Vakblad Nataal besteedt aandacht aan zwangerschapsbeëindiging bij een gewenste baby

Naar aanleiding van onze nieuwe brochure ‘Zwangerschapsbeëindiging bij een gewenste baby’ schreef journalist Eveline van Herwaarden dit mooie artikel voor het vakblad voor de beroepsgroepen rond de pre- en postnatale dienstverlening. Ze interviewde Jeannette Rietberg, bestuursvoorzitter van Stille Levens, en Jeroen van den Brink, die zeven jaar geleden afscheid moest nemen van dochter Eline.

Dagelijks staan mensen voor de moeilijke keuze om de zwangerschap van een gewenst kindje te beëindigen. Stille Levens – Kenniscentrum Babysterfte schreef een brochure die ouders informeert en mogelijkheden schetst om het afscheid zelf vorm te geven.

“We kregen signalen van ouders en verloskundigen dat er behoefte was aan een brochure over dit onderwerp”, zegt Jeannette Rietberg, bestuursvoorzitter van Stille Levens en moeder van Carel* in het artikel. De stichting heeft al een groot scala aan brochures en informatie ontwikkeld. Maar voor zwangerschapsbeëindiging bij een gewenst kindje was er nog niets. Rietberg: “Voor deze groep ouders is sowieso minder aandacht. Ze krijgen geen kraamzorg en meestal minder nazorg van de verloskundige, terwijl zij door een vergelijkbaar proces gaan als anderen die een voldragen baby verliezen. Stille Levens wil informatie en steun bieden aan iedereen die het overlijden van een baby meemaakt, ongeacht de zwangerschapsduur. We zien op onze social media-kanalen dat de brochure goed wordt ontvangen. Daar ben ik heel blij mee, want het gaat om een kwetsbare groep voor wie weinig specifieke aandacht is.”

“Dan blijft er één keuze over, maar die kwam wel als een klap binnen”

Jeroen van den Brink moest zeven jaar geleden afscheid nemen van dochter Feline, wat voelde als een tegennatuurlijke keuze. Bij de 20 weken-echo werd een ernstige hartafwijking gevonden. “Opeens zit je tegenover een arts die je vertelt dat er drie keuzes zijn”, zegt hij, “keuzes die je liever niet maakt. Ze leggen alles heel goed uit hoor en geven je alle tijd, maar je moet toch zelf een besluit nemen. Gelukkig zaten we op één lijn. We zijn niet gelovig en niet ingrijpen was geen optie. Maar een leven vol operaties, beperkingen en een korte levensverwachting wilden we onze dochter ook niet aandoen. Dan blijft er één keuze over, maar die kwam wel als een klap binnen.”

Reacties omgeving

Van den Brink en zijn ex-vrouw voelden zich sterk in de periode die volgde en dachten na over de manier waarop ze afscheid wilden nemen. Daarin werden ze van begin af aan gesteund door hun naaste familie. Al bij het eerste gesprek in het ziekenhuis zaten zij in de wachtkamer. Dat is zeker niet bij iedereen het geval. Er zijn ook voorbeelden van ouders die de zwangerschapsbeëindiging voor zich houden, uit angst voor veroordeling door hun omgeving. “Op het beëindigen van een zwangerschap rust nog vaak een taboe”, zegt Rietberg. “We horen bij Stille Levens regelmatig dat anderen zich moeilijk kunnen inleven. Ze maken pijnlijke opmerkingen of er wordt na enige tijd niet meer over gepraat. Ik hoop dat deze brochure mensen informatie, maar ook empowerment geeft. Je hoeft je geen mak lam te voelen dat alles overkomt. Neem bijvoorbeeld afscheid op een manier die bij jou past, dat is belangrijk voor de toekomst.”

Lees het volledige artikel hier

Bron: Nataal / tekst: Eveline van Herwaarden

Stille Levens

Over Stille Levens

Stille Levens | Kenniscentrum Babysterfte verschijnt regelmatig in de media. Bewustzijn over het onderwerp babysterfte, behartiging van de belangen van ouders die te maken krijgen met het overlijden van een baby en bekendheid over de werkzaamheden en de deskundigheid van Stille Levens | Kenniscentrum Babysterfte worden hierdoor goed zichtbaar.