen; die keuze was er niet

De ingrijpende emotionele gevolgen na een zwangerschapsbeëindiging zou je kunnen vergelijken met hoe het ouders vergaat na het overlijden van een baby bij een zwangerschap die verder gevorderd is. Er zijn echter ook verschillen. Om die reden heeft Stille Levens deze speciale brochure ontwikkeld, die je meeneemt vanaf het moment dat je een beslissing moest nemen om je zwangerschap af te breken, tot de eerste periode na de bevalling.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Cover_brochure_Voor_collegas_en_werkgever.jpg

Met ons hele team naar de uitvaart gaan was het minste wat we konden doen

Deze brochure is speciaal gemaakt voor collega’s en werkgevers van een ouder die afscheid heeft moeten nemen van zijn of haar baby.  Het is fijn wanneer collega's of een werkgever het belangrijk vinden om meer te weten over hoe je om kunt gaan met iemand in rouw, wat hij of zij prettig vindt en welke regelingen er zijn. Adviezen en duiding in deze brochure gaan zeker helpen om een ouder die dit mee maakt beter te begrijpen en te begeleiden.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Brochure_Zwangerschap_cover.jpg

Ik wilde het liefste direct weer zwanger worden

De beslissing om opnieuw te proberen om zwanger te worden na het overlijden van je baby is vaak ingrijpend en lang niet altijd makkelijk. Het besluit kan afhangen van veel zaken en het kan tot allerlei tegenstrijdige emoties leiden. Deze brochure gaat in op hoe je om kunt gaan met een volgende zwangerschap en de geboorte van je regenboogbaby (een volgende baby na eerder verlies). Wat komt daar allemaal bij kijken en wat zijn de keuzes in begeleiding van deze bijzondere zwangerschap nadat je eerder een baby verloren hebt.

//www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Brochure_Voor-ouders-van-een-meerling_cover.jpg

Het is onmenselijk om je ene baby te verliezen en je andere keihard te zien vechten op de ic

Deze brochure is speciaal voor ouders die zwanger zijn (geweest) van een meerling waarvan een of meerdere baby’s zijn overleden of komen te overlijden. Er is aandacht voor verschillend mogelijk denkbare omstandigheden: als één van je meerling is overleden en de ander(en) nog leeft/leven, als al je baby's zijn overleden, of als er twee zijn overleden en één blijft leven.

Vrijwillige bijdrage

https://www.stillelevens.nl/wp-content/uploads/Doneer_QRcode-1-160x160.png

Het ontwikkelen en actualiseren van professionele geschreven brochures met betrouwbare informatie kost tijd en geld. Doneer aan Stille Levens en zorg ervoor dat we jou en andere ouders ook in de toekomst van goede informatie kunnen blijven voorzien.