Hoe leuk is het als een kindje geboren wordt op dezelfde datum als jijzelf of op de datum van een van je dierbaren? Of als een kindje hetzelfde heet als een van je kinderen? Ik voel dan altijd een soort trots in mij opkomen. Hoe leuk ik dit vind bij Lif, Sef, Ferre of mijzelf, zo moeilijk vind ik dit weer wanneer een kindje geboren wordt op 11 augustus of ook Fiene heet.

Fiene werd geboren op de prachtige datum 11-8-’11, een datum die zo veel voor mij betekent. Van het ene op het andere moment veranderde mijn leven, van de ene op de andere dag had ik een leven voor en een leven na 11-8-’11. Bijna 11 jaar geleden alweer. Na het eerste jaar dacht ik dat ik na alle seizoenen zonder Fiene meegemaakt te hebben vast de hele wereld weer aan kon. Op 12-8-’12 zou mijn leven weer normaal zijn…helaas, was het maar zo… of toch niet. Want een leven zonder ooit nog Fienes naam uit te mogen spreken zou voor mij ook geen leven zijn.

Fiene, geboren op 11 augustus. 11 augustus en Fiene die mijn leven compleet op de kop hebben gezet. 11 augustus is en blijft voor ons Fienes dag. Fienes naam, de naam van onze dochter Fiene, die veel te kort bij ons was. Dat er ook andere mensen Fiene heten of geboren zijn op 11 augustus, dat klopt niet in mijn hoofd, dat klopt niet in mijn hart. 11 augustus is toch onze Fienedag en de naam die alleen ons meisje draagt?

Het is lastig, pijnlijk en ook weer heel mooi dat mensen op zo’n mooie Fienedag jarig mogen zijn, mogen trouwen of een feestje mogen vieren. Het is lastig, pijnlijk en ook weer heel mooi dat mensen Fiene ook zo’n mooie naam vinden. Lastig, pijnlijk, confronterend en heel mooi. Dat laatste moet ik proberen vast te houden. Welkom alle lieve Fienes en alle kinderen die nog geboren mogen worden op 11 augustus. Zoals we op Fiene haar geboortekaartje wilden schrijven: Welkom, leef je leven, lach en geniet!

Fleur

Over Fleur

Fleur van Schalkwijk is 38 jaar, woont samen met Niels de Wilde en samen hebben zij vier kinderen. Fiene*(2011), tweeling Lif en Sef (2012) en Ferre (2017).