Book Group: Kinderen - Algemeen

Dood zijn, is dat voor altijd?

Dood zijn, is dat voor altijd?

Schrijfster Lies Scaut is psychotherapeut en heeft veel kennis over kinderen en rouw. Voor dit boek heeft ze vragen van kinderen over de dood verzameld. Ze heeft deze zo open en eerlijk mogelijk proberen te beantwoorden. Het resultaat is een prachtig boek met harde kaft, mooi geïllustreerd door Isabelle Geeraerts. De vragen zijn verdeeld over een aantal thema’s rondom de dood. Uiteraard de dood zelf, maar ook bijvoorbeeld redden, afscheidsdienst, emotie, verder gaan. Een kind kan dit boek zelf lezen als het met vragen zit. Maar je kan natuurlijk ook met het kind lezen. Kinderen worden in het boek steeds geadviseerd vooral met ouders of een andere volwassene te praten over hun vragen. Het boek bevat op het einde nog een heel mooi informatief gedeelte met een woordenlijst voor moeilijke woorden en een lijst met helpende boeken en websites. Bij de leesboeken staat over welk overlijden het gaat (welk familielid of manier van overlijden) en voor welke leeftijd het boek geschikt is. De websites zijn zowel Nederlands als Vlaams. De teksten zijn wel typisch Vlaams geschreven.

lees meer...
Vallende veertjes

Vallende veertjes

Het boek vallende veertjes gaat over Ama en Oya. Beide meisjes gaan op zoek naar hun verloren zusjes. Waar moeten ze beginnen? Begint je verhaal bij de geboorte? Of daarvoor al? Ama en Oya hebben beiden een zusje verloren. Ama is geboren nadat haar zusje is overleden en is een regenboogbaby. Oya is de helft van een tweeling; haar tweelingzus is overleden. Vallende veertjes is rijk geïllustreerd en geeft de mogelijkheid om samen er over door te praten. Het boek is geschikt voor de leeftijd van 9-99 jaar.

lees meer...
Er was eens een zieltje

Er was eens een zieltje

Dit bijzondere kinderboek gaat over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de aarde gaat maken. Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden en op aarde te leven. En hoe ervaart een ziel het sterven oftewel de terugkeer naar Huis. Je wordt door het Zieltje meegenomen op haar grote avontuur en het is een wonderbaarlijke reis vol verrassingen!

lees meer...
Ik geef je mijn hart

Ik geef je mijn hart

Een uniek sprookje. De betoverende oosterse sfeer, het filosofische verhaal en de bijzondere illustraties en vormgeving maken dat dit boek ontroert en troost, dat warmte en beschutting zal geven. Op een dag krijgt Yuto een bijzonder kistje van een oude meneer, die zegt: “In dit kistje zit alles wat je nodig hebt.’ Thuis krijgt Yuto het kistje niet open. Als hij de volgende dag op zoek gaat naar de oude man, is hij nergens meer te vinden. In de nacht voor zijn zevende verjaardag droomt Yuto van hem en blijkt de volgende dag dat het kistje geopend is en een hartvormige pit bevat. Yuto plant de pit, die uitgroeit tot een boom. De boom wordt Yuto’s beste vriend en heeft veel invloed op zijn verdere leven; hij ontmoet er zijn vrouw en zijn zonen spelen rond de boom. Aan het eind van zijn leven geeft Yuto op zijn beurt het kistje aan een jongetje dat naast hem komt zitten onder de boom. Geschikt voor alle leeftijden.

lees meer...
De gids over rouwende kids

De gids over rouwende kids

Het is moeilijk om te zien dat een kind verdriet heeft om het verlies van een dierbare. Je zou het verdriet het liefst wegnemen. Dat kan niet. Maar je kunt het kind wel zo goed mogelijk steunen en begeleiden. Hoe je dat doet, staat beschreven in deze praktische gids. De 80 heldere tips laten je zien hoe je het best kunt omgaan met (het verdriet van) het kind. Een kort en bondig hulpmiddel voor ouders, leerkrachten en alle anderen die in hun omgeving met rouw te maken hebben.

lees meer...
Kinderen helpen bij verlies

Kinderen helpen bij verlies

Een wegwijzer voor ouders, leerkrachten begeleiders van kinderen en andere professionals om te gaan met allerlei vormen van rouw en verdriet bij kinderen. Een boek dat tot steun kan zijn om verlies beter te accepteren. Afgewisseld met gedichten van bekende personen.

lees meer...
Wanneer word je dood?

Wanneer word je dood?

Praktische hulp bij vragen van kinderen over de dood. Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak onverbloemde vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen, en informatie te geven die kinderen helpt om het verlies te verwerken. Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat `dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst dat er troost is. Geschikt voor kinderen tussen 3-13 jaar.

lees meer...
Jong Verlies

Jong Verlies

Wanneer een kind op jonge leeftijd in aanraking komt met de dood, bijvoorbeeld bij het verlies van een naaste, kan het verdriet daarover ingrijpende gevolgen hebben. Dit boek helpt ouders, leerkrachten en zorgprofessionals bij het opvangen en begeleiden van rouwende kinderen. Voor hun verdere ontwikkeling is bepalend welke steun zij van volwassenen krijgen. Duidelijkheid en structuur zijn dan essentieel. Gebaseerd op praktijkervaring, komen er vragen aan de orde als ‘Hoe vertel je aan kinderen dat iemand is doodgegaan?’, ‘Neem je hen mee op rouwbezoek en naar de uitvaart?’, ‘Wat zijn de gevolgen van een ernstig verlies voor de ontwikkeling van een kind?, ‘’ Hoe gaan kinderen met verlies om en hoe kunnen we hen daarin steunen?’

lees meer...