Registratie geeft erkenning aan bestaan doodgeboren baby’s, maar nog veel te winnen in steun en erkenning

Inmiddels is het wettelijk al vijf jaar mogelijk om doodgeboren baby’s te kunnen registreren in het Basisregistratie Personen. Toch is dit nog lang niet overal bekend en valt er aan de manier waarop je dat als ouder online moet doen, nog heel wat te verbeteren. Hoe belangrijk de registratie is weet ook Natasja Geyteman, de initiatiefneemster van de wetswijziging. Zij verloor haar dochter Jolie die levenloos geboren werd.

In februari 2019 werd de wetswijziging succesvol doorgevoerd. Met een registratie in de BRP bestaat een doodgeboren baby ook voor de wet. Vijf jaar na de wetswijziging waarin levenloos geboren baby’s geregistreerd kunnen worden in de Basisregistratie Personen (BRP), zijn inmiddels 18.721 kinderen geregistreerd door 29.539 ouders.

Ruimte voor verdriet

Samen met andere ouders startte Natasja een petitie voor een wetswijziging. Ook columnist en schrijver Roos Schlikker en Stille Levens-bestuursvoorzitter Jeannette Rietberg, die beiden het verdriet van een sterfte rondom de geboorte meemaakten, streden voor de wetswijziging. Voor ouders kan de registratie in de BRP erkenning zijn en een mogelijkheid om ruimte te maken voor verborgen verdriet en verborgen eenzaamheid.

Met de mogelijkheid tot registratie in de BRP is al een mooie stap vooruit gedaan, maar er is nog veel te winnen op het gebied van steun, erkenning en bewustwording, aldus Stille Levens. Gemeenten kunnen hier een betekenisvolle rol in spelen.

Samenwerken

Nog niet alle gemeenten geven op een begripvolle wijze bekendheid aan de registratie en het bijbehorende verlies. Stille Levens wil hier samen met gemeenten verandering in brengen door met hen samen te werken om ouders en hun omgeving te steunen door het verlies van een baby te benoemen en te erkennen.

Ze roepen daarom gemeenten op om zich aan te melden op hun websitepagina speciaal voor gemeenten. Op deze website brengen ze onder andere in kaart hoe gemeenten informatie over de BRP-registratie op dit moment weergeven en hoe ze dit kunnen verbeteren en hoe ze een plek kunnen inrichten waar ouders hun baby kunnen gedenken.

Stille Levens

Over Stille Levens

Stille Levens | Kenniscentrum Babysterfte verschijnt regelmatig in de media. Bewustzijn over het onderwerp babysterfte, behartiging van de belangen van ouders die te maken krijgen met het overlijden van een baby en bekendheid over de werkzaamheden en de deskundigheid van Stille Levens | Kenniscentrum Babysterfte worden hierdoor goed zichtbaar.