Book Group: Rouw - Algemeen

Misschien was je vandaag wel geboren

Dit verzorgd uitgegeven boek gaat over de ervaringen van jonge ouders als bij de ’20 weken-echo’ een ernstige afwijking wordt gevonden bij de foetus. Ze besluiten tot afbreking van de zwangerschap. Bij deze zwangerschapsduur is er al sprake van een volledig geboorteproces – moeilijk te verdragen als je van te voren weet dat je kind zal overlijden en vooral omdat je daar zelf voor hebt gekozen. In dit boek wordt het verhaal heel persoonlijk verteld, met gedichten en foto’s. In het algemeen is dit soort boeken van belang voor de betrokkenen zelf, maar omdat dit onderwerp enigszins in de taboesfeer ligt, kan het andere ouders die voor zo’n besluit staan of dergelijke ervaringen hebben zeker ook tot steun zijn. De foto’s (in kleur en zwart-wit) zijn van de hand van de partner van de auteur, David Rozemeyer.

lees meer...
Zinvol rouwen

Zinvol rouwen

Zinvol rouwen is een totaal nieuw en hoopgevend perspectief op rouw. Het verhaal is een levensechte getuigenis van een eigentijdse manier van rouwen waarin een groot zelfonderzoek centraal staat. Kitty, moeder van vier volwassen kinderen, vertelt over dat waar vaak niet over gesproken wordt wanneer iemand sterft. Dit intiem autobiografisch verhaal vertelt hoe Kitty het sterven en de dood van haar zoon Robin ervaart en hoe door zijn dood het leven in haar en om haar heen radicaal verandert. Ze bevraagt alles wat op haar pad komt: een relatiecrisis, de grote ongemakkelijkheid met de buitenwereld, de confrontatie met de gedachte ‘nooit meer’ en haar wens om een nieuw contact te leggen met haar overleden zoon. Haar verhaal is een levensechte getuigenis van een eigentijdse manier van rouwen waarin een groot zelfonderzoek en zelf­liefde centraal staan. Een totaal nieuw, hoopgevend perspectief op rouw.

lees meer...
Het rouwt in jou

Het rouwt in jou

Als ouders een kind verliezen zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en oprichter van het Belgische Berrefonds heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind. Het rouwt in jou is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists. Rouw in je relatie, op je werk, in je familie. De rol van rouwende grootouders, omgaan met verdrietige broers en zussen, (al dan niet) opnieuw zwanger worden… alle moeilijke thema’s komen aan bod. Op die manier probeert Het rouwt in jou houvast te bieden op een moment dat er geen houvast meer lijkt te bestaan.

lees meer...
Grote panda en kleine draak

Grote panda en kleine draak

Een charmant, prachtig geïllustreerde verhaal over twee beste vrienden. Grote Panda en Kleine Draak reizen samen door de seizoenen van het jaar. Op hun weg zijn ze vaak verdwaald, en hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze veel mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd. Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, ontberingen en geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen.

lees meer...
De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert. Het is een prachtig verhaal over vriendschap, liefde en jezelf zijn.

lees meer...
Nu moet je gaan

Nu moet je gaan

Nu moet je gaan is een prentenboek over stilgeboren baby’s en sterrenkinderen. Het is een boek zonder woorden met betekenisvolle, tedere, ontroerende illustraties die het verhaal vertellen van verwachten, uitkijken, wanhopig overvallen worden, geboorte geven, welkom heten, diepe pijn, bewonderen, machteloosheid, afscheid nemen, rouwen, herinneren, verder gaan. De ouder kan zijn of haar eigen unieke verhaal delen met de woorden die passend zijn voor wie luistert. Er is plaats voor eigen foto’s, een eigen tekst of een tekening.

lees meer...
Noem mijn naam en ik besta

Noem mijn naam en ik besta

Dit boek gaat over de stappen die zijn gezet om doodgeboren kinderen de erkenning te geven die zij verdienen. Natasja stelde het beleid aan de kaak en startte een petitie om de namen van deze kinderen digitaal op te laten nemen in de Basisregistratie Personen. Veel media-aandacht, intensief overleg en nuttige samenwerkingen met ministeries, politieke partijen en ambtenaren volgden. Eind 2018 stemde zowel de Tweede als de Eerste Kamer unaniem voor deze wetswijziging, die ook met terugwerkende kracht geldt. Alleen al in het eerste jaar sinds de inwerkingtreding op 3 februari 2019 zijn meer dan twaalfduizend kinderen geregistreerd. Noem mijn naam en ik besta is het verhaal van een moeder met een missie. Ook andere ouders vertellen wat de wetswijziging voor hen betekent. Bovendien delen Tweede Kamerleden, de Ombudsman van Amsterdam en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken hun ervaringen. Het boek is een positief voorbeeld van de kracht van onze democratie. Een inspiratiebron voor mensen die werken bij de overheid, studenten bestuurskunde en politicologie en burgers die iets willen bewerkstelligen in de politiek.

lees meer...
Natriltijd

Natriltijd

Veerkracht gaat over het vermogen om te herstellen en terug te veren na ingrijpende gebeurtenissen, zoals het water in het golfslagbad je kan overdonderen. Veerkracht is zowel het proces als de uitkomst van de uitnodiging die het leven aan je doet om teleurstellende en pijnlijke ervaringen in je levensverhaal te integreren. Er is dus nooit een statisch punt waarop je kunt zeggen: ik ben veerkrachtig of ik ben het niet. Mensen reageren op uiteenlopende manieren op ingrijpende gebeurtenissen. Kijk eens naar een bos na een storm: bomen kunnen er totaal verschillend uit tevoorschijn komen. Aan de ene boom is niets te zien, die staat weer fier rechtop, een andere heeft grote takken verloren, weer andere zijn omgevallen. Zou veerkracht misschien iets met je wortels te maken hebben?’

lees meer...