Book Group: Kinderen - 4 tot 8 jaar

Schaduwvrienden

Schaduwvrienden

Schaduwvrienden is een prentenboek bedoeld voor kinderen die een broer(tje) of zus(je) zijn verloren. Het boek geeft uitleg over rouw en verlies en kan gebruikt worden door ouders, leerkrachten en hulpverleners.
Ouders kunnen het boek lezen met hun kind(eren) en zo het verlies van het broertje of zusje bespreekbaar maken. Door de doe- en bespreekopdrachten biedt het boek veel waardevolle verbindingsmomenten tussen ouders en kinderen.

Binnen de klas kan Schaduwvrienden gebruikt worden om klasgenootjes van het kind dat verlies kent uitleg te geven over rouw. Zo kunnen zij leren dat het heel normaal is dat hun klasgenootje soms ineens verdrietig is. Veel kinderen kennen vormen van verlies waarbij de metafoor van rouw als schaduw goed aansluit. Het gesprek over al deze vormen van verlies geeft verbinding en laat kinderen weten dat ze niet alleen zijn.
Voor kinderen die (nog) geen verlies kennen is het een waardevolle boodschap dat verdriet en liefde heel veel met elkaar te maken hebben en liefde doorgaat over de grenzen van het leven heen.
Door rouw bespreekbaar te maken in de klas, zal dit een nog veiligere plek worden voor het kind om te rouwen.

Binnen de hulpverlening is Schaduwvrienden een waardevol boek om te gebruiken bij rouwbegeleiding in de vorm van psycho-educatie en het bespreekbaar maken van emoties en momenten waarop het gemis klein of groot aanwezig is. Binnen de doe- en bespreekopdrachten is er ruimte voor o.a. het vaak voorkomende schuldgevoel wat gepaard kan gaan met rouw.

Schaduwvrienden is ook uitgebracht in de vorm van vertelplaten, zodat het goed gebruikt kan worden in groepen. Dit kan in de klas, maar bijvoorbeeld ook bij een kindermoment van Eeuwigheidszondag of Wereldlichtjesdag.

Daarnaast zijn bijpassende kaarten ontwikkeld, zo kan aan het kind een persoonlijke kaart worden gegeven als herinnering aan zijn/haar eigen schaduwvriend(en).

lees meer...
Sammie

Sammie

Sammie.

Een prentenboek over de stille geboorte van Sammie. Het liefdevolle en gelukkige gezin: mama Lotte, papa Freek en hun twee kinderen Fem en Guus, beleven samen fijne, maar ook heel verdrietige tijden.

Op een dag is mama zwanger. In deel een is Iedereen blij! Het wordt een heerlijke zwangerschap; de baby groeit goed en wordt nu al omringd door veel liefde en warmte. Wat is de baby welkom! Iedereen kijkt uit naar de komst van de kleine. In deel twee krijgt het gezin een trieste mededeling te verwerken. Geluk slaat plotseling om in intens verdriet. Het gezin is ontroostbaar. Samen proberen ze dit verdriet zo goed mogelijk te verwerken. Sammie werd stil, maar in liefde geboren. Ze heeft in alle harten een onuitwisbaar plaatsje verworven!

Link: Klik hier om Sammie te kopen
lees meer...
Een doos vol herinneringen

Een doos vol herinneringen

Een doos vol herinneringen.

Kleine Beer krijgt een klein zusje, daar kijkt hij erg naar uit! Maar even later hoort hij dat baby Bel is doodgegaan. Iedereen is verdrietig, en het is tijd om afscheid te nemen. Kleine Beer wil graag herinneringen aan zijn babyzusje bewaren, maar hoe verzamel je herinneringen aan iemand die niet oud is geworden? Gelukkig komt Kleine Beer na een bezoek aan oma op een goed idee. Een warm prentenboek dat troost kan bieden aan families die een kindje verliezen. Voor iedereen vanaf 5 jaar.

 

Link: Klik hier om Een doos vol herinneringen te kopen
lees meer...
Sterrenkind

Sterrenkind

De hoofdpersoon in Sterrenkind heeft een bijzondere broer. Elke avond kijkt ze naar hem: hij is de stralendste ster in de nacht. In haar dromen spelen ze samen, tot de ochtend aanbreekt en ze terugkeert naar het gewone leven.

Debora d’Hont-Dieleman gebruikte haar eigen ervaring als sterrenmoeder om een prachtig prentenboek te schrijven voor elk kind met een sterrenbroertje of -zusje: een kindje dat misschien niet op aarde voortleeft, maar toch zeker in de harten van familie. Ze geniet dagelijks van haar prachtige dochter, maar het gemis van haar eerstgeboren zoontje is groot. Hij is in 2018 stil geboren.
Amber Moonen verbeeldde het verhaal op sprookjesachtige wijze. Een prentenboek dat troost biedt – of, als je het verhaal erachter niet kent, een wereld om in weg te dromen…

De wereld van ouders die hun baby onverwachts verliezen stort in. Steun, begrip en hulp is dan ontzettend belangrijk. Daarom is een deel van de opbrengst van dit boek bestemd voor Stille Levens.

Link: Klik hier om het boek te kopen
lees meer...
Olifant op het feest

Olifant op het feest

Het prentenboek ‘Olifant op het feest’ van Laurina de Visser en Linda Bikker gaat over Muis, die jarig is en een feestje in het versierde dierenbos viert. Olifant is er ook bij, maar genieten van het feest kan hij niet: hij is namelijk verdrietig. Zijn vriendjes doen er alles aan om hem op te vrolijken, maar niets helpt. Totdat Muis naast Olifant gaat zitten en met hem praat over zijn tranen. Een prachtig prentenboek over een lastig onderwerp, dat ons leert dat we verdriet niet zomaar kunnen oplossen, maar juist de ruimte moeten geven. Want wanneer er ruimte ontstaat om verdriet te laten zijn, dan is er zomaar de kans dat het ook weer weggaat. Met een voorwoord van Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten

lees meer...
Vaarwel

Vaarwel

Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt jouw kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.

lees meer...
Toverdruppels

Toverdruppels

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee. Zij vangt zijn tranen op in een flesje. In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos. Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels. En daar kan de Tranenfee iets heel bijzonders mee. Toverdruppels nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze preventief omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Belangrijke vaardigheden om op te groeien tot gelukkige volwassenen. Het is het vervolg op Grote Boom is ziek, maar kan afzonderlijk gelezen worden.

lees meer...
Een ster voor iedereen

Een ster voor iedereen

Iets wordt alleen maar mooier als je het deelt Op een avond valt er een ster uit de lucht. Beer weet zeker dat die voor hem bedoeld is. Hij gaat op weg om hem aan zijn vrienden te laten zien. Dan ontdekt hij dat de ster steeds mooier wordt als meer dieren hem bewonderen. Wat kan hij nu het beste doen? Een stralend prentenboek over vriendschap en delen.

lees meer...